Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Ξεκινάει η λειτουργία του ελαιοτριβείου Παπαγιαννάδων-Θα δέχεται κυρίως βιολογικό ελαιόλαδο και αγουρέλαιο

 https://www.cna.gr/wp-content/uploads/2018/01/olives.jpg

Από τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος Συνεταιρισμός του οποίου η δράση ξεκινάει στην περιοχή, στο πλαίσιο της νέας ελαιοκομικής περιόδου είναι και φέτος, των Παπαγιαννάδων του Δήμου Σητείας. Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποιήθηκε από τον Αγροτικό Ελαιοκομικό Συνεταιρισμό Παπαγιαννάδων, το ελαιοτριβείο του ξεκίνησε τη λειτουργία του για τη σαιζόν 2023 -2024 την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου.

Θα δέχεται βιολογικό ελαιόκαρπο καθώς και συμβατικό, που δεν έχει ψεκαστεί τις τελευταίες 20 ημέρες πριν την συγκομιδή του. Επιπρόσθετα, όπως ανακοινώθηκε, μετά από απόφαση του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού, έγινε μείωση επί του συνολικού εκθλιπτικού δικαιώματος 2% για την ελαιοκομική περίοδο 2023 -2024. Μεταφορά από παραγωγό συνολικά 10% και μεταφορά από συνεταιρισμό συνολικά 13%.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Παπαγιαννάδων κ. Ευστράτιος Παναγιωτάκης, το ελαιοτριβείο του Συνεταιρισμού τίθεται σε λειτουργία σε ό,τι αφορά κυρίως βιολογικό ελαιόλαδο και αγουρέλαιο.

Η συγκεκριμένη προσπάθεια ξεκίνησε από πέρυσι, έπειτα από τον εξοπλισμό του ελαιουργείου με τα απαιτούμενα, σύγχρονα, τελευταίου τύπου μηχανήματα. Ο εξοπλιστικός εφοδιασμός του ελαιουργείου έλαβε χώρα τα τελευταία τρία χρόνια σταδιακά στοχεύοντας πρωτίστως στην ποιότητα του προϊόντος. Παράλληλα στην καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των παραγωγών καθώς και στο πλαίσιο ενός σημαντικού σχεδιασμού του Συνεταιρισμού που περιλαμβάνει την τυποποίηση  με την διαδικασία του τυποποιητηρίου να έχει ξεκινήσει.

Μελλοντικά υπάρχουν επίσης σχέδια για δράση κομποστοποίησης καθώς και  διαμόρφωσης ενός χώρου επισκέψιμου όπου θα δίνεται η ευκαιρία στον επισκέπτη να δει και να ενημερωθεί για όλες τις φάσεις της ελιάς, από την παραγωγή, την επεξεργασία, την άλεση -πως γινόταν στο παρελθόν και πως σήμερα – μέχρι την τελική μορφή του προϊόντος.

Έχουμε στόχους και αντίστοιχο προγραμματισμό. Όμως δεν είναι απλές οι δράσεις αυτές, έχουν κόστος, χρειάζονται εγκαταστάσεις, συνεργασίες. Προχωράμε με μικρά και σταθερά βήματα κι ελπίζουμε να τα καταφέρουμε. Και θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά για την εμπιστοσύνη, την συνεργασία και την προτίμηση προς τον συνεταιρισμό μας όλους τους παραγωγούς».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή 


Συνολικες προβολες σελιδας