Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Θα προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις για τις αποζημιώσεις για την περιοχή της Σητείας

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2022/05/mistikakipou-potisma_elias.jpg

Όπως ανέφερε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Πρόεδρος της Ένωσης Σητείας κ. Μανόλης Μαυροματάκης έχει υποβληθεί αίτημα για την αποζημίωση με πλήρη φάκελο για την περιοχή της Σητείας με την έγκριση και πιστοποίηση της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ για τις περιόδους 2018 και 2021.

«Δεν έχουμε ακόμη καμία απάντηση εάν τελικά θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί. Η διαδικασία για το αίτημα του 2023 όπως πρόσθεσε, το οποίο αφορά τη ζημιά σε όλη την Κρήτη, είναι σε εξέλιξη

Μεγάλη ζημιά επίσης διαπιστώνουμε στην κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία λόγω των μειωμένων βροχοπτώσεων, αφού οι παραγωγοί εκτός από το ότι έχουν ελάχιστο εισόδημα από την έλλειψη βλάστησης, αναγκάζονται να διαθέτουν μεγάλα ποσά για να συντηρήσουν το ζωικό τους κεφάλαιο», συμπλήρωσε.

Αφού λοιπόν όπως εξήγησε, διαπιστωθεί η πραγματική εικόνα για την τρέχουσα περίοδο, έχει συναποφασιστεί με τον Αγροτικό Σύλλογο Σητείας «να προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου να κατανοήσουν οι υπεύθυνοι ότι έχουμε δίκιο και δικαιούμαστε την στήριξη του κράτους, αφού δεν το καταφέραμε με τις ενέργειες και τις παραστάσεις που έχουμε κάνει μέχρι τώρα.

Επίσης θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας και δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις αφού για τον ίδιο σκοπό, της μειωμένης παραγωγής από καιρικές συνθήκες το 2021, οι παραγωγοί της Λέσβου αποζημιώθηκαν για απώλεια εισοδήματος από άλλους κρατικούς πόρους, αφού ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει ζημιά, που προέρχεται από το προαρχικό στάδιο».

 

Για τις επιδοτήσεις

Παράλληλα ερωτηθείς σχετικά, ο Πρόεδρος της Ένωσης αναφέρθηκε και στο επίσης μεγάλο θέμα που έχει προκύψει σε ότι αφορά τις επιδοτήσεις. «Δυστυχώς και φέτος ήταν άλλη μία χρονιά αδικίας και αστοχίας στις πληρωμές των επιδοτήσεων αφού η πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ (Κοινής Αγροτικής Πολιτικής) ξεκίνησε με προχειρότητα, χωρίς σχεδιασμό και προετοιμασία παρά το ότι ξεκίνησε η εφαρμογή της δύο χρόνια αργότερα, το 2023 αντί το 2021. Η κατάσταση έγινε ακόμα πιο πολύπλοκη, αφού περιελάμβανε δύσκολες συνθήκες και κρίσιμες προκλήσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα που έχει θεσπιστεί, συνδέοντας την επιστημονική γνώση και τις τεχνολογίες με τις καλλιεργητικές πρακτικές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργήθηκε στη νέα εφαρμογή του πρασινίσματος, τα αναφερόμενα ως οικολογικά σχήματα. Πράγματι υπήρχε μία πολύπλοκη διαδικασία στην εφαρμογή όμως αυτή η διαδικασία επιβαρύνθηκε εκτός των άλλων με την ασάφεια και τις στρεβλώσεις των εφαρμοστικών αποφάσεων. Την ασάφεια του νόμου εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι σύμβουλοι με αποτέλεσμα να παρασύρουν και να εκμεταλλευτούν παραγωγούς για τους οποίους δήλωσαν δράσεις που δεν είχαν κανένα αντίκρισμα στην πραγματικότητα, χωρίς να καταθέσουν κανένα παραστατικό, πιστεύοντας ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θα έκανε κανένα έλεγχο για την νομιμότητα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δηλωθούν επιπλέον οικολογικά σχήματα και να μειωθούν οι επιδοτήσεις του πρασινίσματος κατά 50% περίπου, αφού το ποσό που αναλογούσε είναι συγκεκριμένο.

Όλη αυτή η κατάσταση είχε αρνητική κατάληξη για τους παραγωγούς, αφού αυτοί που δήλωσαν δράσεις με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, εισέπραξαν λιγότερα ποσά από τα προβλεπόμενα και αυτοί που δήλωσαν αυθαίρετα δράσεις χωρίς παραστατικά, καρπώθηκαν μη δικαιούμενα ποσά, τα οποία θα κληθούν να επιστρέψουν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα και με ποινή αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που επιτηρεί τον ΟΠΕΚΕΠΕ για ένα έτος, επέβαλε αυστηρό έλεγχο στις διαδικασίες και στη νομιμότητα των πληρωμών και απαρέγκλιτη τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών. Πρέπει κάποτε να καταλάβουμε ότι οι επιδοτήσεις δεν είναι παιχνίδι για κάποιους καιροσκόπους, οι οποίοι παρασύρουν τους παραγωγούς κυριολεκτικά σε τζόγο, για δικό τους κυρίως οικονομικό όφελος. Επειδή ο ΟΠΕΚΕΠΕ προσπαθεί να ξεκαθαρίσει όλη αυτή τη θολή κατάσταση και να επιστρέψουν τα χρήματα όσοι παραγωγοί δεν τα δικαιούνται, έχουν μείνει εκκρεμότητες σε παραγωγούς, οι οποίες θα καταβληθούν αναγκαστικά μέχρι 30 Ιουνίου, που είναι και η τελευταία ημερομηνία πληρωμών του προηγούμενου έτους».

 

Δηλώσεις ΟΣΔΕ

Για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 καταγράφεται μεγάλη καθυστέρηση παρά τις εξαγγελίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι θα άνοιγε πριν το Πάσχα. «Προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να ανοίξει, αφού είναι όλα έτοιμα και με δικλίδες ασφαλείας για την νομιμότητα των ενεργειών και την προστασία των παραγωγών. Θεωρώ ότι αυτό προσπαθούν αφού είναι και απαράβατος κανόνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εποπτεύει τον οργανισμό. Βέβαια αυτό να μην είναι άλλοθι για να τρέχουμε πάλι την τελευταία στιγμή με τα όποια προβλήματα και αδυναμίες. Να επισημάνω ότι με τις κινητοποιήσεις των αγροτών που έγιναν στα περισσότερα κράτη- μέλη της Ε.Ε. αναγκάστηκε η αρμόδια επιτροπή να υποβάλει αίτημα στους υπουργούς γεωργίας της Ε.Ε. για τη μερική τροποποίηση της ΚΑΠ, το οποίο έγινε δεκτό και μία από τις βασικές αλλαγές είναι αυτή των οικολογικών σχημάτων, τα οποία απλοποιούνται και διαφοροποιούνται σε αυτούς τους παραγωγούς που έχουν λιγότερα από 100 στρέμματα καλλιέργειας».

«Στην Ένωση Σητείας υπάρχει μόνιμο προσωπικό που ενημερώνεται καθημερινά για τις όποιες βελτιώσεις και εγκυκλίους. Δεν έχουμε παρεκκλίνει από τη νομιμότητα για κανένα παραγωγό κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε διασφαλίζοντας την εγκυρότητα των ενεργειών μας, σεβόμενοι την εμπιστοσύνη που έχει επιτευχθεί με τους παραγωγούς. Για τον χρόνο έναρξης της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ θα ενημερωθούν οι παραγωγοί με μηνύματα κι ανακοινώσεις», κατέληξε ο κ. Μαυροματάκης

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας