Σάββατο 20 Μαΐου 2023

Συνέντευξη στην «ΑΝΑΤΟΛΗ» του υποψηφίου βουλευτή Ν. Κουρουπάκη

 

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο υποψήφιος Βουλευτής Λασιθίου με το ΠΑ.ΣΟ.Κ.- Κίνημα Αλλαγής κ. Νίκος Κουρουπάκης μίλησε στην ΑΝΑΤΟΛΗ για το διακύβευμα των εκλογών, για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τους πολίτες στο Λασίθι και εστίασε στην υγεία.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

ΑΝΑΤΟΛΗ: Όντας αυτοδιοικητικός επί σειρά ετών, πώς προέκυψε η μετάβασή σας στην κεντρική πολιτική σκηνή και η υποψηφιότητά σας στο Λασίθι με το ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΚΙΝ.ΑΛ.;

Ν.Κ.: Κατ’ αρχήν θέλω να επισημάνω ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Κίνημα Αλλαγής κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Προσπαθεί να αναδιοργανώσει τη βάση του και να δημιουργήσει προϋποθέσεις συμμετοχής. Γιατί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πάντα ήταν ένα κόμμα δημοκρατικό το οποίο άκουγε τη βάση. Και σε αυτή την περίπτωση, σε ό,τι με αφορά, άκουσε την πρόταση αυτοδιοικητικών στελεχών του Νομού Λασιθίου. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε βάλει ως οδηγό την εκπροσώπηση αυτοδιοικητικών στο ψηφοδέλτιο κι έτσι προέκυψε η πρόταση για εμένα, την οποία και αποδέχτηκα. Θεώρησα ότι θα ήταν πολύ εγωιστικό και αλαζονικό να μην δεχθώ την πρόταση 26 συνάδελφων, πρώην Δημάρχων, αλλά και Αντιδημάρχων, Δημοτικών, Περιφερειακών Συμβούλων. Έτσι λοιπόν προέκυψε αυτή η υποψηφιότητα.

Πιστεύω ότι η κεντρική πολιτική σκηνή είναι αυτή η οποία καθορίζει και το πλαίσιο λειτουργίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Άρα είναι άρρηκτα συνδεμένη η Τ.Α. με την κεντρική διοίκηση. Θέλω να πω ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατά μείζονα λόγο με εκφράζει γιατί πάντα ήταν υπέρ της αποκέντρωσης, υπέρ της λειτουργίας της Τ.Α. την οποία ενίσχυσε πολύ και σε αρμοδιότητες και σε πόρους. Μπορούμε να θυμηθούμε πως ήταν η Τ.Α. πριν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και μετά, με τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν οι οποίες την οδήγησαν στην δυνατότητα να κάνει πράγματα.

Βέβαια ακόμα δεν είναι ικανοποιητικό το επίπεδο λειτουργίας της Τ.Α. γιατί ακριβώς έχουν παρέμβει οι διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις που δημιουργούν προβλήματα και δυσλειτουργίες. Θυμίζω ότι η κυβέρνηση μετά τις εκλογές, διαστρέβλωσε την ψήφο του λαού με τροπολογίες που κατέθεσε και που ουσιαστικά αναιρούσαν την εκλογική δύναμη των παρατάξεων και οι οποίες απεδείχθη ότι ήταν και αντισυνταγματικές με απόφαση του ΣτΕ.

Επομένως, όπως γίνεται αντιληπτό, η θεσμοθέτηση του πλαισίου για την Τ.Α. είναι μία υπόθεση της Βουλής, του κεντρικού κράτους, κι ως προς αυτό, εγώ, εάν εκλεγώ φυσικά, θα πιέσω και θα προσπαθήσω να πείσω προκειμένου να υπάρξουν αλλαγές και να δοθούν αρμοδιότητες, αλλά και πόροι στην Τ.Α. για να μπορεί να αντιμετωπίσει τοπικές υποθέσεις.

Τα ανοικτά ζητήματα στο Νομό Λασιθίου είναι αρκετά, κάποια εξ αυτών διαχρονικά. Αφορούν -μεταξύ άλλων- την έλλειψη υποδομών, τα προβλήματα στον χώρο της υγείας…

ΑΝΑΤΟΛΗ: Ποιά θεωρείτε ότι είναι τα πλέον σημαντικά και πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα;

Ν.Κ.: Όπως προανέφερα, η Τ.Α. πρέπει να έρθει σε ένα τέτοιο επίπεδο που να έχει τη δύναμη να αντιμετωπίζει προβλήματα σε κάθε περιοχή, είτε αυτά είναι οι υποδομές, είτε οι υπηρεσίες, είτε ζητήματα που αφορούν την υγεία, τα οποία είναι πολύ σημαντικά. Και ο Νομός Λασιθίου έχει να αντιμετωπίσει μία αρνητική κυβερνητική νοοτροπία απέναντι στα Νοσοκομεία του Νομού. Ο Υπουργός κ. Πλεύρης αμφισβήτησε ουσιαστικά τη δυνατότητα λειτουργίας των Νοσοκομείων. Αυτό που ψηφίστηκε τελευταία κι αφορά το ΕΣΥ ανοίγει την πόρτα στον ιδιωτικό τομέα και -να το πω λαϊκά – ουσιαστικά ξεχαρβαλώνει το σύστημα υγείας.

Είναι ανάγκη λοιπόν να τεθεί ως προτεραιότητα η αναγέννηση του ΕΣΥ και ο πιο αρμόδιος φορέας για να το κάνει είναι το ΠΑ.ΣΟ.Κ., αφού  ίδρυσε το ΕΣΥ και έχει την απαιτούμενη ευαισθησία προκειμένου να το αναγεννήσει για να ανταποκριθεί στις σημερινές συνθήκες. Εμείς υποστηρίζουμε ότι το σύστημα υγείας πρέπει να είναι δημόσιο και δωρεάν για τους πολίτες κι επομένως ένα ζήτημα που θα τεθεί από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε περίπτωση που υπάρξει κάποια μορφή κυβερνητικής συνεργασίας είναι ότι πρέπει να καταργηθεί ο νόμος της Ν.Δ. και το ΕΣΥ να επανέλθει στο δημόσιο χαρακτήρα και να ανασυσταθεί με ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση του.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα ζητήματα, κρίσιμο στις υποδομές είναι το οδικό δίκτυο, το οποίο σε όλο το Νομό Λασιθίου, είτε είναι εθνικό είτε επαρχιακό, είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Χρειάζονται νέες χαράξεις, νέοι δρόμοι προκειμένου το Λασίθι να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και λόγω της τουριστικής ανάπτυξης και γενικότερα να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάπτυξης. Ο ΒΟΑΚ δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει στο εγγύς  μέλλον στην Σητεία. Κοροϊδεύει ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τον κ. Πλακιωτάκη και όλους τους υπόλοιπους τοπικούς παράγοντες τον Σητειακό λαό, οι οποίοι έσπευσαν να πουν ότι ο ΒΟΑΚ θα γίνει μέχρι την Σητεία, ενώ γνωρίζουν ότι ούτε οι μελέτες έχουν ωριμάσει ούτε υπάρχει πρόβλεψη για το άμεσο μέλλον χρηματοδότησης αυτών των έργων.

Επίσης η δημιουργία προϋποθέσεων ύδρευσης κι άρδευσης σε ολόκληρο το Νομό είναι θέμα σημαντικό. Υπάρχουν εξαγγελίες, αλλά με ΣΔΙΤ. Εμείς διαφωνούμε. Το νερό είναι ένα δημόσιο αγαθό και δεν πρέπει να περνά σε χέρια ιδιωτών διότι με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει εκμετάλλευση. Άρα και πάλι το τελευταίο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, μόνο από τη Ν.Δ., ουσιαστικά ανοίγει την πόρτα για την ιδιωτικοποίηση του νερού, άσχετα με το τι λέει ο κ. Μητσοτάκης. Εμείς πιστεύουμε ότι όλα αυτά τα έργα πρέπει να γίνονται με δημόσιες δαπάνες.

ΑΝΑΤΟΛΗ: Ποιά είναι τα διλήμματα, το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου και ποιό πιστεύετε ότι πρέπει να είναι το κριτήριο του κόσμου για την ανάδειξη της επόμενης κυβέρνησης;

Ν.Κ.: Οι εκλογές είναι πραγματικά κρίσιμες γιατί ο ελληνικός λαός καλείται να αντιμετωπίσει το ψεύδος, την υποκρισία, τον λαϊκισμό, τον καιροσκοπισμό. Βλέπουμε δηλαδή ότι τα δύο κόμματα της Ν.Δ. και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στερούνται αξιοπιστίας γιατί έχουμε πρόσφατες τις θητείες τους αναφορικά με το τι έλεγαν πριν και τι έκαναν μετά. Επί παραδείγματι τα μνημόνια που θα σκιζόταν με ένα άρθρο και ένα νόμο, θα διαγραφόταν τα χρέη, το δημοψήφισμα που με θράσος ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το πέταξε στο καλάθι των αχρήστων και από την άλλη οι υποσχέσεις της Ν.Δ. για καλύτερους μισθούς, οργάνωση του επιτελικού κράτους κλπ. που όχι μόνο δεν έκανε, αλλά θεώρησε ότι είναι ένα κράτος λάφυρο για αυτήν με στρατιές μετακλητών, διορισμούς, παρακολουθήσεις που γινόταν από το Μέγαρο Μαξίμου, κάτι που είναι τεράστιο ζήτημα δημοκρατίας. Αυτά λοιπόν δείχνουν ότι τα δύο κόμματα έχουν πει αρκετά ψέματα στο παρελθόν κι επομένως δεν μπορεί κανένας να πιστεύει αυτά που εξαγγέλλουν τώρα.

Στον αντίποδα το ΠΑ.ΣΟ.Κ., έχει αποδείξει διαχρονικά ότι έχει συνέπεια. Έχει ένα νέο αρχηγό τον Νίκο Ανδρουλάκη, που η πολιτική του πορεία δείχνει σταθερότητα στις απόψεις που είναι προσανατολισμένες καθαρά στην δημοκρατική λειτουργία του κράτους. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι ένα κόμμα, το οποίο στο παρελθόν έχει κάνει όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις οι οποίες αφορούν το ΕΣΥ, τα ΚΕΠ, τη Διαύγεια, τις Ανεξάρτητες Αρχές… Ζητήματα λοιπόν που πρέπει να σκεφτεί ο ψηφοφόρος και να επιλέξει το ΠΑ.ΣΟ.Κ., γιατί έχει αξιοπιστία σε σχέση με το παρελθόν και γιατί στο παρόν χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις τέτοιες που να κάνουν την χώρα μας ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος με δημοκρατική λειτουργία, με θεσμούς και όχι να γίνονται συγκυριακές συνεργασίες για τη νομή της εξουσίας.

Εμείς ζητάμε ένα ισχυρό ποσοστό από τον ελληνικό λαό προκειμένου να βάλουμε στο τραπέζι την επόμενη μέρα, το πρόγραμμά μας, το οποίο απαντά στα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη, την λειτουργία του κράτους δικαίου. Και με αυτόν τον τρόπο να κάνουμε τις απαιτούμενες συνεργασίες, εάν κι εφόσον βέβαια υπάρξουν οι προγραμματικές συγκλίσεις με το πρόγραμμα μας.

ΑΝΑΤΟΛΗ: Στο παρελθόν κι επί σειρά ετών ο Νομός Λασιθίου ήταν κυρίαρχο κάστρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κάτι που άλλαξε στην συνέχεια. Πιστεύετε ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση μπορούν να αλλάξουν και πάλι τα δεδομένα και πώς;

Ν.Κ.: Θα θελα να ζητήσω από τους Λασιθιώτες και τις Λασιθιώτισσες να κάνουν μία αναδρομή, να θυμηθούν πως ήταν το Λασίθι όταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε δύο Βουλευτές και πως είναι το Λασίθι σήμερα, μετά από τόσα χρόνια που δεν έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση κι υπάρχει μόνο από τη Ν.Δ και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Πιστεύω ότι η σύγκριση είναι καθαρή. Τα τελευταία χρόνια δεν έχουν προχωρήσει πολλά πράγματα.

Άρα φαίνεται ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πίστευε και πιστεύει στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην αποκέντρωση και για αυτό έγιναν αρκετά, γιατί στήριζε τις υποδομές και τις προτάσεις, που έκανε η Τ.Α. για να λυθούν προβλήματα. Αυτό πρέπει να το δουν και να επανέλθουν «στο σπίτι» τους γιατί νομίζω ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι το σπίτι των δημοκρατικών πολιτών και το Λασίθι έχει μία παράδοση στη Δημοκρατία. Πιστεύω ότι δεν θα πέσει ο κόσμος στην παγίδα αυτών που ήταν στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. κι εμφανίζονται τώρα είτε στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είτε στη ΝΔ και προσπαθούν να τον παραπλανήσουν. Θέλω να πιστεύω ότι ο κόσμος θα στηρίξει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΚΙΝ.ΑΛ., προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας