Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

H παράσταση «Όσκαρ -Γράμμα στο Θεό» ταξίδεψε από την Σητεία στην Μονεμβασιά

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/07/x-siti.jpg

Από την Κρήτη στην Μονεμβασιά ταξίδεψε η μαγική παράσταση «Όσκαρ -Γράμμα στο Θεό» τις τελευταίες μέρες προκειμένου να παρουσιαστεί στο κοινό του 8ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου. Το Φεστιβάλ διεξήχθη από 14 έως 21 Ιουλίου στους Μολάους, έδρα του Δήμου Μονεμβασίας.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ το έργο «Όσκαρ -Γράμμα στο Θεό» του Ερίκ Εμανουέλ Σμιτ, αποτελεί μία παραγωγή του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σητείας σε σκηνοθεσία Ειρήνης Δερμιτζάκη. Πρόκειται για μια υπέροχη παράσταση που έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης από την πρεμιέρα της, πριν μερικούς μήνες στην Σητεία, αλλά και σε όλες τις περιοχές εντός Κρήτης που παρουσιάστηκε στην συνέχεια.

Ιδιαίτερα θερμή ήταν η υποδοχή του κοινού και στο Φεστιβάλ της Μονεμβασιάς που παρουσιάστηκε ο «Όσκαρ -Γράμμα στο Θεό», όπως είπαν οι ηθοποιοί της παράστασης μην κρύβοντας την χαρά και την συγκίνησή τους. Ο λόγος για την Αριστέα Κακουράκη, τη Βέρα Περράκη, τη Ράνια Φραγκούλη, το Γιώργο Βασιλιάδη.

Όπως ανέφερε η κ. Δερμιτζάκη, «το ταξίδι του Όσκαρ ξεκίνησε τον Απρίλιο στην Σητεία και το Μάιο συνεχίστηκε με μία μικρή περιοδεία. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ θετική και τότε υπήρξε η ιδέα να γίνει αίτηση συμμετοχής στο Φεστιβάλ της Μονεμβασιάς ώστε να παρουσιαστεί η παράσταση κι εκτός Κρήτης. Το Φεστιβάλ Μονεμβασίας έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και απευθύνεται σε ερασιτεχνικά θεατρικά σχήματα από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και τον απόδημο ελληνισμό.

Καταθέσαμε την αίτησή μας ωστόσο δεν γνωρίζαμε ότι θα υπάρξει θετική απάντηση και θα συμμετέχουμε διότι κάθε χρόνο γίνονται αιτήσεις από δεκάδες ομάδες και συμμετέχουν περίπου 20 στο διαγωνιστικό τμήμα. Πριν λίγο καιρό λοιπόν μας ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα λέγοντάς μας ότι δέχτηκαν την ομάδα του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σητείας να παίξει τον Όσκαρ στην Μονεμβασιά!

Αρχικά να επισημάνω ότι πρόκειται για μία άψογη διοργάνωση. Συμμετείχαν πάρα πολλοί εθελοντές για να βοηθήσουν στο ο,τιδήποτε. Γενικότερα η φιλοξενία ήταν καταπληκτική. Το σπουδαίο είναι ότι στο θέατρο, πάνω από 25 παιδιά κάθε βράδυ, εθελοντές Γυμνασίου και Λυκείου, είναι εκεί και βοηθάνε στα πάντα.

Το Φεστιβάλ κάθε βράδυ συγκέντρωνε πολλούς θεατές, περίπου 300 άτομα. Καθημερινά στην διάρκεια του δεκαημέρου το θέατρο είναι γεμάτο! Και παρ’ όλο ότι οι θερμοκρασίες ήταν πολύ υψηλές με συνθήκες καύσωνα», δήλωσε.

Η παράσταση κέρδισε παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού. «Η παράσταση πήγε πολύ καλά. Παρ’ όλο που κι εμείς είχαμε άγχος γιατί είχαμε καιρό να παίξουμε, από τον Μάιο και γιατί δεν παύει να είναι ένας διαγωνισμός που δημιουργεί ένα επιπλέον τρακ. Ωστόσο πήγε πολλά καλά. Ακούσαμε πολύ θερμά λόγια. Μας συγκίνησε που ο κόσμος ερχόταν μετά στα καμαρίνια για να μας συγχαρεί… Όλα πήγαν καλά. Ήταν μία παράσταση που ευχαριστηθήκαμε κι εμείς όπως και συνολικά τη διαδρομή της …», τόνισε η κ. Δερμιτζάκη.

Το ταξίδι έτσι κι αλλιώς είναι αυτό που έχει σημασία, -όπως είπε η κ. Δερμιτζάκη- «γιατί δέσαμε περισσότερο σαν ομάδα. Είδαμε ότι μπορούμε, ακόμα και στις όποιες δυσκολίες να προσαρμοστούμε και να αντεπεξέλθουμε. Επίσης γνωρίσαμε άλλες ομάδες θεατρικές που ασχολούνται εθελοντικά με το θέατρο το οποίο αγαπούν. Είναι μία σπουδαία εμπειρία».

Στους παράγοντες στους οποίους οφείλεται η επιτυχία της παράστασης συγκαταλέγεται το δυνατό κείμενο, μαγνητίζοντας τις αισθήσεις καθώς και τις συνεχόμενες εναλλαγές συναισθημάτων που πλημμυρίζουν τη θεατρική σκηνή. Οι ερμηνείες καθηλώνουν. Ο Οσκαρ συγκινεί βαθιά… Πέραν όμως όλων αυτών, το μαγικό συστατικό αφορά το εξαιρετικό δέσιμο της ομάδας, όπως ανέφερε η κ. Δερμιτζάκη, από την πρώτη στιγμή. «Δέσαμε σαν ομάδα, υπήρχε εμπιστοσύνη, γελάγαμε πολύ, κάναμε πολλούς αυτοσχεδιασμούς. Οπότε αυτή η εμπιστοσύνη και η ομαδικότητα, μας κάνει να θέλουμε να δώσουμε κι άλλα για να κάνουμε την παράσταση ακόμα καλύτερη», κατέληξε.

Βραβεία

Ο “ΟΣΚΑΡ”, απέσπασε 4 συνολικά βραβεία:

  • Α΄ Αντρικού ρόλου στην Αριστέα Κακουράκη (Όσκαρ),
  • Β΄ Γυναικείου ρόλου στην Βέρα Περράκη (Θεία Ρόουζ),
  • Σκηνοθεσίας στην, καταξιωμένη, Σητειακής καταγωγής, Ειρήνη Δερμιτζάκη και
  • 1ης καλύτερης παράστασης.

 

Το ταξίδι του Οσκαρ, μάλλον θα συνεχιστεί με την ευχή όλων να είναι ζωντανό και μαγικό…

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας