Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Γιάννης Πλακιωτάκης: Στόχος μας η πρωτιά της ΝΔ στο νομό Λασιθίου

 
 
Ένα δίλημμα για τους ψηφοφόρους που καλούνται να  συγκρίνουν και να επιλέξουν ανάμεσα σε  δυο περιόδους διακυβέρνησης , από  ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, και ανάμεσα σε δύο πρωθυπουργούς, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα.
 
Μια βασική, όπως την χαρακτηρίζει, προσωπική δέσμευση, για  τον ΒΟΑΚ.
 
Μια καθαρή δήλωση για το Νοσοκομείο Σητείας και τη λειτουργία του, που δεν μπορεί να παρερμηνευτεί.
Ο Γιάννης Πλακιωτάκης, ήρθε στον STYLE100 και μίλησε για αυτά και άλλα πολλά, κρατώντας το βασικό του «συστατικό», την ευπρέπεια του δηλαδή, που σε αναγκάζει, αν θες να αντιπαρατεθείς μαζί του , πολιτικά, να το κάνεις με τον ίδιο τρόπο.
 Αυτό , σε μια περίοδο αντιπαραθέσεων όπου τα πράγματα κάποιες φορές ξεφεύγουν και συναντούν την χυδαιότητα ή την ύβρι, είναι μετρήσιμο μέγεθος που αναγνωρίζεται και καταλογίζεται αυτόματα σε αυτόν που το έχει.
Μια συζήτηση στην πρωινή εκπομπή του Κώστα Γραμμενίδη, με τον υποψήφιο Λασιθίου της Νέας Δημοκρατίας, που δεν εξαντλείται στα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αλλά μοιραία αφορά στα ζητήματα του Λασιθίου και ειδικότερα της Σητείας.
«Χρηματοδοτήσεις   πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ για το νομό Λασιθίου»
Αφού η συζήτηση φτάνει εδώ ο Γιάννης Πλακιωτάκης παίρνει την ευκαιρία να πει «ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους πολίτες του νομού Λασιθίου που με στηρίζουν και με εμπιστεύονται όλα αυτά τα χρόνια. Την εμπιστοσύνη προσπαθώ και εγώ καθημερινά από όποια θέση ευθύνης μου έχει ανατεθεί, να την ανταποδώσω και την ανταποδίδω με όλη μου την ενέργεια στους πολίτες του νομού Λασιθίου και στα ευρύτερα ζητήματα που απασχολούν το νομό μας.
 Διεκδικώ  για μια ακόμα φορά την εμπιστοσύνη των πολιτών του νομού Λασιθίου. Στόχος  της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές είναι η κατάκτηση της πρώτης θέσης σε επίπεδο νομού. Νομίζω ότι έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για την κατάκτηση αυτού του στόχου και οι πολίτες  να αποτιμήσουν το σημαντικό έργο που έχει γίνει και σε επίπεδο νομού Λασιθίου. Αρκεί να σας πω ότι χρηματοδοτήσεις που έχουν διασφαλισθεί σε επίπεδο Λασιθίου είναι πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ. Νομίζω αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο για το νομό μας και νομίζω οι πολίτες θα το αξιολογήσουν».
«Οι πολίτες να συγκρίνουν και να αποφασίσουν»
«Καλούμε τους πολίτες να μας κρίνουν, να συγκρίνουν και φυσικά να αποφασίσουν. Οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία αυτή τη φορά να κρίνουν δύο πρωθυπουργούς, ένα πρώην και τον νυν , την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία και την προηγούμενη διακυβέρνηση Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ.
 Εμείς λέμε  πως το ισοζύγιο της τετραετίας είναι θετικό με την έννοια πως, παρόλο που αντιμετωπίσαμε τρεις διαδοχικές παγκόσμιες κρίσεις (πανδημίας ενεργειακής και πολέμου στην Ουκρανία) όχι μόνο κατάφερε να υλοποιήσει σχεδόν το σύνολο των προεκλογικών υποσχέσεων, αλλά κατάφερε να θωρακίσει τη. χώρα και οικονομικά και αμυντικά και διπλωματικά, να προστατεύσει τα σύνορά της και βέβαια βαδίζουμε στο μέλλον με ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία.
Δεν ισχυρίζομαι και ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι τα έχουμε κάνει όλα καλά ή έχουμε ολοκληρώσει το πρόγραμμα. Προφανώς υπήρξαν και αδυναμίες στην περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Όμως, πιστεύω πως η χώρα έχει μπει σε περίοδο ανάκαμψης.
Εμείς αυτό που ζητάμε είναι ουσιαστικά τη διασφάλιση αυτής της σταθερότητας, των όσων θετικών έχουμε πετύχει όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Για αυτό και ζητάμε αυτοδυναμία στις εκλογές. Δεν είναι  αυτοσκοπός για τη ΝΔ, αλλά είναι το μέσο για να συνεχιστεί στα θετική πορεία της χώρας»
Ο ΒΟΑΚ και το νοσοκομείο Σητείας
Επιγραμματικά, οι αναφορές Πλακιωτάκη στον ΒΟΑΚ και στο νοσοκομείο:
«Η βασική μου δέσμευση σήμερα είναι ότι έως το τέλος της επόμενης τετραετίας όλα τα έργα σε επίπεδο νομού Λασιθίου, όσον αφορά το ΒΟΑΚ θα είναι  υπό εξέλιξη. Θα έχουμε πλέον εργασίες, θα έχουμε μπουλντόζες για να το καταλάβουμε. Εγώ, ξέρετε πολύ καλά ,ότι δεν συνηθίζω να λέω μεγάλα λόγια, αλλά γνωρίζοντας το επίπεδο ωριμότητας των συγκεκριμένων τμημάτων σας είπα ότι νομίζω θα είμαστε σε αυτό το στάδιο».
  • «Όχι μόνο δεν κινδυνεύει κανένα νοσοκομείο σε επίπεδο νομού αλλά θα έλεγα ότι θα αναβαθμιστούν και θα ενισχυθούν. Άλλωστε έχουν προβληθεί συγκεκριμένα κονδύλια, γιατί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας δίνουμε μεγάλη έμφαση στις προληπτικές εξετάσεις. Με το νέο πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά έχουν κυριολεκτικά σωθεί εκατοντάδες γυναίκες. Δημιουργούμε νέο πολυδύναμο ιατρείο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης στο Μακρύ Γιαλό, μιλάμε για αναβάθμιση για νέες υποδομές, Όμως από την άλλη υπάρχουν προβλήματα, ειδικά στο νοσοκομείο της Σητείας»
  • Ο προϋπολογισμός όλων των νοσοκομείων του νομού Λασιθίου το 2019 ήταν 10 εκατομμύρια, το 2022 υπερβαίνουν τα 15 εκατομμύρια. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ενίσχυση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε επίπεδο νομού, με νέες μόνιμες προσλήψεις. Ο τομέας της υγείας είναι μία από τις βασικές κεντρικές προτεραιότητες της επόμενης διακυβέρνησης
Η ακρίβεια και τα μέτρα στήριξης
Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, τρεις παγκόσμιες  κρίσεις. Η κυβέρνηση στήριξε την ελληνική επιχειρηματικότητα, στήριξε τα νοικοκυριά με χρηματοδοτήσεις πάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτό το κάναμε όχι με δανεισμό αλλά με ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα σε ένα δυσμενές περιβάλλον για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία, αναπτύσσεται με ρυθμούς διπλάσιους σε  σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
 Στηρίξαμε λοιπόν την κοινωνία με κάθε διαθέσιμο ευρώ που μπορούσαμε και από την άλλη μειώσαμε ,εφαρμόζοντας και το προεκλογικό μας πρόγραμμα, πάνω από 50 φόρους και εισφορές. Σήμερα ο Έλληνας  πληρώνει λιγότερο ΕΝΦΙΑ, ο επιχειρηματίας πληρώνει λιγότερους φόρους ο αγρότης  το ίδιο.
Από την άλλη ό υπήρξαν αυξήσεις και στο βασικό μισθό ,η ειδική εισφορά αλληλεγγύης καταργήθηκε.
 O πληθωρισμός και η ακρίβεια είναι απότοκο  της ενεργειακής κρίσης, γιατί κάποιοι προσπαθούν να μας εμφανίσουν ότι υπάρχει ακρίβεια Μητσοτάκη. Φταίει η σημερινή κυβέρνηση; Όχι Από  την άλλη λάβαμε πρωτοβουλίες για το Fuell Pass, αλλά και  φορολογώντας τα δύο μεγάλα διυλιστήρια. Και βεβαίως, η πολιτική μας για μείωση των φόρων συνεχίζεται, είναι μια βασική ιδεολογική πολιτική διαφορά με την αριστερά αυτή.
Μην ξεχνάμε ότι στην προηγούμενη διακυβέρνηση ζήσαμε το νόμο Κατρούγκαλου με την προσωπική διαφορά, ζήσαμε την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης . Οι μικροεπιχειρηματίες το έχουν ζήσει στο πετσί τους.
Η ευρωπαϊκή οικονομία, την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ αναπτυσσόταν με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς σε σχέση με την χώρα. Η Ελλάδα ήταν ουραγός σε επίπεδο ανάπτυξης, ενώ τώρα παρόλο την δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία. αλλά και της παγκόσμιας κρίσης που αντιμετωπίζουμε η Ελλάδα πρωτοπορεί.
 Ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ ,με ένα νόμο και με ένα άρθρο θα καταργήσει τα μνημόνια. Δεν το έκανε.
Το πρόγραμμα της ΝΔ, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
Τα μέτρα που προτείνει ο κύριος Τσίπρας σε βάθος τετραετίας είναι πάνω από 70 δισεκατομμύρια ευρώ. Άρα προσπαθεί για μια ακόμη φορά να κοροϊδέψει και να εξαπατήσει τον ελληνικό εδώ, προσφεύγοντας στη γνωστή συνταγή του λαϊκισμού. Μια από τις βασικές προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτελεί και η βασική μας δέσμευση για αύξηση των μισθών στο δημόσιο τομέα στο βάθος τετραετίας κατά 25% συν κάποιες άλλες πρωτοβουλίες, όπως η στήριξη του συστήματος υγείας, ο εκσυγχρονισμός του κράτους , η αμυντική θωράκιση, η άμυνα και ασφάλεια της χώρας, ένα κοστολογημένο πρόγραμμα 8-9 δισεκατομμυρίων ευρώ.. Το προϋπολογισμένο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο μάλιστα έχει πάρει και την προέγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια του μεσοπρόθεσμου, χωρίς να διαταράσσεται η δημοσιονομική πειθαρχία της χώρας
 Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μέτρα που κοστολογούνται στα 70 δισεκατομμύρια ευρώ.
Δεν ξέρω πού θα βρεθούν τα λεφτά. Ή θα φορολογήσει ή θα πάει σε τέταρτο μνημόνιο, δεν υπάρχουν άλλες λύσεις.
Εμείς, μπορεί να αντιμετωπίσαμε κρίσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όμως είχαμε και θετικές ειδήσεις. Η Ελλάδα για τα επόμενα εφτά χρόνια θα διαχειριστεί πόρους πάνω από 70 δισεκατομμύρια ευρώ και ίσως είναι και η τελευταία ευκαιρία που θα έχουμε ως χώρα.
Ήδη υλοποιείται το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και το νέο ΕΣΠΑ, ενώ πολλές και σημαντικές πρωτοβουλίες  έγιναν από την ψηφιοποίηση του κράτους. Οι πολίτες έχουν δει αλλαγή στην καθημερινότητά τους και βελτίωση της ποιότητας της.
Τα τοπικά ζητήματα
Επιγραμματικά:
-Αναβαθμίζεται άμεσα η ατμοπλοϊκή σύνδεση με Πειραιά, με αντικατάσταση του πλοίου «Πρέβελη»  με το Blue Star Χίος. Η χρηματοδότηση της άγονης γραμμής ανεβαίνει από  9 περίπου εκατομμύρια στα 21 εκατομμύρια. Η σύνδεση θα υπάρχει  σε όλη τη διάρκεια του έτους.
-Θα συνεχιστεί η σύνδεση της Σητείας με τα Δωδεκάνησα αλλά και με τις Κυκλάδες με ταχύπλοο πλοίο
– Για τον ύφαλο-κυματοθραύστη όπως λέει ο Γ.Πλακιωτάκης,  στόχος είναι η προστασία του επαρχιακού δρόμου, αλλά και η ανάκτηση  της παραλίας.. Είναι ένα έργο ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης που θα δημοπρατηθεί μέσα στους επόμενους μήνες.
-Οι  πλωτές προβλήτες ,έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 800.000 € από το Ταμείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Έχει υπάρξει καθυστέρηση, παραδέχεται,  που οφείλεται στον καθαρισμό του πυθμένα που πρέπει να γίνει μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα «Είναι ένα έργο το οποίο ευελπιστούμε να δημοπρατηθεί μέσα στο έτος», μας λέει, δίνοντας έμφαση στο θαλάσσιο τουρισμό  «διότι οι πλωτές προβλήτες μπορούν να φιλοξενήσουν πάνω από 100 σκάφη. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι και η κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή της Σητείας θα αυξηθεί συν ένα εκατομμύριο περίπου.
 – Για το παλιό λιμάνι: Είναι ένα έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ.
«Νομίζω ότι θα μπορέσω να συμφωνήσω ως προς κάποιες καθυστερήσεις σε συγκεκριμένα έργα», λέει. « Όμως η ουσία είναι ότι και τα δύο αυτά έργα είναι δρομολογημένα».
-Για την ανάπτυξη της περιοχής: Ο κ. Πλακιωτάκης την συνδέει με όλα τα παραπάνω, με την ύπαρξη του αεροδρομίου και την ανάγκη προσέλκυσης επενδυτών.
« Πρέπει να γίνει μια συστηματική προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της  Περιοχής», μας λέει, κάνοντας αναφορά σε σχέδιο που χρηματοδότησε το υπουργείο  Ναυτιλίας που εξετάζει πώς μπορεί να αναπτυχθεί με βιώσιμο τρόπο η Σητεία τα επόμενα χρόνια . Κάνει λόγο για προσέλκυση επενδύσεων με  δημιουργία κινήτρων, και αμφίσημες απόψεις για το  τουριστικό. «Εγώ πιστεύω πως πρέπει να  είναι μικτής χρήσης. Θα πρέπει να υπάρξουν και τα μεσαίου επιπέδου και πολυτελείς κατοικίες, αλλά και οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού».
 
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Πηγή : Style 100Fm

Συνολικες προβολες σελιδας