Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Λ. Τερζής - Σκέψεις , όραμα και πλαίσιο δράσης για την Σητεία του αύριο

 https://scontent.fath2-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/93179174_2673713672913583_122991259013873664_n.jpg?_nc_cat=102&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=0rDCabImxMgAX90i8Wl&_nc_ht=scontent.fath2-1.fna&oh=00_AfAoYAdeaKgOLdYfJiFKvjsmHKGIIR_3nAjZPUMIC7REQw&oe=643F8935

Είναι κοινά αποδεκτό, πως οι διεθνείς εξελίξεις, τόσο στον ενεργειακό τομέα, όσο και στα γεωπολιτικά ζητήματα επηρέασαν την προσπάθεια της χώρας μας να ανακάμψει από μια μεγάλη περίοδο οικονομικού στραγγαλισμού και πίεσης λόγω των μνημονιακών της υποχρεώσεων.

Από αυτή την πίεση δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστες οι τοπικές οικονομίες, όπως της Σητείας. Η ελαιοκομική περίοδος 2022-2023, έδωσε μια ισχυρή οικονομική και ψυχολογική ανάσα μιας και το ελαιόλαδο αποτελεί το κύριο εισόδημα  για αρκετούς συμπολίτες μας, ενώ για άλλους μια σημαντική παράλληλη πηγή εσόδων.

Ωστόσο με γνώμονα την αναθέρμανση της τοπικής οικονομίας, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει στροφή (και) στη χωρική διάσταση της ανάπτυξης. Κατά κοινή ομολογία η ενιαία αγορά δεν άμβλυνε τις ανισότητες σε περιφερειακό επίπεδο, για τον λόγο αυτό κρίνεται  απαραίτητο να υπάρξει ένας συντονισμός των πολιτικών, μέσα από συνέργειες και δράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, σύμφωνα με τα υφιστάμενα εργαλεία, πόρους και νομικά πρόσωπα που διαθέτει στην προκειμένη περίπτωση ο δήμος Σητείας, αλλά και η Περιφέρεια.

Βασικός στόχος της περιοχής μας θα πρέπει να είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, με κατευθύνσεις και αποφάσεις σχεδιασμού στο δήμο μας, αλλά και στις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα σε αυτόν. Οι άξονες που οφείλουμε να παρέμβουμε, είναι η αποτελεσματική διαχείριση περιβαλλοντικών κινδύνων, η διευκόλυνση πρόσβασης από τον τόπο κατοικίας στην εργασία και στην ύπαιθρο, η πρόληψη και προστασία της υγείας, η βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα και η διασφάλιση κοινωνικής συνοχής, με απώτερο σκοπό την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στο παρελθόν έχουν γίνει στην περιοχή μας βήματα εξωστρέφειας, όπως η δημιουργία του Γεωπάρκου, η ιδιαίτερη σήμανση- προβολή της UNESCO,η αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα με την ανακήρυξη της πόλης, σε «πόλη της ελιάς», η επέκταση του ΠΟΠ ελαιολάδου (με την ένταξη των Λιθινών και του Ορεινού), οι επαναλαμβανόμενες συμμετοχές σε εκθέσεις τουρισμού και η δημιουργία υλικού προβολής. Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη να εκμεταλλευτούμε το αισιόδοξο κλίμα των αγορών και να εισέλθουμε  ενεργά (ξανά) ως συνομιλητές στο πεδίο των αναπτυξιακών ευκαιριών.

Η δυνατότητα της περιοχής να παράξει υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα αλλά και να προσφέρει αναβαθμισμένες τόσο θεματικές όσο και ποιοτικές  παροχές φιλοξενίας και διαμονής, μπορεί να μας καταστήσει σημαντικό  «παίκτη» στο παιχνίδι των ιδιαίτερων προορισμών.

Στον πρωτογενή τομέα το Τοπλού μπορεί να αποτελέσει τον προπομπό αλλά και το παράδειγμα το οποίο έχουν ήδη ακολουθήσει και άλλες ομάδες παραγωγών.

Για παράδειγμα, το Μοναστήρι πέρα από την δράση του στον αγροτοδιατροφικό τομέα έχει τεράστια θρησκευτική διάσταση στην συνείδηση των πιστών, με αποτέλεσμα να μπορεί να παίξει και το όχημα για τον θρησκευτικό τουρισμό.

Η συμπόρευση, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, όλων των φορέων , στην προκειμένη περίπτωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας και της τοπικής κοινωνίας δια μέσου των πολιτών και των επαγγελματικών ομάδων που εκπροσωπούν ( σύλλογοι ξενοδόχων, εμπόρων, πολιτιστικών), μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος με συγκεκριμένη στόχευση και προσανατολισμό.

Στα παραπάνω ως επιστέγασμα έρχεται η χρηματοδότηση όλων των ήδη προγραμματισμένων δράσεων μέσα από διασυνοριακά προγράμματα (interegg), τομεακά προγράμματα( ΕΣΠΑ), Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων και ιδιωτικά κεφάλαια. Η συνέχεια στην διοίκηση επιβάλλει την εξέλιξη και όχι την παραμονή στην πεπατημένη ή στην απλή διαχείριση, επικαλούμενη δυσκολίες τις οποίες όμως αντιμετώπισαν και άλλοι δήμοι αλλά τις ξεπέρασαν με επιτυχία.

Στο ήδη χτισμένο πρέπει να προσθέσουμε και όχι απλά να διατηρήσουμε, πόσο μάλλον να απαξιώσουμε. Η χρήση και η συνέχιση ή ακόμα και η άντληση καλών πρακτικών πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή.

Η σύνδεση όλων των δράσεων που μπορούν να λάβουν χώρα στα όρια του δήμου μας, μπορούν και πρέπει να συνδεθούν με το Γεωπάρκο. Σε αυτό μπορούν να συντελέσουν τα μέγιστα τα σύμφωνα ποιότητας, δηλαδή η συμφωνία ανάμεσα στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται εντός του Γεωπάρκου σχετικά με την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουν στις επιχειρήσεις τους..

Παράλληλα η κοινωνία πρέπει να καταστεί φιλική προς τις επενδύσεις σε όλες τις μορφές τουρισμού. Να αξιολογηθεί η φέρουσα ικανότητα της περιοχής μας, να γίνει άνοιγμα από την τοπική αυτοδιοίκηση προς αυτή την κατεύθυνση, να γίνει αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, όπως το παραθαλάσσιο ακίνητο  των 49 στρεμμάτων στην Αγιά Φωτιά.

Η ύπαρξη υποδομών εισόδου στην περιοχή μας, όπως το αεροδρόμιο Σητείας και το λιμάνι αποτελεί ισχυρό πλεονέκτημα.  Για το μεν λιμάνι, το Λιμενικό ταμείο οφείλει να επιταχύνει την εκπόνηση μελετών που χρηματοδοτούνται ήδη από το ΠΔΕ του Υπουργείου Ναυτιλίας, για το δε αεροδρόμιο ο Δήμος οφείλει συνεχώς να κρατά ψηλά το θέμα στην ατζέντα του και να πιέζει συνεχώς για την εύρυθμη λειτουργία του, γεγονός που κατά κοινή ομολογία δεν συμβαίνει.

Ο δήμος Σητείας μπορεί να καταστεί  ο πόλος γύρω από τον οποίο μπορούν να αλληλεπιδράσουν πολλαπλασιαστικά το επιχειρηματικό ενδιαφέρον, ο πρωτογενής τομέας, το πολιτιστικό κεφάλαιο, οι υπηρεσίες αναψυχής και διαμονής, ώστε μέσα από την στοχευμένη αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και των δομών, αεροδρόμιο ΒΟΑΚ και λιμάνι να αποτελέσουμε τον προορισμό που οραματιζόμαστε και θα απολαύσουν οι επισκέπτες.

Πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας στην δημιουργία μιας δωδεκάμηνης τουριστικής περιόδου. Σχέδιο φιλόδοξο, αλλά όχι ανέφικτο. Προϋπόθεση, η συστράτευση όλων μας σε αυτή την κατεύθυνση.

Το μέλλον μας οφείλουμε να το διαχειριστούμε μόνοι μας και όχι να το αφήσουμε στα χέρια άλλων.

 

Λεωνίδας Τερζής

Δημοτικός Σύμβουλος

Συνολικες προβολες σελιδας