Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Σκιές… πάνω από τον τουρισμό: Οι Γερμανοί δεν… ξανάρχονται; - Ανησυχία από τις χιλιάδες ακυρώσεις σε ξενοδοχεία της Κρήτης

 shutterstock - Κρήτη - Τουρισμός

Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη δημιουργεί συνθήκες ανάσχεσης του φετινού πολυαναμενόμενου success story του τουρισμού - Ελπίδες ότι θα «σώσει» τη χρονιά η κίνηση του φθινοπώρου

Η πολυπόθητη “έκρηξη” του κρητικού τουρισμού, με βάση τις εκτιμήσεις που μιλούσαν φέτος για χρονιά- “ρεκόρ” ακόμη και στα επίπεδα του 2018, φαίνεται να “απειλείται” από την οικονομική κρίση που πλήττει τα νοικοκυριά της Ευρώπης και δη της Γερμανίας, τα οποία δε δείχνουν πρόθυμα να ταξιδέψουν φέτος στη χώρα μας και κατ’ επέκταση και στην Κρήτη.

Τόσο οι αυξήσεις των τιμών στα αεροπορικά εισιτήρια και στις κρατήσεις των ξενοδοχείων, όσο και η αύξηση του ανταγωνισμού από άλλες χώρες δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος ώστε η φετινή χρονιά να εκτιμάται από τουριστικούς παράγοντες πως θα είναι παρόμοια με την περυσινή ή έστω θα παρουσιάσει μια μικρή αύξηση 5% σε σχέση πέρυσι. Το στοίχημα, όπως υποστηρίζουν τουριστικοί παράγοντες, βρίσκεται στους φθινοπωρινούς μήνες και πιο συγκεκριμένα στο πόση θα είναι η φετινή παράταση.

Η τουριστική περίοδος έχει πλέον ξεκινήσει. Έχει ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες, με τη σημερινή να είναι η πρώτη μέρα της θερινής τουριστικής περιόδου. Το χρονικό διάστημα εκκίνησης πλέον έληξε και οι τουριστικοί παράγοντες κάνουν τις πρώτες εκτιμήσεις της φετινής τουριστικής χρονιάς. Φέτος δεν υπάρχουν υγειονομικά πρωτόκολλα. Δεν υπάρχει άγνοια πίσω από τις αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια, αφού οι τιμές έχουν αναμορφωθεί από πέρυσι τον Μάιο. Όπως επίσης, φέτος δεν υπάρχει η “ακόρεστη πρόθεση” από την πλευρά των Ευρωπαίων τουριστών να ταξιδέψουν με σκοπό να “ξεσκάσουν” ύστερα από ένα δύσκολο “κοκτέιλ” διαδοχικών και δύσκολων κρίσεων, υγειονομικής και ενεργειακής.

Στο πλαίσιο αυτό, το neakriti.gr επικοινώνησε με τουριστικούς παράγοντες, με σκοπό να πραγματοποιήσει μια εκτίμηση γύρω από το τουριστικό τοπίο όπως θα διαμορφωθεί φέτος το καλοκαίρι.

Χιλιάδες ακυρώσεις

Ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Ξενοδόχων και πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ν. Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης, μιλώντας αποκλειστικά στο neakriti.gr, ανέφερε πως «ο διακαής πόθος των Ευρωπαίων τουριστών για διακοπές ικανοποιήθηκε πέρυσι. Η αύξηση της τιμής της ενέργειας, που συμπαρέσυρε βασικά προϊόντα, “χτύπησε” βαριά το “βαλάντιο” των δυνάμει καταναλωτών στην Ευρώπη, που είναι κατά κανόνα οι πελάτες μας. Αυτό συνέβη σε όλο τον κόσμο, αλλά εμείς ενδιαφερόμαστε περισσότερο για την Ευρώπη, που είναι και ο μεγάλος πελάτης μας.

Ήδη βλέπουμε πως ο Γερμανοί έχουν ακυρώσει 950.000 θέσεις. Έχουν ακυρώσει χιλιάδες θέσεις στη χώρα μας, καθώς αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα. Υπάρχει υστέρηση στις κρατήσεις των Γερμανών τουριστών. Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν αυξήσει υπέρογκα τα εισιτήρια, με άμεση συνέπεια αφενός τα χρήματα του Ευρωπαίου τουρίστα να είναι λιγότερα σε σχέση με πέρυσι, και αφετέρου καλείται να πληρώσει περισσότερα σε σχέση με πέρυσι. Εμείς βάλαμε μεσοσταθμική αύξηση 10% πέρυσι τον Μάιο για τη φετινή σεζόν και από την άλλη πλευρά τα εισιτήρια των αεροπορικών εταιρειών είναι 20% πάνω. Η “ψαλίδα” έχει ανοίξει 30-40% και αυτό κρατάει τους πελάτες σε αναμονή».

Ο κ. Τσακαλάκης επεσήμανε πως σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να επαληθευτούν σενάρια από “Κασσάνδρες”, που κάνουν λόγο για εκπτωτική περίοδο την εποχή του τουριστικού θέρους.

«Περιμέναμε κάτι καλύτερο σε σχέση με πέρυσι. Με βάση τα στοιχεία του αεροδρομίου, έχουμε περισσότερα άτομα τον Απρίλιο και ενδεχομένως και τον Μάιο. Επειδή είχε ανέβει ο πήχης, δεν ήρθε αυτό που περιμέναμε. Ήρθε κάτι λιγότερο. Βλέπουμε πως η ροή των κρατήσεων έχει φρενάρει. Είναι διστακτικοί οι πελάτες και μας δημιουργεί ανησυχία ακόμη και για τους μήνες υψηλής περιόδου. Εύχομαι να μην επαναληφθούν οι “Κασσάνδρες”, που διαδίδουν πως θα πάμε σε εκπτώσεις ακόμη και την υψηλή περίοδο», σημείωσε.

Ο πληθωρισμός

Για να κατανοήσουμε το πώς ο πληθωρισμός επηρέασε τα οικονομικά μεγέθη των ξενοδοχείων και τις αλλαγές που έχουμε τη φετινή περίοδο, εάν το 2023 έρθει ίδιος κόσμος μ’ εκείνος του 2022 θα έχουν 11% παραπάνω τζίρο οι ξενοδοχειακές μονάδες. Όπως εξήγησε ο κ. Τσακαλάκης, «εμείς προσδοκούσαμε παραπάνω πελάτες και τζίρο. Εάν έρχονταν οι ίδιοι οι πελάτες φέτος, θα είχαμε 11% παραπάνω τζίρο. Αυτό οφείλεται στην αύξηση που βάλαμε. Τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων θα υπολείπονται κατά τουλάχιστον 15-20% από τα κέρδη του 2019. Αυξήθηκε το κόστος σε σχέση με την τιμή που δώσαμε».

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «το μισθολογικό είναι το μεγαλύτερο κόστος. Θέλουμε να πιστεύουμε πως θα εξομαλυνθεί η κατάσταση και θα αρχίσουν να μπαίνουν πολλές κρατήσεις, για να ισοφαρίσουμε τους τζίρους του 2019. Ενώ πιστεύαμε ότι θα τους ξεπερνούσαμε, ας βάλουμε ως πρώτο βήμα να τους ισοφαρίσουμε».

Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίστηκαν έγκριτοι τουριστικοί παράγοντες πως η φετινή χρονιά δε θα έχει τουλάχιστον απώλειες, όπως συνέβη το 2021, ενώ ανέλυσαν διεξοδικά τον “εμφύλιο” που έχει ξεσπάσει μεταξύ Airbnb και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, ανέφερε: «Θεωρούμε πως τον Ιούνιο θα έχουμε 5% περισσότερο κέρδος σε σχέση με τον περυσινό Ιούνιο. Ασφαλώς έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τα Airbnb. Ειδικά στην Κρήτη έχουμε αρκετά μεγάλο πρόβλημα. Το στοίχημα είναι να δούμε μέχρι πού θα φτάσει ο τουρισμός. Πιστεύω πως, όπως και πέρυσι, θα έχουμε ξενοδοχειακές μονάδες που θα κρατήσουν το προσωπικό τους και τις τουριστικές τους δραστηριότητες μέχρι και τις 10-15 Νοεμβρίου. Από εκεί και πέρα, σίγουρα υπάρχει ένα θέμα όσον αφορά στις πληρότητες. Οι κρατήσεις αγγίζουν το 70-75% του συνόλου στην Κρήτη, ενώ αναμέναμε ποσοστό της τάξης του 80-85%. Θα είναι ευχής έργον αν στο τέλος της περιόδου είμαστε όλοι ικανοποιημένοι».

«Το σύνολο των αφίξεων είναι αρκετά μεγάλο σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά βλέπουμε πως ο κόσμος έχει τελείως διαφορετικούς προορισμούς από αυτούς που αναμέναμε. Επίσης, πάρα πολλοί άνθρωποι που προτίμησαν την Κρήτη δεν πήγαν σε κάποιο ξενοδοχείο αλλά σε Airbnb. Υπάρχουν 25.000 διαμερίσματα, πράγμα που μεταφράζεται σε 100.000 κλίνες. Την ίδια στιγμή, τα ξενοδοχεία έχουν 180.000 κλίνες και υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ ξενοδοχείων και Airbnb. Υπάρχουν αφίξεις. Βλέπουμε αρκετό κόσμο στην πόλη του Ηρακλείου, αλλά την ίδια στιγμή τόσο κόσμο δε βλέπουμε στον δήμο Χερσονήσου. Η Γερμανία έχει ακυρώσει πτήσεις για το καλοκαίρι. Ωστόσο, λαμβάνουμε θετικά μηνύματα πως τους επόμενους μήνες θα έχουμε αφίξεις από τη Γερμανία. Θα δούμε, αλλά υπάρχουν και χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, η Γαλλία, η Πολωνία, όπου οι αφίξεις είναι πάρα πολλές. Φέτος, σε επίπεδο Κρήτης θεωρώ πως τα κέρδη θα κινούνται 4-5% παραπάνω σε σχέση με πέρυσι. Πάντως, δε θα δούμε ισόποση ανάπτυξη σε περιοχές και ξενοδοχειακές μονάδες», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργος Πελεκανάκης.

Στη Σητεία

Σοβαρές ενδείξεις για να είναι αισιόδοξος κατέθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σητείας, Γιάννης Κακουράκης, ο οποίος έκανε σαφές πως φέτος θα υπάρξει 30-40% αύξηση της τουριστικής δυναμικής στην περιοχή της ανατολικής Κρήτης και πιο συγκεκριμένα στη Σητεία.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «αποδεικνύεται πως η χρονιά θα είναι καλύτερη από το 2022 με βάση τις πτήσεις charter που έχουμε. Πέρυσι δεν είχαμε. Η χρονιά καθυστέρησε. Είχε ξεκινήσει τέλη Ιουνίου, ενώ φέτος στο αεροδρόμιο Σητείας είχαμε την πρώτη πτήση charter από 19 Μαΐου. Για τη φετινή χρονιά, θεωρώ πως τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Προσωπική μου άποψη είναι πως η τουριστική χρονικά θα είναι καλύτερη 30-40% από πέρυσι στη Σητεία».

Ο κ. Κακουράκης, μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως σε αυτήν την αισιοδοξία συντείνει και η αναμενόμενη άφιξη των Σκανδιναβών στην ανατολική πλευρά της Κρήτης, ενώ ανέφερε πως το πρόβλημα στελέχωσης των ξενοδοχειακών μονάδων δεν είναι μεγάλο.

«Έχουμε πτήσεις από Κοπεγχάγη και από τις 15 Ιουνίου θα ξεκινήσει πτήση από Νορβηγία. Κατά βάση στη Σητεία έρχονται Γάλλοι, Γερμανοί, Βρετανοί και Αυστριακοί. Από φέτος θα έρχονται και Σκανδιναβοί», είπε, ενώ συνέχισε: «Φέτος έχει κλείσει ένα ξενοδοχείο και το ανθρώπινο προσωπικό έχει απορροφηθεί από τα άλλα ξενοδοχεία. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, στην ανατολική πλευρά της Κρήτης το πρόβλημα στην έλλειψη προσωπικού δεν είναι τόσο μεγάλο όσο στην υπόλοιπη Κρήτη».

«Πάει σπρωχτά... η χρονιά» - Κακός ο Απρίλιος, στο 60% οι κρατήσεις τον Μάιο

Μεγάλες διαφορές με τις ανταγωνίστριες χώρες υπάρχουν στα τουριστικά πακέτα διακοπών, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης, Κώστα Κουρκουνάκη, ο οποίος ανέφερε πως χώρες όπως η Ισπανία και η Τουρκία έχουν αρκετά ανταγωνιστικά πακέτα διακοπών.

«Η σεζόν δεν πάει όπως περιμέναμε όλοι. Αυξήθηκαν οι τιμές των ξενοδοχείων και υπάρχουν τεράστιες διαφορές από τις ανταγωνίστριες χώρες, όπως Τουρκία και Ισπανία. Η χρονιά πάει... σπρωχτά. Εάν έχουμε 70% πληρότητα τον Ιούνιο, θα είμαστε αρκετά καλά. Δεν είναι χαμηλότερες οι προσφορές σε σχέση με πέρυσι. Τον Μάιο οι κρατήσεις κινήθηκαν στο 60% στην Κρήτη. Ο Απρίλιος δεν ήταν τόσο καλός. Εύχομαι να πάει αρκετά καλά η σεζόν και να υπάρξει μια μικρή παράταση μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου, όπως έγινε και πέρυσι, με σκοπό να φτάσουμε το 2022», είπε.

«Με θετικό πρόσημο η χρονιά» - Συγκρατημένη αισιοδοξία σε Χερσόνησο και Μάλια

Τόσο η περιοχή της Χερσονήσου όσο και των Μαλίων συμβάλλουν σημαντικά και θετικά στο τουριστικό ΑΕΠ της Κρήτης, το οποίο σχεδόν καταλαμβάνει το ήμισυ του συνολικού ΑΕΠ του νησιού. Ο δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Σέγκος, μίλησε στο neakriti.gr, όπου έκανε σαφές πως η φετινή χρονιά θα είναι θετική και διορθωτική, με την έννοια πως μεσολάβησαν δύσκολες χρονιές για τον τουρισμό.

Παράλληλα, επεσήμανε πως υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία από τους ξενοδόχους της Χερσονήσου για τη φετινή χρονιά.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «τα μηνύματα που λαμβάνω από τους ξενοδόχους της Χερσονήσου είναι πως υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία. Η φετινή χρονιά ξεκίνησε νωχελικά, ακολουθώντας κατά πάσα πιθανότητα τις επιταγές μιας διόρθωσης ύστερα από μια δυνατή, άνευ προηγουμένου, τουριστική χρονιά. Η φετινή χρονιά καταλήγει να έχει μια κανονικότητα σε σχέση με τον εγκλεισμό του 2020 και του 2021. Πέρυσι ταξίδεψε πολύς κόσμος. Φέτος έχουμε μια φυσιολογική διόρθωση. Πέρυσι ξόδεψε αρκετά χρήματα. Φέτος υπάρχει το φαινόμενο της ακρίβειας της ενέργειας, στα καύσιμα. Η χρονιά θα είναι διορθωτική. Θα είναι καλή η φετινή χρονιά».

Στη βάση των όσων παραπάνω δήλωσαν τουριστικοί παράγοντες, ο κ. Σέγκος εξέφρασε την αισιοδοξία του πως θα υπάρξει τουριστική κίνηση τους θερινούς μήνες.

«Ο καιρός δεν αποτελεί θέμα. Θεωρούμε πως τους μήνες του θέρους θα κυλήσει θετικά. Και το στοίχημα είναι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος. Δεν ξέρουμε πόσο θα επιδράσει η ακρίβεια στο πορτοφόλι των Ευρωπαίων τουριστών. Στη Βόρεια Ευρώπη, το κόστος της ενέργειας, των καυσίμων, ήταν υψηλό. Η αγοραστική δυναμική έχει πέσει», υποστήριξε.

Μιλώντας για τους δύο προηγούμενους τουριστικούς μήνες, ο κ. Σέγκος είπε ότι «ο Μάιος δεν ήταν καλός μήνας. Ο Απρίλιος που είχαμε ήταν ένας φυσιολογικός Απρίλιος των περιόδων πριν την υγειονομική κρίση».

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας