Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Οι τιμές της νέας ελαιοκομικής περιόδου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν σε καλά επίπεδα από 7,50 ή άνω των 8 ευρώ

 https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/elaiolado.jpg

Από τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος Συνεταιρισμός του οποίου η δράση ξεκινάει στην περιοχή, στο πλαίσιο της νέας ελαιοκομικής περιόδου είναι και φέτος, των Παπαγιαννάδων του Δήμου Σητείας. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Παπαγιαννάδων κ. Ευστράτιος Παναγιωτάκης, το ελαιοτριβείο του Συνεταιρισμού τίθεται σε λειτουργία σε ό,τι αφορά κυρίως βιολογικό ελαιόλαδο και αγουρέλαιο.

Τη νέα ελαιοκομική σαιζόν για τις περιοχές Παπαγιαννάδων, Σκλάβων, Βορί, Συκιάς, που πρωτίστως καλύπτει ο Συνεταιρισμός, αναμένεται περίπου η ίδια παραγωγή με την περυσινή, ίσως με μία μικρή μείωση λόγω των γνωστών προβλημάτων που καταγράφονται σε όλη σχεδόν την έκταση του Δήμου Σητείας εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τους προηγούμενους κυρίως μήνες.

Εκτιμάται ότι στις προαναφερόμενες περιοχές η παραγωγή θα κυμανθεί γύρω στους 300 τόνους. Το ελαιουργείο του Συνεταιρισμού ωστόσο δέχεται ελαιόκαρπο και από άλλες περιοχές, οπότε αναμένεται πολύ μεγαλύτερη η συνολική ποσότητα που θα διαχειριστεί και φέτος.

 

Κόστος παραγωγής

Όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης, στον συνεταιρισμό δεν υπάρχουν καθόλου αποθέματα ελαιολάδου από την περυσινή σαιζόν. Οι πωλήσεις που έγιναν αφορούσαν τις τιμές από 4,80 έως 6,30 ανά κιλό. Παραγωγοί και συνεταιρισμός έχουν εστιάσει στην διαφύλαξη της ποιότητας του προϊόντος κι ασφαλώς στην κάλυψη των αναγκών που τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλες, αφού πέρα από το βιοπορισμό έχει αυξηθεί πολύ το κόστος της ελαιοκαλλιέργειας (ρεύμα, εφόδια, εργατικά κλπ).

Καλές χαρακτήρισε τις τιμές της προηγούμενης σεζόν ο κ. Παναγιωτάκης, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχαν φθάσει και το 1,5 ευρώ το κιλό και την ίδια ώρα η αύξηση του κόστους της ελαιοκαλλιέργειας είχε σταθερά ανοδική πορεία, με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται για τον παραγωγό, τους συνεταιρισμούς. «Η τιμή των 6 ευρώ ή των 6,30 είναι καλή. Ωστόσο όταν το λάδι πωλείται κάτω από τα 5 ευρώ, είναι ασύμφορο γιατί το κόστος παραγωγής είναι πολύ μεγάλο», εξηγεί.

 

Οι εργάτες

Για το έντονο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, το οποίο απασχόλησε την προηγούμενη περίοδο τη μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών και κατ’ επέκταση των συνεταιρισμών, ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι «στην περιοχή των Παπαγιαννάδων δεν προέκυψε σε μεγάλη έκταση. Τούτο, διότι υπήρξε καλή συνεργασία συνεταιρισμού και παραγωγών με εργάτες γης με αποτέλεσμα να γίνει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα η ελαιοσυγκομιδή.

Φέτος βέβαια πιθανόν να υπάρξει πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών, και στη συγκεκριμένη περιοχή, εάν δεν αφιχθούν εργάτες γης από γειτονικές χώρες».

 

Οι τιμές

Οι τιμές της νέας ελαιοκομικής περιόδου, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν σε καλά επίπεδα από 7,50 ή άνω των 8 ευρώ, ωστόσο μένει να φανεί στην πράξη αυτό, όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης. Και βέβαια ζητούμενο είναι και η εξέλιξη των τιμών στην διάρκεια της νέας σαιζόν. «Θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες του κόσμου. Με την έναρξη της περιόδου, υπάρχει ζήτηση, άρα η έναρξη θα είναι καλή.  Πώς όμως θα συνεχιστούν και πώς θα καταλήξουν δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε», συμπλήρωσε.

Τέλος ο κ. Παναγιωτάκης «τόνισε ότι η ελιά για την συγκεκριμένη περιοχή είναι μονοκαλλιέργεια και αποτελεί την κύρια ενασχόληση των κατοίκων και μάλιστα και νέων ανθρώπων. Καταβάλλεται επομένως μία συνολική, σοβαρή, προσπάθεια, που επικεντρώνεται στην ποιότητα του προϊόντος και στην εξέλιξη της ελαιοκαλλιέργειας στην περιοχή».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας