Τα 400.000 ευρώ για το έργο της αναδάσωσης στο φοινικόδασος στο Βάι του δήμου Σητείας, όχι μόνο εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον Μιχάλη Καρχιμάκη, αλλά ξοδεύτηκαν κιόλας, μετά από διαγωνισμό που κατέληξε σε μειοδοσία, το 2011.
Ωστόσο, από τότε το φοινικόδασος εγκαταλείφθηκε στη μοίρα του, με συνέπεια να φτάσουμε σήμερα στις προσβολές του φοίνικα “Θεόφραστου” από το κόκκινο σκαθάρι, που προφανώς “εκμεταλλεύτηκε” την αδράνεια των ανθρώπων που το άφησαν να γίνει “ζούγκλα”!
Όπως ακριβώς είχε πει, σε επικοινωνία με το neakriti.gr, ο Λασιθιώτης πολιτικός Μιχάλης Καρχιμάκης, το 2009 και στη χρονική στιγμή που ο ίδιος μέσα στο υπουργείο είχε την αρμοδιότητα των δασών, ενέκρινε το ποσό των 400.000 ευρώ, τα οποία και εκταμιεύτηκαν και “κάπου πήγαν”...
Όπως αποκαλύπτει το neakriti.gr σήμερα, ηρακλειώτικη εταιρεία κέρδισε τον διαγωνισμό τη χρονιά του 2011. Έτσι από τον Νοέμβριο του 2011 και μέσα στο 2012 ο δασολόγος που ανέλαβε το έργο προχώρησε στην υλοποίησή του. Το ερώτημα είναι: «Εφαρμόστηκαν οι προτάσεις του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ;». Το σίγουρο είναι πάντως ότι τα 400.000 ευρώ ήταν “ψίχουλα” μπροστά στο συνολικό ποσό που ζητούσε ο φορέας, δηλαδή στα... 900.000 ευρώ!
Η απόφαση βρίσκεται στη “Διαύγεια”. Το σχετικό έγγραφο επιβεβαιώνει όσα μας είπε ο Μιχάλης Καρχιμάκης, αντιδρώντας στις κατηγορίες που ήθελαν την τότε κυβέρνηση να μην έχει ανταποκριθεί στις προτάσεις του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος!
«Αναδάσωση στη θέση Βάι του Δήμου Σητείας»
Την απόφαση υπογράφει η Γενική Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων και Δασών-Διεύθυνση Δασών Λασιθίου, προς το Τμήμα Προγραμματισμού Μελετών και Εκτέλεσης Δασοτεχνικών Έργων της Υπηρεσίας, με θέμα: «Έγκριση πρακτικού αξιολόγησης εγγράφων προσφορών για την εκτέλεση του έργου “Αναδάσωση στη θέση Βάι του Δήμου Σητείας”».
Μεταξύ των άλλων, αναφέρεται και στην «αριθµ. 184356/3913/18.12.2009 απόφαση κ. υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, µε την οποία εγκρίθηκε δαπάνη 400.000 € για την εκτέλεση έργων στο φοινικόδασος Βάι, την αριθμ. 117922/628/13.4.2011 απόφαση η οποία τροποποιήθηκε µε την αριθμ. 219562/2085/15.7.2011 απόφαση, και η οποία ενέκρινε τη μεταφορά των αδιάθετων υπολοίπων των κατανεμηθεισών πιστώσεων του έτους 2010 και τη διάθεσή τους για χρήση στο έτος 2011.
Το από 1/11/2012 πρακτικό αξιολόγησης των εγγράφων προσφορών για την εκτέλεση του έργου, όπως αυτό συντάχθηκε από την αρμόδια Επιτροπή. Αποφασίζουμε:
Εγκρίνουμε το πρακτικό αξιολόγησης των εγγράφων προσφορών που υποβλήθηκαν για την εκτέλεση του έργου “Αναδάσωση στη θέση Βάι του Δήμου Σητείας”, όπως συντάχθηκε από την αρμόδια Επιτροπή του άρθρου 9 παρ. 4 του Π.Δ. 437/1981 και αναθέτουμε την εκτέλεση του έργου στον... δασολόγο ΕΔΕ µε έδρα το Ηράκλειο, ο οποίος προσέφερε ενιαίο ποσοστό έκπτωσης 4% επί των τιμών του τιμολογίου και του προϋπολογισμού μελέτης του έργου, το οποίο κρίνεται συμφέρον για το Δημόσιο».
«Έγινε τότε πολύ καλή δουλειά»...
Η δασολόγος και ειδική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη δήλωσε στο neakriti.gr: «Θυμάμαι τότε ότι η κουβέντα ήταν πως ένα τέτοιο έργο καθαρισμού ενός φυσικού δάσους, ίσως θα έπρεπε να γινόταν με διαφορετικό τρόπο. Αλλά όταν ήταν σε εξέλιξη αυτές οι αντιδράσεις, είχε αναδειχτεί ο ανάδοχος. Και ήδη ήταν μες στο δάσος και καθάριζε με βάση τη μελέτη, η οποία είχε εγκριθεί. Ωστόσο, λόγω αυτού του καλού καθαρισμού που έγινε εκεί, ίσως να σώθηκε το Βάι όλα αυτά τα χρόνια από το κόκκινο σκαθάρι. Μέχρι σήμερα που έχουμε όλες αυτές τις προσβολές. Ωστόσο, σήμερα η εικόνα εκεί θυμίζει... ζούγκλα. Διότι αυτή η διαδικασία έπρεπε να επαναληφθεί κάποια στιγμή σε όλα αυτά τα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει. Το έργο πάντως έγινε. Ό,τι έλεγε η μελέτη, η οποία προβλέπεται από τον κανονισμό, εφαρμόστηκε από τον ανάδοχο, κανονικά. Και το θυμάμαι αυτό, γιατί τότε είχαν γίνει επεισόδια με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και τους σημερινούς συνεργάτες μου, που είχαν άλλη άποψη. Εμείς τότε τους είχαμε ξεκαθαρίσει ότι το έργο γίνεται με βάση τη μελέτη και όσα προβλέπονται».
Σύμφωνα με τη Μαρία Κοζυράκη, «το έργο έγινε σωστά. Αν πήγαινες εκεί μέχρι και το 2017-2018, έβλεπες το δάσος καθαρό. Τώρα είναι “ζούγκλα”»!
Σήμερα όμως υπάρχει πρόβλημα... από την εισβολή του σκαθαριού
Ωστόσο, να υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα σήμανε “συναγερμός” στο φοινικόδασος στο Βάι, καθώς για πρώτη φορά ο λεγόμενος “φοίνικας του Θεόφραστου” προσβάλλεται από το κόκκινο σκαθάρι, το οποίο εντοπίστηκε πρώτη φορά στην Κρήτη το 2006.
Η πρώτη προσβολή “Θεόφραστου” είχε διαπιστωθεί τον Αύγουστο και τώρα έχουν εντοπιστεί σωρεία προσβολών σε δεκάδες φοίνικες, με τη διαδικασία να είναι σε εξέλιξη και την κατάστασή τους να είναι μη αναστρέψιμη.
Ζητούσαν... 900.000 ευρώ
Βέβαια, η πρόταση του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, με πρόεδρο τον γεωπόνο Κωστή Καμπιτάκη, ζητούσε από τον Δεκέμβριο του 2009 από την κυβέρνηση Παπανδρέου... 900.000 ευρώ!
Μάλιστα, ανάφεραν στο τέλος της αναλυτικής τους πρότασης προς την τότε υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη: «Δεν περιλαμβάνεται:
- Το κόστος των μέσων μαζικής παγίδευσης, γιατί δεν μπορεί να εκτιμηθεί ο αναγκαίος αριθμός παγίδων λόγω έλλειψης στοιχείων που αφορούν τις προσβεβλημένες εκτάσεις που θα καλυφθούν (κόστος κατ’ εκτίμηση: 1,2 € ανά παγίδα χωρητικότητας 4,2 λίτρων).
- Το κόστος καταστροφής των προσβεβλημένων δέντρων που θα εμφανιστούν μέχρι να αρχίσει η εφαρμογή του προγράμματος και μετά την αρχική εφαρμογή των μέτρων του προγράμματος.
Χρονική διάρκεια προτεινόμενου διαχειριστικού σχεδίου: 4 έτη».
Πηγή : Νέα Κρήτη