Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων – η ένταξη στο μεγάλο όμιλο που δημιουργήθηκε στον κλάδο του ελαιολάδου

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2023/12/x-elaiolado-660x370-1.jpg

Η έναρξη της διαδικασίας ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ΟΣΔΕ 2024 τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, η συμμετοχή της «Έλαια Σητείας -LASITIA Α.Ε.» στη δημιουργία του νέου μεγάλου ομίλου στον κλάδο του ελληνικού ελαιολάδου και η εξέλιξη των ενεργειών με σκοπό τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών που έχουν πληγεί λόγω της αισθητής μειωμένης παραγωγής και της σχινοκαρπίας,

είναι τα θέματα για τα οποία μίλησε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Πρόεδρος της Ένωσης Σητείας κ. Μανόλης Μαυροματάκης. Πρόκειται για τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής αλλά και το σύνολο σχεδόν της τοπικής κοινωνίας δεδομένου του πολυσήμαντου ρόλου του ελαιολάδου στην ζωή και την ανάπτυξη του τόπου.

Την Δευτέρα 29 Ιουλίου ξεκίνησε η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ΟΣΔΕ με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων την 12η Σεπτεμβρίου. Υπό την πίεση του χρόνου, ζητούμενο είναι να γίνει σωστά και να ολοκληρωθεί η διαδικασία εντός χρονοδιαγράμματος. Όπως ανέφερε αρχικά ο κ. Μαυροματάκης, η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε σε μία ακόμη καθησυχαστική και αισιόδοξη αναφορά σε πρόσφατη ανακοίνωση, τονίζοντας την θεμελίωση μίας καινούριας και καλύτερης περιόδου για τον οργανισμό και νέας αφετηρίας επικοινωνίας κι ενημέρωσης των Κέντρων Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) για την εξυπηρέτηση των αγροτών. «Η ουσία και η πραγματικότητα όμως δεν συμβαδίζουν με τις προθέσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού η έναρξη υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 ξεκίνησε πολύ καθυστερημένα και μάλιστα στην δυσκολότερη περίοδο του έτους, αυτή του μήνα Αυγούστου με τη ζέστη και τις διακοπές όπου καλούνται οι παραγωγοί να υποβάλλουν τις αιτήσεις για την επιδότηση, μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Αυτό το έργο που αφορά τις επιδοτήσεις έπρεπε να αρχίζει αρχές του έτους, αφ’ ενός για να υπάρχει αρκετός χρόνος για την διεκπεραίωση των αιτήσεων κι αφ’ ετέρου να έχει ο αγρότης το περιθώριο για πλήρη ενημέρωση για τις επιλογές του και τις υποχρεώσεις του σε ότι αφορά κυρίως τα οικολογικά σχήματα.»

Όπως πρόσθεσε, την προηγούμενη περίοδο 2023, η έναρξη των επιδοτήσεων έγινε επίσης πολύ αργά και η πίεση του χρόνου σε συνδυασμό με την προχειρότητα και την ασάφεια για τα οικολογικά σχήματα, οδήγησαν σε καταχρηστικές αιτήσεις από διάφορα ΚΥΔ οι οποίες στρέβλωσαν την καταβολή των επιδοτήσεων και μάλιστα εν αγνοία και απουσία των παραγωγών. «Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το απαιτούμενο ποσό των οικολογικών σχημάτων από τους παραγωγούς να υπερδιπλασιαστεί από αυτό που είχε προγραμματιστεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Το τελικό αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα είχε αποδέκτη τον ίδιο τον παραγωγό αφού αυτοί που υπέβαλαν σωστά και χωρίς παρατυπίες την αίτηση, πήραν μειωμένη την επιδότηση κατά 40% και 50% περίπου κι αυτοί που υπέβαλαν αιτήσεις χωρίς την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών (τιμολόγια κλπ ), θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα που πήραν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα και μάλιστα με ποινή, αφού ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει μπει σε επιτήρηση από την ευρωπαϊκή επιτροπή κι έχει δοθεί εντολή για αυστηρούς ελέγχους των προηγούμενων ετών. Εδώ πρέπει να τονίσω, ότι ο παραγωγός έχει την αποκλειστική ευθύνη για όσα δηλώνονται και καταχωρούνται στην αίτηση και είναι υποχρεωτικό να υποστηρίζονται με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και μάλιστα πρωτότυπα. Οι όποιες κυρώσεις, κυρίως οικονομικές, από ασάφειες, παραλείψεις και παρατυπίες, επιβάλλονται στους παραγωγούς. Γι αυτό πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να ζητούν πλήρη ενημέρωση για την τελική μορφή της αίτησης και το σύνολο της οικονομικής επιβάρυνσης που θα έχουν από το ΚΥΔ που επιλέγουν να υποβάλλουν την αίτηση».

Φέτος μάλιστα σημείωσε ο κ. Μαυροματάκης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, για να προστατέψει τους παραγωγούς επισημαίνει ότι τα υποχρεωτικά δικαιολογητικά έγγραφα συμπληρώνουν τον ηλεκτρονικό φάκελο του αιτούντα και δεν υπάρχει δυνατότητα επιπρόσθετης προσκόμισης τους μετά τη διαδικασία ελέγχου διότι τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται κατά τη διενέργεια των μηχανογραφικών, διασταυρωτικών και διοικητικών ελέγχων, είναι αυτά που έχουν υποβληθεί και καταχωρηθεί στα πεδία της αίτησης και των πάσης φύσεως έντυπων ελέγχων.

 

Για την εξυπηρέτηση των παραγωγών

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που δημιουργεί η καθυστερημένη έναρξη των επιδοτήσεων, είναι η καθοριστική ημερομηνία 31η Μαΐου κάθε έτους, σύμφωνα με την οποία ο παραγωγός καλείται να υποβάλει αίτηση, δύο και τρεις μήνες μετά για αγροτεμάχια που έχει στην κατοχή του ή ενοικιάζει, πριν από αυτή την ημερομηνία (31 Μαΐου). «Σε αυτή την περίπτωση οι αγρότες βρίσκονται σε αδιέξοδο είτε γιατί θέλουν να μεταβιβάσουν την ιδιοκτησία τους, είτε να κάνουν νέο ενοικιαστήριο ή να ανανεώσουν το προηγούμενο, οπότε είναι υποχρεωμένοι να ενεργήσουν τη διαδικασία χωρίς αλλαγές με το όποιο κόστος σε κάθε περίπτωση», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά το ΚΥΔ της Ένωσης, ο κ. Μαυροματάκης επεσήμανε ότι διαθέτει μόνιμο προσωπικό, το οποίο ενημερώνεται συνεχώς και σε καθημερινή βάση για όλες τις αλλαγές σχετικά με τις επιδοτήσεις, όντας σε συνεχή επικοινωνία με τους παραγωγούς για τα προβλήματα που τους απασχολούν. «Και σε συνεργασία με το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Διατήρησης Έργων, Μελετών και Γεωτεχνικών Συμβουλών της Ένωσης, τους υποστηρίζουν και τους κατευθύνουν στα θέματα που αντιμετωπίζουν. Για τη φετινή περίοδο, το προσωπικό συμμετείχε σε δύο πανελλαδικές, διαδικτυακές ενημερώσεις (του ΟΠΕΚΕΠΕ και της Γαία Επιχειρείν) και την Τετάρτη 24 Ιουλίου στην παγκρήτια συνάντηση που έγινε στο Ηράκλειο για πληρέστερη ενημέρωση.

Όπως έχω τονίσει, επανειλημμένως, δεν θα εκμεταλλευτούμε ποτέ την άγνοια των παραγωγών και κυρίως για οικονομικό όφελος. Η προσπάθειά μας είναι να τους εξυπηρετήσουμε μέσα στο νομικό πλαίσιο που ισχύει κάθε φορά, να διασφαλίσουμε την επιδότηση που δικαιούνται και να τους δίνουμε την ενημέρωση που χρειάζονται,όχι μόνο την περίοδο των επιδοτήσεων αλλά και όλο τον χρόνο.

Η υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε 29 Ιουλίου με καταληκτική ημερομηνία την 12η Σεπτεμβρίου. Φέτος οι παραγωγοί θα έχουν από την Ένωση μία επιπλέον εξυπηρέτηση, με σκοπό την αποφυγή της ταλαιπωρίας και του συνωστισμού στις τράπεζες, αυτή της πληρωμής του ΕΛΓΑ από την επιδότηση, αφού η εξουσιοδότηση που θα υπογράφουν για αυτό τον σκοπό θα θεωρείται για το γνήσιο της υπογραφής μέσω του gov.gr κατόπιν συνεννόησης με τον παραγωγό. Τα γραφεία (διαθέτουν κλιματισμό) θα είναι ανοικτά από τις 7.30 έως τις 15.30 από Δευτέρα έως Σάββατο, στην Σητεία και στον Κουτσουρά. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, θα επισκεφθούμε τα χωριά και με ένα καλό προγραμματισμό θα εξυπηρετήσουμε τους παραγωγούς χωρίς προβλήματα, στο λίγο χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας», τόνισε.

 

Ο νέος Όμιλος

Για το θέμα του νέου ομίλου στον κλάδου του ελαιολάδου ο κ. Μαυροματάκης ανέφερε: «Πράγματι στην εταιρεία που έχουμε συστήσει και λειτουργεί τρία χρόνια γίνεται μία αλλαγή σε δύο από τους μετόχους. Τις μετοχές της Κ.Ν. Ευθυμιάδης και της Γαία Επιχειρείν αγόρασε η εταιρεία SMERemediumCap με επικεφαλής τον πρώην τραπεζίτη Νίκο Καραμούζη. Στην εταιρεία παραμένει η Ένωση Σητείας και η Inspiring Earth με επικεφαλής τον κ. Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο, ο οποίος αναλαμβάνει και Διευθύνων Σύμβουλος. Με αυτές τις αλλαγές και με τη συμμετοχή του κ. Καραμούζη θα ιδρυθεί μία κοινή εταιρεία, ένας νέος ισχυρός όμιλος στο ελαιόλαδο,με την συμμετοχή των εταιρειών «Έλαια Σητείας -LASITIA ΑΕ, «Λατζιμάς Α.Ε., Olympian Green International Α.Ε.

Η επένδυση ανέρχεται στα 10 εκατομ. ευρώ και στόχος είναι η γεωγραφική εξάπλωση του ελαιολάδου, η αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο. Ο νέος όμιλος έχει πολυετείς συμφωνίες στον χώρο των τροφίμων που εξασφαλίζουν πρόσβαση και στο ελαιόλαδο, δίδοντας έμφαση στην ποιότητα. Κύριος στόχος είναι η επέκταση της επώνυμης ετικέτας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό με στόχο τις αγορές των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βραζιλίας, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας οι οποίες καταναλώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες ελαιολάδου. Αισιοδοξούμε ότι με την χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση και εξυγίανση των εταιρειών, ο νέος όμιλος θα έχει σταθερή και σημαντική παρουσία παγκοσμίως, προοπτική και ωφέλεια για την τοπική ανάπτυξη και οικονομία και κυρίως θα συμβάλει στην στήριξη κι ενίσχυση των παραγωγών αξιοποιώντας θετικά τις όποιες αδυναμίες και προβλήματα έχουν προκύψει στο ελαιόλαδο, τόσο από τον πόλεμο της Ουκρανίας -Ρωσίας, όσο και από την κλιματική επίδραση στην ελαιοπαραγωγή».

 

Για τις αποζημιώσεις

Τέλος, σε εξέλιξη είναι οι ενέργειες που καταβάλλονται με σκοπό αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών λόγω της ζημίας στην ελαιοκαλλιέργεια από τις καιρικές συνθήκες τόσο για το 2023 όσο και το 2024.

«Αποφασίσαμε, ως γνωστό, από κοινού με το Δήμαρχο Σητείας Γιώργο Ζερβάκη και τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας Γιώργο Τσιφετάκη να επισκεφθούμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα, προκειμένου να αναδείξουμε και να υποστηρίξουμε δια ζώσης το αίτημα που έχουμε υποβάλει αρχές Ιουλίου για αποζημίωση των παραγωγών στην ελαιοκαλλιέργεια.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε, παρουσία του Α΄ Αντιπροέδρου της Βουλής Γιάννη Πλακιωτάκη, ο κ. Τσιάρας μας ενημέρωσε ότι έχει ήδη επιληφθεί του θέματος και μας πρότεινε να πραγματοποιήσουμε την συνάντηση προς το τέλος Αυγούστου για να έχει απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις προθέσεις της σε ό,τι αφορά την οικονομική ενίσχυση, παράλληλα με τη διερεύνηση για κάλυψη της ζημιάς από εθνικούς πόρους, αφού όπως είναι γνωστό, ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει αυτές τις ζημιές.

Ήδη έχει γίνει σχετική επερώτηση στη Βουλή, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης από την Βουλευτή Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ. Κατερίνα Σπυριδάκη στις 15/6/24 με πλήρη τεκμηρίωση και στοιχεία που δώσαμε. Εμείς θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια που επιτρέπουν κι επιβάλουν οι θεσμοί που εκπροσωπούμε κι αν χρειαστεί θα ζητήσουμε την δυναμική στήριξη όλων των θεσμικών εκπροσώπων και των αγροτών της περιοχής», κατέληξε.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας