Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Ακρίβεια: Σε οικονομική ασφυξία οι επιχειρήσεις της Ιεράπετρας – Κλείνουν... πριν προλάβουν να τις ανοίξουν

 https://www.neakriti.gr/sites/default/files/styles/full/public/2024-10/thumbnail_DSCN1928.jpg.webp?itok=oq3zfJSA

Η ακρίβεια οδηγεί σε οικονομική ασφυξία τις επιχειρήσεις της Ιεράπετρας

Η ακρίβεια μπορεί να τονώνει κάπως τους τζίρους των επαγγελματοβιοτεχνικών και εμπορικών επιχειρήσεων της Ιεράπετρας, αλλά ταυτόχρονα μειώνει τον όγκο των διατιθέμενων εμπορευμάτων και υπηρεσιών και αυτό πλέον συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα.

Το γεγονός επιβεβαιώνει και η σχετική έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, η οποία τονίζει πως οι καταναλωτές μειώνουν την κατανάλωσή τους σε ποσότητες, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνουν τα ποσά που καταναλώνουν.

«Από τις επιχειρήσεις που παρακολουθούμε σαν φοροτεχνικό γραφείο στην Ιεράπετρα, μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα που επιβεβαιώνουν την έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Το πρώτο είναι ότι, σε γενικές γραμμές λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων έχουμε μια αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων που κυμαίνεται από 10-15%, χωρίς παράλληλα να έχουμε αντίστοιχα αύξηση ποσοτικά στον όγκο των πωλήσεων, αλλά και των καθαρών κερδών.

Αυτοί οι δυο πρώτοι παράγοντες, οδηγούν τις επιχειρήσεις στη μείωση των καθαρών κερδών. Αλλά δεν είναι μόνο το θέμα της ακρίβειας που ταλανίζει τις επιχειρήσεις της Ιεράπετρας. Όλες σχεδόν φέτος καλούνται να πληρώσουν αυξημένη φορολογία 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτή που πλήρωναν τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα έχουμε αύξηση στο κόστος εργασίας, στα ενοίκια, στην ενέργεια και σε όλες γενικά τις πάγιες δαπάνες μια επιχείρησης. Το τεκμαρτό εισόδημα που εφαρμόστηκε εφέτος στη φορολογία των επιχειρήσεων, έχει προκαλέσει οικονομική ασφυξία σε όλες τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να έχει οδηγήσει πολλές από αυτές λίγο πριν το λουκέτο και κάποιες άλλες να μελετούν σοβαρά το ενδεχόμενο να κάνουν παύση εργασιών τον επόμενο χρόνο. Πολλές ατομικές επιχειρήσεις αλλάζουν χαρακτήρα και δημιουργούν εταιρείες, ώστε να γλιτώσουν τη φορολογία του τεκμαρτού εισοδήματος, αλλά πολύ φοβάμαι ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα εντάξει σύντομα και τις εταιρείες σε αυτό το μοντέλο φορολόγησης που είναι καταστροφικό για τις μικρές επιχειρήσεις», μας είπε ο φοροτεχνικός-οικονομολόγος κ. Δημήτρης Κοντοπόδης από την Ιεράπετρα.

Στο Εμπορικό Κέντρο της Ιεράπετρας τους τελευταίους μήνες εμφανίζονται συνεχώς νέα ενοικιαστήρια σε μαγαζιά που μένουν ελεύθερα γιατί οι επιχειρηματίες ενοικιαστές τους έκλεισαν αφού δεν κατάφεραν να αντέξουν στην οικονομική ασφυξία, όπου τους έχει οδηγήσει το νέο μοντέλο φορολόγησης, δηλαδή εκείνο του υπολογισμού τεκμαρτού εισοδήματος.

ierapetra

Ειδικά νέοι επιχειρηματίες που δεν έχουν προλάβει να δικτυωθούν στην αγορά της Ιεράπετρας και να αποκτήσουν μια σταθερή πελατεία, κλείνουν τις επιχειρήσεις τους πριν προλάβουν εκείνες να κλείσουν την πρώτη τριετία της δραστηριότητας τους.

Ρωτήσαμε τρεις νέους επιχειρηματίες που έβαλαν πρόσφατα λουκέτο σε επιχειρήσεις που μόλις είχαν ανοίξει και μας είπαν ότι, όταν ξεκίνησαν να σχεδιάζουν τις επιχειρήσεις τους υπήρχε ένα άλλο καθεστώς , ενώ τώρα με την σκληρή φορολογία που ισχύει πλέον είναι καλύτερα ένας νέος να είναι μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα, γιατί τουλάχιστον εκτός από τους φόρους, γλιτώνει και το άγχος του ανταγωνισμού και της επιχειρηματικότητας.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η μέση μηνιαία κατανάλωση, σε ποσότητα, μειώθηκε το 2023 σε σχέση με το 2022 σε όλα τα βασικά είδη διατροφής και όχι μόνο σε αυτά. Ενδεικτικά η μείωση κατανάλωσης στο ελαιόλαδο ήταν 13,6%, στα ποτά 12,7%, στα ψάρια 11,8%, στο ρύζι 10,7%, στο τυρί 6,1% και στο κρέας 6,1%. Αλλά και η κατανάλωση σε ηλεκτρική ενέργεια ήταν μειωμένη κατά 9,2% , ενώ σε καύσιμα κατά 4,2%. Δεν μιλάμε όμως για εξοικονόμηση, αφού η μέση ετήσια δαπάνη το ίδιο διάστημα αυξήθηκε κατά 5,3%, αλλά για «εξαέρωση» του χρήματος λόγω πληθωρισμού που αναγκάζει τον καταναλωτή με πιο πολλά λεφτά να αγοράζει λιγότερα αγαθά και υπηρεσίες.

Σημειώνεται επίσης ότι, στην πρώτη τριάδα σε ταχύτητα ανόδου των τιμών, στην Ευρώπη, βρίσκεται η χώρα μας και ειδικά στα βιομηχανικά αγαθά όπου η αύξηση είναι η δεύτερη υψηλότερη στην Ε.Ε.

Οι δε ανατιμήσεις συνδέονται με κρίσιμες για την ελληνική οικονομία υπηρεσίες, όπως, για παράδειγμα, ο τουρισμός αλλά και με είδη βασικής διατροφής που επηρεάζουν το εισόδημα ή τις εξαγωγές της χώρας.

Κατά τα άλλα οι ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών στο προσχέδιο του προϋπολογισμού υπολογίζουν θα έχουν πρόσθετα φορολογικά έσοδα από την αύξηση της κατανάλωσης και των εισοδημάτων, χωρίς όμως να υπολογίζουν ότι και το 2025, η Ελλάδα θα έχει από τους υψηλότερους συντελεστές υπολογισμού της έμμεσης φορολογίας και ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης στην Ευρώπη, αλλά και μια φορολογική κλίμακα, η οποία θα παραμείνει χωρίς τιμαριθμική αναπροσαρμογή για ακόμη έναν χρόνο.

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας