Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Θα απαγορεύεται η είσοδος ζώων συντροφιάς στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους του ν. Λασιθίου

 

Θα απαγορεύεται η είσοδος των ζώων συντροφιάς στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους του Νομού Λασιθίου και μετά τον καθορισμό, από το υπουργείο του σχετικού πλαισίου, με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου θα επιτρέπεται η είσοδος, σε συγκεκριμένους αρχαιολογικούς χώρους, υπό όρους και προϋποθέσεις.

Όπως είπε η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Τραντά, η Εφορεία ερωτήθη σχετικά από το υπουργείο και η απάντηση ήταν ότι, λόγω έλλειψης προσωπικού φύλαξης μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, αδυνατεί να επιτρέψει την είσοδο των ζώων και να εκτελεί την εποπτεία που θα χρειαστεί. Όμως, βεβαίωσε ότι σε όλους τους επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους μπορεί να διαμορφωθεί κατάλληλος χώρος για την τοποθέτηση κλωβών ώστε να περιμένουν τα ζώα τους ιδιοκτήτες τους μέχρι να τα παραλάβουν στην επιστροφή. Ο αριθμός των κλωβών που θα τοποθετηθούν, όπως αναμένεται, θα είναι ανάλογος με την επισκεψιμότητα του κάθε χώρου.

Εξ άλλου, η είσοδος γενικώς απαγορευόταν και ως σήμερα, με μια μικρή ανοχή για μικρού μεγέθους σκυλάκια τα οποία οι ιδιοκτήτες κρατούσαν στα χέρια τους εισερχόμενοι σε ένα αρχαιολογικό χώρο. Υπήρχαν και περιπτώσεις που κάποιοι ρωτούσαν το φύλακα και μετά την ενημέρωσή που δινόταν κάποιοι επισκέπτες επέλεγαν και έδεναν το σκυλάκι τους στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου απ’ όπου το έπαιρναν  και αναχωρούσαν μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής τους.

«Περιμένουμε οδηγίες από το Υπουργείο» είπε η κ. Σοφιανού, σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση κλωβών στις εισόδους μουσείων και αρχαιολογικών χώρων. Πιθανότατα – και αυτό ενδείκνυται ώστε να είναι όλα τα χρησιμοποιούμενα κλουβιά ομοιόμορφα και κατασκευασμένα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, την προμήθεια αυτή να κάνει κεντρικά το υπουργείο και να τα στείλει στη συνέχεια στις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ


Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας