Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Ξεκίνησαν αλλά λιγοστεύουν τα καζανέματα στο Λασίθι

 https://radiolasithi.gr/wp-content/uploads/kazani-apostaksi-25.jpg

Ξεκίνησε από την πρώτη του μήνα και επίσημα η αποστακτική περίοδος στις ζώνες αρμοδιότητας του Τελωνείου Αγίου Νικολάου, η οποία καλύπτει και τις περιοχές Ιεράπετρας και Σητείας. 

Σε συνέντευξή του στο Ράδιο Λασίθι, ο Νίκος Καμινογιαννάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Νομού Λασιθίου και αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου, ανέφερε ότι η παραγωγή σταφυλιών φέτος θα είναι μειωμένη λόγω των καιρικών συνθηκών. Παρόλα αυτά, ο Σύλλογος είναι έτοιμος να εξυπηρετήσει τα μέλη του και όλους τους καζανάδες του νομού, με γραφεία στον Άγιο Νικόλαο και στη Σητεία.

Ο κ. Καμινογιαννάκης εξήγησε ότι οι ημερομηνίες έναρξης της αποστακτικής περιόδου διαφοροποιούνται ανάλογα με την περιοχή και το υψόμετρο, καθώς η ωρίμανση των σταφυλιών επηρεάζεται από τις κλιματικές συνθήκες. Στην περιοχή Σητείας, η έναρξη φέτος έγινε νωρίτερα κατόπιν αιτήματος των μελών του Συλλόγου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου τόνισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί λόγω της νέας νομοθεσίας που ισχύει από το 2022, η οποία έχει αυξήσει σημαντικά το κόστος παραγωγής. Επίσης, αναφέρθηκε στην απώλεια της ονομασίας «τσικουδιά» και την αντικατάστασή της με τον όρο «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων», γεγονός που ο Σύλλογος θεωρεί πλήγμα για την παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά. Ο κ. Καμινογιαννάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επαναφορά της ονομασίας «τσικουδιά» στο μέλλον.

Επιπλέον, ο κ. Καμινογιαννάκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε ο Σύλλογος, σε συνεργασία με τις τελωνειακές αρχές και το Γενικό Χημείο, για την έκδοση δελτίων καταλληλότητας για τους άμβικες (καζάνια). Παρά τις προσπάθειες αυτές, πολλά καζάνια παραμένουν ανενεργά, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να κινδυνεύουν με υψηλά πρόστιμα. Ο Σύλλογος έχει ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό την παράταση της προθεσμίας για την έκδοση δελτίων καταλληλότητας.

Σύμφωνα με τον κ. Καμινογιαννάκη, στο Λασίθι υπάρχουν περίπου 2.000 άδειες απόσταξης, ενεργές και ανενεργές, με τις ενεργές να αποτελούν μικρό ποσοστό. Τέλος, ο κ. Καμινογιαννάκης συμβούλεψε τους παραγωγούς για την διασφάλιση της ποιότητας της τσικουδιάς, τονίζοντας τη σημασία της σωστής διαδικασίας απόσταξης και της προσοχής στην προέλευση των σταφυλιών.

Πηγή : Ράδιο Λασίθι

Συνολικες προβολες σελιδας