Σάββατο 20 Μαΐου 2023

Συνέντευξη της υποψήφιας βουλευτή Πελαγίας Πετράκη στην «ΑΝΑΤΟΛΗ»

 

«Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι έτοιμος να κυβερνήσει ξανά και θα το κάνει δίκαια, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα όλα των Ελλήνων», δήλωσε η υποψήφια Βουλευτής στο Νομό Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη. Εστίασε στα σημαντικότερα προβλήματα που ταλανίζουν το νομό καθώς και στο διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

ΑΝΑΤΟΛΗ: Πώς προέκυψε η υποψηφιότητά σας στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.;

Π.Π.: Ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στον Προοδευτικό Χώρο το 2019 μετά το τέλος της θητείας μου στην Αντιπεριφέρεια Λασιθίου. Δεν έβαλα υποψηφιότητα στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 για να έχω χρόνο και απόσταση από την πολιτική ώστε να μπορέσω να αξιολογήσω την μέχρι τότε πορεία μου και να αποφασίσω με ηρεμία αν θα ήθελα να συνεχίσω.

Επίσης ως εν ενεργεία αντιπεριφερειάρχισσα δεν το θεωρούσα ηθικό να μετακινηθώ σε έναν άλλο πολιτικό χώρο. Ήμουν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και ο κόσμος με είχε ψηφίσει με αυτή μου την ιδιότητα, όμως κατά τη διάρκεια της θητείας μου στην Περιφέρεια τόσο από την προσωπική μου εμπειρία στην διαχείριση των καθημερινών ζητημάτων, όσο και από και από τις γενικότερες κοινωνικές και πολιτικές μεταβολές στη χώρα ένιωσα πως δεν ήθελα να παραμείνω στο συγκεκριμένο χώρο. Έτσι με το τέλος της θητείας μου το 2019 έγινα μέλος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Η επιλογή μου, ως υποψήφια Βουλευτή Λασιθίου, πραγματοποιήθηκε μέσα από τις διαδικασίες του κόμματος. Προτάθηκα από την οργάνωση Μελών της Σητείας και αυτή η πρόταση έγινε δεκτή από τα όργανα του κόμματος.

ΑΝΑΤΟΛΗ: Από την αυτοδιοίκηση λοιπόν στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ποιό είναι το ζητούμενο και πώς μπορεί να επιτευχθεί ένα διαφορετικό αποτέλεσμα σε έναν -μάλλον- πιο σκληρό στίβο μάχης;

Π.Π.: Οι πολίτες του νομού Λασιθίου με τίμησαν με την ψήφο τους και δραστηριοποιήθηκα αρκετά χρόνια στην αυτοδιοίκηση. Ωστόσο ένιωσα ότι αυτός ο κύκλος είχε κλείσει για ‘μένα. Στην πολιτική, αν συνεχίζεις να παραμένεις για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ίδια θέση κουράζεις και κουράζεσαι. Καλό είναι λοιπόν να κάνουμε καμιά φορά κι ένα βήμα πίσω αφήνοντας και λίγο χώρο για νέους ανθρώπους που έρχονται με φρέσκιες ιδέες και πολλή όρεξη. Επέστρεψα στο γραφείο μου που είχα εγκαταλείψει και εργάστηκα ως πολιτικός μηχανικός για τέσσερα χρόνια. Η πολιτική βέβαια είναι σαράκι που σε τρώει συνεχώς.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στην Περιφέρεια, είχα διαπιστώσει πως οι δυνατότητες που μου δίνονταν για να κάνω πράγματα έφταναν μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο. Για τα παραπάνω χρειαζόταν συχνά η διαμεσολάβηση και η βοήθεια κάποιου βουλευτή ή υπουργού. Αυτό δεν το αναφέρω ως κάτι αρνητικό. Είναι θέμα αρμοδιοτήτων. Βλέποντας τα πολλά που χρειάζονται αλλαγή σε αυτή τη χώρα και πιστεύοντας πως μια κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μπορεί να κάνει πράγματα προς αυτήν την κατεύθυνση, θέλησα να συμμετάσχω κι εγώ σ’ αυτήν την προσπάθεια.

ΑΝΑΤΟΛΗ: Ποιά θεωρείτε τα πλέον σημαντικά τοπικά ζητήματα του νομού Λασιθίου, τα οποία πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα;

Π.Π.: Ο νομός Λασιθίου έχει αναπτυξιακό έλλειμμα. Είναι ένας αδικημένος και παραμελημένος νομός. Το πού οφείλεται αυτό, είναι μια μεγάλη συζήτηση που πρέπει να γίνει κάποτε. Για την ώρα νομίζω πως πρέπει να εστιάσουμε την προσπάθεια μας σε τέσσερα βασικά σημεία:

– Νοσοκομεία. Διατήρηση όλων των νοσοκομείων και ανάπτυξη αυτών με βάση τον οργανισμό τους. Η ιδιαιτερότητα του νομού μας με τα τρία αστικά κέντρα δεν επιτρέπει την κατάργηση ούτε την υποβάθμιση κάποιου ή κάποιων από αυτά. Αντίθετα πρέπει να ενισχυθούν τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Επίσης πρέπει να εξοπλιστούν και να έχουν ομαλή τροφοδοσία από αναλώσιμα ώστε να παρέχεται στους ασθενείς η φροντίδα που αντιστοιχεί σε πολίτες ενός σύγχρονου κράτους το 2023.

– Δρόμοι. Ο ΒΟΑΚ πρέπει να φτάσει μέχρι τη Σητεία. Δεσμεύομαι προσωπικά πως θα δώσω τον αγώνα για την επίτευξη αυτού του στόχου μέχρι το τέλος. Αυτό όμως που είναι εξίσου σημαντικό είναι και η κατασκευή του ΝΟΑΚ. Ειδικά για το τμήμα Σητεία – Ιεράπετρα είναι απόλυτα εφικτός στόχος η πραγματοποίησή του. Έτσι θα δοθεί νέα αναπτυξιακή προοπτική τόσο στις δύο πόλεις, όσο και στην πολύπαθη περιοχή του Μακρύ Γιαλού και θα αξιοποιηθεί κατάλληλα επιτέλους το αεροδρόμιο της Σητείας.

– Πανεπιστήμια. Ενίσχυση των δομών και ίδρυση νέων τμημάτων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Ιεράπετρα αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα, ενώ είναι απαραίτητη η ενίσχυση της Ανωτάτης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης (ΑΣΤΕΚ, πρώην ΑΣΤΕΑΝ) στον Άγιο Νικόλαο.

– Αρδευτικά Έργα. Εδώ ο κατάλογος των απαραίτητων έργων είναι μεγάλος. Ο προσαγωγός του Μύρτους, τα συνοδά έργα του φράγματος Μπραμιανών, τα αρδευτικά δίκτυα του οροπεδίου Λασιθίου, η ολοκλήρωση της λιμνοδεξαμενής της Ζου, τα δίκτυα Αποσελέμη προς τις παραλιακές περιοχές Αγίου Νικολάου, Σίσι, Μιλάτου και Ελούντας, το φράγμα Αγίου Ιωάννη και η λιμνοδεξαμενή Χοχλακιών, η αντιμετώπιση του προβλήματος του νερού στον Κρούστα (με φράγμα ή λιμνοδεξαμενή), το φράγμα των Λιθινών είναι έργα που θα εξασφαλίσουν την αγροτική μας παραγωγή.

ΑΝΑΤΟΛΗ: Ποιό είναι το κριτήριο ψήφου σε αυτές τις εκλογές, βάση της πολιτικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.;
Π.Π.:Ο λαός θα πρέπει να αποφασίσει αν είναι ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα πολιτική της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη ή αν θέλει να αλλάξει κάτι. Τα τελευταία χρόνια ζούμε σε μια δημοκρατία ελλειμματική και αυτό φαίνεται από την κατάταξη της χώρας μας σε πάρα πολύ χαμηλή θέση (107η) στην ελευθερία και ανεξαρτησία του Τύπου, τις καταχρηστικές αστυνομικές πρακτικές, την λειτουργία της δικαιοσύνης και βέβαια τις υποκλοπές. Τέλος, η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, ο τρόπος που αντιμετωπίζονται οι νέοι και η Παιδεία από την κ. Κεραμέως καθώς και η φοβερή ακρίβεια, έχουν αποδείξει πως η αυτοαποκαλούμενη κυβέρνηση των Αρίστων έχει αποτύχει παντού. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με όλα τα λάθη και τις αστοχίες του κυβέρνησε με εντιμότητα, σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή, βγάζοντας την Ελλάδα από τα μνημόνια και αφήνοντας και το δημοσιονομικό μαξιλάρι των 37 δις. Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε ξανά και θα το κάνουμε δίκαια, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα όλων των Ελλήνων και όχι μόνο των ψηφοφόρων μας ή ακόμη χειρότερα μίας συγκεκριμένης ελίτ.

ΑΝΑΤΟΛΗ: Τα θέματα και τα προβλήματα που απασχολούν την τοπική και γενικότερα την ελληνική κοινωνία είναι αρκετά. Ποιες είναι οι προτεραιότητες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.;

Π.Π.:Ο Αλέξης Τσίπρα παρουσίασε το Συμβόλαιο για την αλλαγή με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει 11 άρθρα. Αυτά επιγραμματικά είναι τα εξής:

– Αύξηση μισθών και εισοδημάτων με κατώτατο στα 880 € και αφορολόγητο στα 10000 €.

– Αντιμετώπιση ακρίβειας. Μηδενικός ΦΠΑ στα τρόφιμα πρώτης ανάγκης, μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και μείωση του φόρου στα καύσιμα.

– Ρύθμιση χρεών, προστασία πρώτης κατοικίας

– Δικαιοσύνη και κανονικότητα στην εργασία

– Δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα

– Νέο ισχυρό ΕΣΥ με αύξηση σε μισθούς και ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

– Χρηματοδότηση για την Παιδεία σε ύψος 5%του ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας και άμεση κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής

– 105 € το μήνα για το δεύτερο παιδί

– Ενίσχυση του πολιτισμού και ίδρυση Ανώτατης σχολής Παραστατικών Τεχνών

– Στήριξη ατόμων με αναπηρία

– Μεταρρύθμιση στο κράτος με κατάργηση του νόμου για το «επιτελικό κράτος» και επαναφορά της ΕΥΠ στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Είναι ένα πρόγραμμα κοστολογημένο στα 5,5 δις το χρόνο και βρίσκεται απολύτως εντός των δυνατοτήτων της χώρας. Ας μην ξεχνάμε πως η ΝΔ μοίρασε 9 δις σε 4 χρόνια διακυβέρνησης σε απευθείας αναθέσεις.

Ερχόμαστε με αίσθημα ευθύνης και εντιμότητα και ελπίζουμε να συνεργαστούμε και με άλλα κόμματα στο πλαίσιο που επιβάλλει η δημοκρατική επιλογή της απλής αναλογικής ώστε να μπορέσουν οι Έλληνες να διεκδικήσουν μια φυσιολογική και αξιοπρεπή ζωή. Κεντρικό μας σύνθημα: Δικαιοσύνη Παντού. Θα το κάνουμε πράξη!

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας