Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Στο Μεγάλο Τελικό η ομάδα Ρομποτικής του Λυκείου Σητείας

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/02/23-00-%CE%A3-%CE%A1%CE%9F%CE%9C%CE%A0%CE%9F%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%97-%CE%BF%CE%BA-2.jpg

Σημαντική ήταν η παρουσία του Γενικού Λυκείου Σητείας στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο το περασμένο Σάββατο.

Η συμμετέχουσα διαγωνιζόμενη ομάδα του σχολείου βραβεύτηκε και παράλληλα προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό του FIRST R LEGO R League Greece, που θα διεξαχθεί στις 9 και 10 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη. Και βέβαια οι νικήτριες ομάδες του Πανελλήνιου Τελικού θα εκπροσωπήσουν την χώρα μας στις Παγκόσμιες Διοργανώσεις που θα ακολουθήσουν.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και πραγματοποιείται φέτος για 11η φορά εμπλέκοντας στο STEM πάνω από 2.000 παιδιά πανελλαδικά.

Στο FIRST R LEGO R League Challenge οι ομάδες εμπλέκονται στην έρευνα, την επίλυση προβλημάτων, τον προγραμματισμό και την ρομποτική. Ο διαγωνισμός εισαγάγει παιδιά ηλικίας 9 έως 16 ετών στις έννοιες της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής, και των μαθηματικών μέσω μιας διασκεδαστικής αλλά και πρακτικής μάθησης. Οι συμμετέχοντες αποκτούν πραγματική εμπειρία επίλυσης προβλημάτων μέσω ενός καθοδηγούμενου, παγκόσμιου προγράμματος ρομποτικής, το οποίο υποστηρίζει τους σημερινούς μαθητές και εκπαιδευτικούς να χτίσουν μαζί ένα καλύτερο αύριο.

Με διάχυτα συναισθήματα χαράς, ενθουσιασμού και ικανοποίησης, τα παιδιά, ο Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Σητείας Μανόλης Τσιφετάκης και η Υποδιευθύντρια Φανή Συντυχάκη, αναφέρθηκαν στη σημαντική αυτή προσπάθεια. Με την ευχή όλης της τοπικής κοινωνίας να συνεχιστεί και να επιφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τα παιδιά.

Η ομάδα των παιδιών αποτελείται από μαθητές και μαθήτριες της Β΄ Λυκείου – στην συντριπτική τους πλειοψηφία – αλλά και της Α΄. Αναλυτικά: Μενέλαος Κωνσταντάκης, Δημήτρης Φωτεινάκης, Ιωάννα Καρζή, Αγάπη Μπελιμπασάκη, Ειρήνη Κουνελάκη, Κώστας Μιχελάκης, Μανόλης Ζερβάκης, Νίκος Αρχατζικάκης, Ανδρέας Δερμιτζάκης.

Τα παιδιά απέσπασαν την καλύτερη επίδοση και βραβεύτηκαν στο ROBOT PERFORMANCE συγκεντρώνοντας 435 βαθμούς με τη δεύτερη ομάδα να συγκεντρώνει 380.

 

Προσπάθεια

Για μία μεγάλη επιτυχία της ομάδας του σχολείου που κατέκτησε την πρόκριση για τους τελικούς της Θεσσαλονίκης, έκανε λόγο κ.Τσιφετάκης. Στον περιφερειακό διαγωνισμό ρομποτικής συμμετείχαν 15 ομάδες από όλη την Κρήτη. «Τα παιδιά μας έλαβαν επίσης το βραβείο της καλύτερης επίδοσης στο Robot Game. Η βαθμολογία ωστόσο προκύπτει μέσα από τέσσερις διαδικασίες και η συμμετοχή και παρουσίαση των παιδιών ήταν εξαιρετική. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την επιτυχία των παιδιών. Το σχολείο μας διαχρονικά μέσω δράσεων που διοργανώνει και συμμετέχει, προσπαθεί- είναι απόφαση του συλλόγου καθηγητών – εκτός από το κομμάτι το διδακτικό που είναι ο κατ’ εξοχήν ρόλος του σχολείου, να συμμετέχει σε διάφορες σχολικές δραστηριότητες που δίδουν τη δυνατότητα στα παιδιά μας να κατακτήσουν δεξιότητες, πολύ χρήσιμες στον 21ο αιώνα. Αυτές είναι η αλληλεγγύη, η βιωματικότητα, η κρητική σκέψη, η οργανωτικότητα. Και μέσα από τέτοιες διαδικασίες όπως η συγκεκριμένη κατακτούνται αυτές οι δεξιότητες.

Μία δράση με αντίστοιχη στοχοθεσία είναι και αυτή που αφορά την δημιουργία και προσφορά των πακέτων αγάπης, που υλοποιεί το σχολείο με σκοπό την καλλιέργεια της αλληλεγγύης στους μαθητές.

Σε ότι αφορά την προαναφερθείσα επιτυχία στον περιφερειακό διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής Κρήτης, κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια αφιερώνοντας χρόνο από τον ελάχιστο που διαθέτουν σε κάτι που αγαπούν. Το σχολείο έχει επενδύσει στα παιδιά, αγοράζοντας εξοπλισμό, ενώ οι καθηγητές του σχολείου έχουν επενδύσει τον ελεύθερο, από τον επίσης πιεσμένο χρόνο τους να βοηθήσουν τα παιδιά. Συνέβαλαν κυρίως η κ. Συντυχάκη σε αυτή την προσπάθεια, αλλά και οι υπόλοιποι συνάδελφοι με την αρωγή τους.

Επίσης έχουν συντελέσει και συμπολίτες μας, έχοντας επενδύσει στα παιδιά, όπως τα Θερμοκήπια Αρχατζικάκη, η Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος, η εταιρεία Promotion. Είναι σημαντικό που βλέπουμε ότι οι προσπάθειες που κάνουμε με τα παιδιά αγκαλιάζονται και από την κοινωνία και θέλουμε να ζητήσουμε και πάλι τη βοήθεια τους γιατί το ταξίδι στους τελικούς είναι πιο απαιτητικό και από άποψη κόστους, για μία ομάδα που θα μεταβεί από την μία άκρη σχεδόν της χώρας στην άλλη. Θα χρειαστούμε βοήθεια και καλούμε τους συμπολίτες μας να βοηθήσουν τα παιδιά. Αξίζει τον κόπο πραγματικά», σημείωσε ο κ. Τσιφετάκης.

 

Συνεργασία

Η κ. Συντυχάκη εστίασε στην συνεργασία με τα παιδιά τονίζοντας ότι «είναι ωραίο να βλέπεις να παθιάζονται και να ασχολούνται με πράγματα, να προσπαθούν να βρουν τις ισορροπίες τους μέσα στην ομάδα και να καταφέρνουν τελικά πράγματα. Χάρηκα πάρα πολύ γιατί όλο αυτό ήταν αποτέλεσμα της δουλειάς τους»

Τα παιδιά έκαναν λόγο για μία διαδικασία στην οποία αφιέρωσαν πολύ χρόνο. Η πρόκριση,όπως αποκάλυψαν, ήταν εξ αρχής στόχος τους διότι γνώριζαν ότι είχαν τις δυνατότητες για να το επιτύχουν, ωστόσο η προσπάθεια συνεχίζεται «έχουμε μπροστά μας άλλο ένα ακόμα μεγαλύτερο διαγωνισμό». Ευχήθηκαν παράλληλα να ασχοληθούν κι άλλα παιδιά και να συμμετάσχουν του χρόνου στους διαγωνισμούς ρομποτικής επισημαίνοντας ότι τα ίδια θα βοηθήσουν συμβουλευτικά κι εμπειρικά όπου μπορούν «Ευχόμαστε να μεταδώσουμε την όρεξη μας και το πάθος μας και στα υπόλοιπα παιδιά», ανέφεραν.

 

Πώς επιδρά

η μουσική

στα συναισθήματα;

Τί δημιούργησαν όμως τα παιδιά του Γενικού Λυκείου Σητείας και κατέκτησαν αυτή την σημαντική επιτυχία; Στο πλαίσιο του βαθμολόγησης του 25%, μέσα από ένα project καινοτομίας, επέλεξαν την τέχνη και τεχνολογία αποφασίζοντας να συμπεριλάβουν την ιατρική και την ψυχολογία κι ασχολήθηκαν με ένα ιδιαίτερο ζήτημα που αφορά τα συναισθήματα, τα βιοσήματα, την επίδραση της μουσικής. Μία σειρά δηλαδή συσκευών η οποία μέσα από βιοσήματα ανιχνεύει τα συναισθήματα του ανθρώπου και μελετά ακολούθως την επίδραση που έχει η μουσική σε αυτά. Πώς κάποιο είδος μουσικής μπορεί να μεταβάλει κάποια από αυτά τα συναισθήματα, τα οποία νιώθει ο άνθρωπος…

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή 

https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/02/23-00-%CE%A3-%CE%A1%CE%9F%CE%9C%CE%A0%CE%9F%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%97-%CE%BF%CE%BA-2.jpg


Συνολικες προβολες σελιδας