Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΙΡΕΤΟΥ ΠΥΣΠΕ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΟΥΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΟ Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ

 

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι και γονείς μαθητών, 

το Υπουργείο Παιδείας εν μέσω καλοκαιριού και με κλειστά τα σχολεία, με νέα εγκύκλιο του Γενικου Γραμματέα, έδωσε την εντολή στους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις τμημάτων συνεχίζοντας την αντιεκπαιδευτική πολιτική των περικοπών, αιφνιδιάζοντας εκπαιδευτικούς και γονείς. Αντί λοιπόν το ΥΠΑΙΘΑ και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης να φροντίσουν για να καλυφθούν ΟΛΕΣ οι εκπαιδευτικές ανάγκες για τη νέα σχολική χρονιά 2024 – 2025, ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό κενό σε εκπαιδευτικούς γενικής παιδείας, ειδικοτήτων και ειδικής αγωγής, προχωρούν και στο Νομό Λασιθίου σε συγχωνεύσεις τμημάτων. 

 Μάλιστα, αναστέλλουν πολλές από τις προηγούμενες εγκρίσεις που έκανε ΟΜΟΦΩΝΑ το ΠΥΣΠΕ Λασιθίου τα προηγούμενα χρόνια για διαχωρισμό τμημάτων (24 - 25 μαθητών) όπου υπήρχαν παιδιά με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και δημιουργεί υπεράριθμα τμήματα, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει έτσι την εκπαιδευτική διαδικασία, με θύματα πρωτίστως τους μαθητές που έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες, αλλά και τους υπόλοιπους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. 

Η απόφαση αυτή είναι επιεικώς απαράδεκτη! Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό τι θα επακολουθήσει τη νέα σχολική χρονιά όταν εκπαιδευτικοί θα πρέπει να διδάξουν σε τμήματα των 25 μαθητών, με μαθητές με ειδικές μαθησιακές ανάγκες και χωρίς παράλληλη στήριξη ή με παράλληλη στήριξη που «μοιράζεται» σε 3-4 μαθητές. Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό, ξέροντας από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που έχει σήμερα ένα τμήμα να «προχωρήσει» μαθησιακά και να μην αφήσει πίσω παιδιά ακόμα κι όταν έχει κάτω από 15 μαθητές!  
Το ΥΠΑΙΘΑ μας ζητάει να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι 25 μαθητές θα στοιβάζονται σε αίθουσες που δεν χωράνε ούτε καν οι μισοί! Αντιμετωπίζει την μόρφωση των παιδιών μας ως «κόστος» που πρέπει να περικοπεί. Συγχωνεύοντας τμήματα μειώνει τους εκπαιδευτικούς κι αυτό το βαφτίζει «εξοικονόμηση πόρων». Κόστος γι’ αυτούς είναι οι ανάγκες των παιδιών μας για ένα σύγχρονο σχολείο. 
Αυτή είναι η «αναβάθμιση» της εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας που νομοθετεί, με συγχωνεύσεις και κατάργηση τμημάτων, με κόφτες που στην ουσία μειώνουν θέσεις εργασίας και δυσχεραίνουν την εκπαιδευτική διαδικασία στοιβάζοντας τους/τις μαθητές/τριες σε μεγάλα τμήματα. Την ίδια στιγμή που το Υπουργείο διατυμπανίζει 10.000 διορισμούς, μειώνει θέσεις εργασίας με τις συγχωνεύσεις για να φέρει «στα δικά του μέτρα» τις προσλήψεις και τους διορισμούς. 

Εμείς, θα δώσουμε τη μάχη μέχρι τελικής δικαίωσης για τα δικαιώματα των μαθητών/τριών και των συναδέλφων/ισσών μας. Για μια δημόσια και ποιοτική εκπαίδευση για όλους δίχως διακρίσεις και φραγμούς.
 
Μαζί Συνεχίζουμε για ΟΛΟΥΣ τους Εκπαιδευτικούς  και τους Μαθητές, με αξιακό κώδικα τη διαφάνεια, τη λογοδοσία, τη διεκδίκηση, το ήθος και το εμείς…
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!!!

Καλή αντάμωση στους Αγώνες!

Ο Αιρετός ΠΥΣΠΕ Λασιθίου 
Ανδρέας Μουτάκης

Συνολικες προβολες σελιδας