Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Πώς επηρεάζει τα ξενοδοχεία του Ν. Λασιθίου η πτώχευση του FTI

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/05/x-xenodo.jpg

Την χειρότερη δυνατή στιγμή κατά την οποία η σεζόν ξεκινά σιγά-σιγά να «φορτσάρει» για τον τουρισμό της χώρας και της Κρήτης έγινε γνωστή η κατάθεση της αίτησης πτώχευσης στην οποία προχώρησε η εταιρία τουρισμού FTI,

ο τρίτος μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πάροχος της Ευρώπης, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων που είχε η διοίκηση με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας. Ένα «κανόνι» που έρχεται 5 χρόνια περίπου μετά την αντίστοιχη κατάρρευση το 2019 της THOMAS COOK, που προκάλεσε πολύ μεγάλη αναστάτωση και αλυσιδωτές επιπτώσεις στην τουριστική αγορά της Κρήτης.

Ενδεικτικό είναι ότι μέσω του συγκεκριμένου ταξιδιωτικού πρακτορείου τις κρατήσεις τους στην Κρήτη έχουν κάνει μέχρι σήμερα περί τους 3 χιλιάδες τουρίστες.

Πολλοί έμπειροι παράγοντες του τουρισμού και του ξενοδοχειακού κλάδου  κάνουν λόγο για μεγάλο πλήγμα στο τουριστικό προϊόν του νησιού μας αφού προσεγγιστικά χάνονται δεκάδες – αν όχι εκατοντάδες – χιλιάδες αφίξεις από σήμερα 5 Ιουνίου και έπειτα, οπότε και δεν ισχύει τίποτε από όσα έχουν «κλειστεί» για την Κρήτη.

Δεν θα επηρεαστούν τα ξενοδοχεία του Μεραμπέλλου,

μεγαλύτερη ζημιά σε Ιεράπετρα, Σητεία

Στον απόηχο αυτής της αρνητικής εξέλιξης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων του νομού Λασιθίου Γιάννης Προκοπάκης μιλώντας χθες στην ΑΝΑΤΟΛΗ επιχείρησε να κάνει μια πρώτη αποτύπωση της κατάστασης και του πώς επηρεάζει ή ενδέχεται να επηρεάσει και τα ξενοδοχεία της περιοχής, στα οποία και θα έρχονταν αρκετοί εκ των 55 χιλιάδων περίπου που συνολικά είχαν «κλείσει» να έρθουν στη μεγαλόνησο μέσω του συγκεκριμένου ταξιδιωτικού παρόχου.

«Προφανώς θα λείψουν κάποιοι τουρίστες από την περιοχή, δεν νομίζω όμως ότι όλο αυτό θα επηρεάσει ιδιαίτερα και πολύ παραπάνω τα ξενοδοχεία του Μεραμπέλλου αναφορικά με τη λειτουργία τους, ίσως μόνο κάποια μεμονωμένα με περισσότερο mass (μαζικό) τουρισμό» σημειώνει, εκτιμώντας ότι λίγο μεγαλύτερη ζημιά θα υποστούν τα ξενοδοχεία σε Ιεράπετρα και Σητεία, λόγω και της διαφορετικής φυσιογνωμίας του εκεί τουριστικού προϊόντος.

 

Περίπου 100 χιλιάδες ευρώ  δεν έχουν πληρωθεί ακόμη

στα ξενοδοχεία του Μεραμπέλλου

Σύμφωνα με τον κ. Προκοπάκη, το ποσό για τα ξενοδοχεία του Μεραμπέλλου που δεν έχει πληρωθεί ακόμη – στο μεγαλύτερο ποσοστό από πέρυσι και σε κάποια τμήματα και από φέτος – από τον συγκεκριμένο ταξιδιωτικό πάροχο είναι κοντά στις 100 χιλιάδες ευρώ. Χωρίς να έχει ιδία εικόνα για το αντίστοιχο ποσό στα ξενοδοχεία Ιεράπετρας και Σητείας.

Όπως αναφέρει, πάντως, ο ίδιος, «πολλοί ξενοδόχοι γνώριζαν την κατάσταση αυτή, δεν είναι κάτι καινούργιο, έχει ξεκινήσει ήδη από πέρυσι».

Ο κ. Προκοπάκης εκτιμά δε ότι ένα μεγάλο κομμάτι των κρατήσεων της FTI στα ξενοδοχεία θα το απορροφήσει η TUI, συμπέρασμα στο οποίο έφτασε παρακολουθώντας προχθές, όπως λέει, την τιμή της TUI στο Χρηματιστήριο της Γερμανίας όπου αυτή εκτοξεύτηκε.

Περισσότερο ανησυχούν οι πρόωρες εκλογές στη Μ. Βρετανία

Ο πρόεδρος των Ξενοδόχων, πάντως, περισσότερο ανησυχεί, όπως λέει, από τις πρόωρες εκλογές που αιφνιδίως προκήρυξε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ρ. Σούνακ για τις 4 Ιουλίου, κάτι που μπορεί, όπως τονίζει, να επηρεάσει σε έναν βαθμό την πορεία του επόμενου μήνα με τη συγκεκριμένη «δεξαμενή» τουριστών άλλωστε να είναι ίσως η μεγαλύτερη για τον τουρισμό της περιοχής μας.

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας