Ο Δήμαρχος Σητείας κ Γιώργος Ζερβάκης, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών, Νεολαίας & Παιδείας κ Κωστή Λυμπερίου, παραβρέθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι 9 Οκτωβρίου στην τελετή απονομή του Βραβείου "Κρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026" που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο ATLANTIS στο Ηράκλειο.
Η πρόταση υποψηφιότητας κατατέθηκε στα τέλη του 2023 με πρωτοβουλία της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής «Πλοηγός» σε συνεργασία και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης καθώς και την σημαντική συνεισφορά των συμβαλλόμενων μερών, ενώ η απόφαση για την ανακήρυξη της Κρήτης σε «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2026», ήταν ομόφωνη από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου.
Η τιμητική αυτή διάκριση δημιουργεί για ολόκληρο το νησί αλλά και για τον κάθε συμμετέχοντα ξεχωριστά, νέες προοπτικές προβολής και ανάδειξης των ιδιαίτερων γαστρονομικών χαρακτηριστικών, παντρεύοντας τον τουρισμό με την γαστρονομική κουλτούρα και τον πρωτογενή τομέα.
Ο Δήμος Σητείας μετά και από την πρόταση του "ΠΛΟΗΓΟΥ" ήταν ένας από τους πρώτους δήμους που υπέγραψε το σύμφωνο συνεργασίας και δικαίως αφού έχει στα χέρια του ίσως το πιο δυνατό χαρτί.
Το εξαιρετικό παρθένο Σητειακό Ελαιόλαδο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα και το συγκριτικό πλεονέκτημα της Σητειακής Γαστρονομίας.
Έχοντας αυτό ως βάση η Σητεία μέσα από τη συμμετοχή της στο σημαντικό αυτό εγχείρημα, θα επιχειρήσει να αναδείξει και τα άλλα ξεχωριστά προϊόντα που παράγει η Σητειακή γη, την τοπική γαστρονομική κουλτούρα και την επιρροή της στον ίδιο τον τρόπο ζωής και επιβίωσης των Σητειακών, με πρωταγωνιστή υλοποίησης της πρόταση της την ίδια την κοινωνία.
Αναζητώντας πάντα ενδεδειγμένους τρόπους ανάδειξης της περιοχής μας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, επενδύουμε σε συνεργασίες και συνέργειες που μας ανοίγουν νέους ορίζοντες και χαιρόμαστε που μας δίνεται η ευκαιρία, αυτό ακριβώς να κάνουμε και μέσα από αυτό το εγχείρημα.