Σάββατο 20 Μαΐου 2023

Συνέντευξη του υποψηφίου βουλευτή Σ. Συμεωνίδη στην «ΑΝΑΤΟΛΗ»

 

Υποψήφιος εκ νέου με το ΚΚΕ στο Νομό Λασιθίου είναι ο  κ. Συμεών Συμεωνίδης. Ο νυν Δημοτικός Σύμβουλος κι επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σητείας -εκλεγμένος για δεύτερη θητεία- είναι υποψήφιος του ΚΚΕ συμμετέχοντας σε όλες τις εκλογικές μάχες από το 2009.

Εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης  της 21ης Μαΐου  δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ  ότι «το πραγματικό δίλλημα των εκλογών  δεν είναι άλλο από το να βγει πιο  δυνατός ο λαός κι αδύναμη η αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα προκύψει  ή το αντίθετο».

Ακολουθεί η συνέντευξη:

ΑΝΑΤΟΛΗ: Ποιά είναι η αποτίμηση που κάνετε από την συμμετοχή σας στα κοινά τόσα χρόνια; Γιατί είστε ξανά υποψήφιος;

Σ.Σ.: Όπως γνωρίζετε, και το γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος, στο ΚΚΕ είναι συλλογικές οι αποφάσεις για το πώς κατανέμονται ευθύνες και τομείς δουλειάς. Ο κάθε υποψήφιος αναλαμβάνει, τελικά, τα καθήκοντα που συλλογικά αποφασίζονται και του ανατίθενται από τα όργανα του Κόμματος. Επομένως η δική μου συμμετοχή είτε ως επικεφαλής του συνδυασμού του ΚΚΕ στο δημοτικό συμβούλιο Σητείας είτε με την υποψηφιότητα μου στις βουλευτικές εκλογές είναι συλλογική απόφαση του Κόμματος.

Άρα, το κύριο ζήτημα είναι γιατί με το ΚΚΕ; Νομίζω ότι κάθε νέος και νέα, εργαζόμενοι που αυτό το σύστημα  δεν χωράει τις ανάγκες μας, έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τα πράγματα που δεν μας αρέσουν, και δεν είναι λίγα. Δεν υπάρχει έκφανση της ζωής που να μην φαίνεται η σαπίλα και η αδικία αυτού του συστήματος. Αγωνιζόμαστε ώστε όλοι εμείς που παράγουμε τον πλούτο, αλλά αντιμετωπίζουμε τεράστιες δυσκολίες για πρόσβαση και στα πιο στοιχειώδη βασικά αγαθά, να φτιάξουμε μία κοινωνία που κριτήριο ανάπτυξης της να είναι η κάλυψη των αναγκών των πολλών.

Κι επειδή  το σύνθημα που βροντοφώναξαν εκατομμύρια λαού και νεολαίας «Ή οι ζωές μας ή τα κέρδη τους», στις κινητοποιήσεις του Μαρτίου για τη δολοφονία στα Τέμπη, είναι επίκαιρο και τελικά ρητορικό για το λαό, απαντάμε με αγωνιστική στάση ζωής, με στόχο να γκρεμίσουμε το παλιό και γερασμένο και να οικοδομήσουμε την κοινωνία των πολλών για τους πολλούς. Με δυνατό ΚΚΕ παίρνουμε μέτρα ώστε να τα καταφέρουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε αισιόδοξοι ότι και στο Λασίθι θα εκφραστεί η διάθεση πολύ περισσότερων για αλλαγή πορείας συνολικά και όχι μονάχα του μηχανοδηγού, που τελικά μας οδηγεί στο αδιέξοδο.

ΑΝΑΤΟΛΗ: Ποιό είναι τελικά το πραγματικό δίλημμα των εκλογών κατά τη γνώμη σας, άρα και το κριτήριο ψήφου αντίστοιχα;

Σ.Σ.:: Το πραγματικό δίλημμα, σε συνέχεια της προηγούμενής μου απάντησης, δεν είναι άλλο από το «Ή θα είναι ο λαός δυνατός και αδύναμη η αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα προκύψει ή το αντίθετο». Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην προεκλογική περίοδο γίνεται εκτεταμένη- σε σημείο εκβιασμού της λαϊκής συνείδησης- συζήτηση για το ποιός και πώς αλλά καθόλου συζήτηση για το τί θα κάνει η επόμενη κυβέρνηση. Είναι καθαρό ότι αυτή η συζήτηση είναι πολύ βολική για τα συστημικά κόμματα, ιδιαίτερα για τη Ν.Δ., τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. γιατί είναι τέτοια η στρατηγική τους ταύτιση στα μεγάλα ζητήματα που αντιπαρατίθενται και σηκώνουν σκόνη αποπροσανατολισμού σε επιμέρους ζητήματα.

Συμφωνούν για τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως οι στόχοι για τους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας, η παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού …. Συμφωνούν για το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε., στο μεσοπρόθεσμο, τα ευρωπαϊκά εξάμηνα, την δημοσιονομική σταθερότητα, όπου εν όψει βαθιάς οικονομικής κρίσης μπαίνουν στο στόχαστρο το λαϊκό εισόδημα, η σύνδεση των μισθών με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τους στόχους ανάπτυξης που θέτει το κεφάλαιο, διατηρώντας την ακρίβεια, την φορολεηλασία των πολλών και την φοροαπαλλαγή των καπιταλιστών κά.

Ανεξάρτητα λοιπόν από τα εκλογικά σενάρια που κυριαρχούν στην προεκλογική περίοδο η κυβέρνηση που θα προκύψει είναι από χέρι αντιλαϊκή. Επομένως ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι έχουν συμφέρον αυτή η κυβέρνηση να είναι αδύναμη, να έχει το φόβο του λαού και ταυτόχρονα ο λαός αποφασισμένος και οργανωμένος πρέπει να αγωνίζεται για το δίκιο του «χτυπώντας σαν χταπόδι» όποια κυβέρνηση προκύψει. Ένα δυνατό ΚΚΕ, με πολλούς βουλευτές μπορεί και το έχει αποδείξει να πολλαπλασιάσει τη δύναμη του Λαού στο σήμερα φωτίζοντας την ανάγκη για συνολική ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας, με τους εργάτες και το λαό στη εξουσία.

ΑΝΑΤΟΛΗ: Κατά τη γνώμη σας ποιά εντοπίζετε ως πιο σοβαρά -αυτό που λέμε- τοπικά ζητήματα; Ποιά έχουν προτεραιότητα για εσάς;

Σ.Σ.:: Είναι γεγονός ότι στην περιοχή μας υπάρχουν τεράστια προβλήματα που ταλανίζουν τους Λασιθιώτες, που έχουν να κάνουν με αυτό που λέμε «κεντρική» πολιτική. Για παράδειγμα οι νοσοκομειακές δομές που έχουμε στην περιοχή μας θεωρούνται «στρέβλωση-σπατάλη» από τις κυβερνήσεις. Τις κρατάνε υποβαθμισμένες και υποστελεχωμένες ώστε να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο και να «καλυφθεί το κενό» από τους επιχειρηματίες της Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα η επικείμενη έναρξη ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων σε Άγιο Νικόλαο και Ιεράπετρα αφού το «κενό στην αγορά» είναι ευκαιρία για τους επενδυτές. Ν.Δ., ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ΠΑ.ΣΟ.Κ. συμφωνούν ότι η Υγεία, το φάρμακο κά. κοινωνικά αγαθά είναι εμπορεύματα και γι’ αυτό δεν υπάρχει υπουργός Υγείας τα τελευταία 10 τουλάχιστον χρόνια που δεν έχει στο συρτάρι του τον Χάρτη Υγείας που κλείνει νοσοκομεία στο Νομό.  Αντί δηλαδή να γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στην κατεύθυνση ενίσχυσης του δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας, οι κυβερνήσεις -διαχρονικά- την ξηλώνουν για να είναι κερδοφόρες οι επενδύσεις στον τομέα ή τις λειτουργούν με εμπορευματικούς όρους (π.χ. απογευματινά ιατρεία κά.) ώστε να συνηθίζουμε στο αντίτιμο.

Στον τουρισμό αντίστοιχα, χιλιάδες εργαζόμενοι τσακίζουν το σώμα τους και το μυαλό τους σε εξοντωτικές συνθήκες στην πλειοψηφία των «επίγειων παραδείσων»-κόλαση για τους ξενοδοχοϋπάλληλους. Ένας κλάδος που δεν γνώρισε κρίση για τους επιχειρηματίες απολαμβάνει υπερκέρδη εις βάρος των εργαζομένων, του περιβάλλοντος, των μικρών επιχειρήσεων και θέλουν περισσότερα προνόμια (Νόμος Χατζηδάκη, κατάργηση Συλλογικής σύμβασης, μείωση φορολογίας κά.). Ταυτόχρονα πάνω από το μισό του ελληνικού λαού δεν πάει διακοπές, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι παίρνουν ταμείο ανεργίας 3 μήνες, πληρώνουν την πλειοψηφία των φόρων ενώ οι όμιλοι μοιράζουν μέρισμα 2,6 δις, το μεγαλύτερο από το 2009.

Άλλο παράδειγμα αφορά τους αγρότες που δίνουν αγώνα επιβίωσης, καταχρεωμένοι σε τράπεζες, με τους εμπορικούς ομίλους να τους δίνουν ψίχουλα. Ειδικά αυτή την περίοδο με το ενεργειακό κόστος να κάνει απαγορευτική την καλλιέργεια ή/και συγκομιδή για τους μικρομεσαίους αγρότες, με την ακρίβεια να πετσοκόβει την αγοραστική δύναμη και να κόβει ο λαός από τα βασικά είδη διατροφής, η κυβέρνηση εμπαίζει με επιδοτήσεις -ασπιρίνη στον καρκίνο, με «καλάθια Καπαμά» κτλ ενώ άλλοι κλάδοι όπως οι εφοπλιστές απολαμβάνουν 50+ φοροαπαλλαγές. Καθόλου τυχαία οι προτάσεις του ΚΚΕ για κατώτερες εγγυημένες τιμές, για κατάργηση του ΕΦΚ στα αγροτικά καύσιμα, του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια κ.α. δεν γίνονται δεκτές από καμία κυβέρνηση.

Τέλος, σημαντικό ζήτημα της περιοχής είναι η στρατηγική της πράσινης μετάβασης που έχει ως αποτέλεσμα κάθε σπιθαμή γης, ιδιαίτερα στη Σητεία, να είναι στο μάτι του Κυκλώνα των ΑΠΕ ώστε να αυγατίσουν τα κέρδη τους ενεργειακοί κολοσσοί και ο λαός να ματώνει από την ρήτρα αναπροσαρμογής του Χρηματιστήριου ενέργειας, να καταστρέφεται ο τόπος του, παραγωγική γη που θα μπορούσε να δίνει ποιοτικά προϊόντα και αξιοπρεπή εισόδημα.

Είναι πολλά τα παραδείγματα, όπως για τις σχολικές στέγες, την αντισεισμική κι αντιπλημμυρική θωράκιση, τον ΒΟΑΚ κά. που, αν τα δούμε ένα- ένα, θα καταλήξουμε σε ένα πολύ χρήσιμο συμπέρασμα:  ότι για να κερδίζει το κεφάλαιο πρέπει να χάνει ο λαός. Ο λασιθιώτικος λαός να στηρίξει το ΚΚΕ που διαλέγει ανοιχτά στρατόπεδο, αυτό του λαού και να τιμωρήσει τις πολιτικές δυνάμεις που αποκρύπτουν αυτή την αλήθεια γιατί υπηρετούν την πολιτική του κέρδους των καπιταλιστών.

ΑΝΑΤΟΛΗ: Κλείνοντας, τι σηματοδοτεί  η ενίσχυση του ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές,  τί θα σημαίνει για το λαό το να υπάρχουν περισσότεροι βουλευτές του Κόμματος;

Σ.Σ.: Η κεντρική προεκλογική μας αφίσα γράφει «Μόνοι τους & Όλοι μας.  Τώρα ΚΚΕ! Μόνο ο Λαός σώζει το Λαό!» Το ΚΚΕ αναλαμβάνει την μεγαλύτερη ευθύνη, που είναι η συμβολή του με όλες τους τις δυνάμεις ώστε ο λαός να σώσει το λαό. Ό,τι κερδήθηκε, την τελευταία τετραετία θα σας πω εγώ, ήταν αποτέλεσμα επίμονων, οργανωμένων αγώνων που το ΚΚΕ στις περισσότερες μπήκε μπροστά. Ακόμα και στην περιοχή μας με έναν βουλευτή σε όλο το νησί κάναμε τη διαφορά στην ανάδειξη των λαϊκών προβλημάτων στο Λασίθι, στα νοσοκομεία, στην περίοδο της πανδημίας, στα προβλήματα σχολικής στέγης, στα γηροκομεία, στους απολυμένους της ΕΑΣ Σητείας, για τις υπηρεσίες της Πυροσβεστικής, την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρών, των σεισμών σε Οροπέδιο Λασιθίου και Σητείας και πολλά άλλα. Με την δράση μας προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τις διεκδικήσεις του αγωνιζόμενου Λαού και να δυναμώσουμε τη φωνή του.

Ο λαός μας, οι νέες και οι νέοι την επόμενη μέρα θα έχουν απέναντι τους μία από χέρι αντιλαϊκή κυβέρνηση και θα έχουν δίπλα τους το ΚΚΕ στην αγωνιστική διεκδίκηση ό,τι έχει ανάγκη σήμερα, από την παραμικρή ανακούφιση μέχρι και την συνολική ανατροπή αυτού του συστήματος. Ένα ενισχυμένο ΚΚΕ με περισσότερους βουλευτές σημαίνει περισσότερες εστίες αντίστασης ενάντια στους πλειστηριασμούς, στις αντεργατικές πολιτικές, στην καταστροφή του περιβάλλοντος, στην υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν Υγείας, Παιδείας, Κοινωνικής Πρόνοιας, συνολικά στην επίθεση του κεφαλαίου και των κομμάτων του.

Ας κάνει ο λαός μας εικόνα:  ένα πολύ δυνατό ΚΚΕ στο Λασίθι πόση διαφορά μπορεί να κάνει για την επόμενη μέρα ώστε όλοι μας να είμαστε πιο δυνατοί και μόνοι τους να είναι φοβισμένοι και απομονωμένοι.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας