Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Ζωηρό ενδιαφέρον από παλιούς επισκέπτες να επισκεφθούν και φέτος την περιοχή Ιτάνου

 

Σε διαδικασία προετοιμασίας βρίσκονται τα μέλη του Συλλόγου Τουριστικών Καταλυμάτων Ιτάνου, εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου. Βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων αναμένεται να ξεκινήσει το Μάιο στην περιοχή δραστηριοποίησης του Συλλόγου, δηλαδή Παλαικάστρου (Χιόνας- Κουρεμένου), Ζάκρου και του Ξεροκάμπου.

«Αυτήν την περίοδο», ανέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Καταλυμάτων Ιτάνου Κων. Κοξαράκης υλοποιούνται διάφορες εργασίες -συντήρησης, καλλωπισμού κλπ.- σε καταλύματα κι επιχειρήσεις του τουρισμού, στο πλαίσιο προετοιμασίας για τη νέα σαιζόν. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, βάσει των κρατήσεων, των επαφών και του γενικότερου κλίματος που υπάρχει, η νέα τουριστική περίοδος αναμένεται να είναι καλύτερη από την προηγούμενη.

Οι περιοχές -που δραστηριοποιείται ο Σύλλογος- δε δουλεύουν τόσο με οργανωμένο τουρισμό,  ώστε να υπάρχουν αντίστοιχα στοιχεία, αλλά κυρίως με ατομικό τουρισμό.

Πέρυσι στην περιοχή κατεγράφη μία πτώση σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές της πανδημίας, όπου η τουριστική κίνηση ήταν ιδιαίτερα αυξημένη. Φέτος λοιπόν καταγράφεται ζωηρό ενδιαφέρον κυρίως από τους σταθερούς, επαναλαμβανόμενους πελάτες που αποτελούν σημείο αναφοράς διαχρονικά για την περιοχή και στους οποίους στηρίζεται εν πολλοίς η τουριστική κίνηση στον τόπο. Αυτό αποτυπώνεται από τις επαφές που υπάρχουν, αλλά και από τις κρατήσεις αρχής γενομένης από τον Μάιο. Φαίνεται ότι βαδίζουμε σε πολύ καλό δρόμο. Είναι πραγματικά η βάση μας, η δύναμη μας οι επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες στην περιοχή μας. Αυτό αποδεικνύει ότι πραγματικά τους αρέσει αυτός ο τόπος και είναι ικανοποιημένοι με τις προσφερόμενες υπηρεσίες».

Το windsurfing

Μία άλλη σταθερή πηγή τουριστικής πνοής είναι σαφώς οι επισκέπτες που αγαπούν και ασχολούνται με το windsurfing δεδομένου του εξαιρετικού θαλάσσιου κόλπου της περιοχής και των ανεμολογικών συνθηκών. Κάθε χρόνο καταφθάνουν στη συγκεκριμένη περιοχή επισκέπτες από διάφορες χώρες όλου του κόσμου. Και βέβαια σημαντική είναι και η συμβολή της λειτουργίας σχολών windsurfing.

Πρόκειται, όπως ανέφερε ο κ. Κοξαράκης, για μία προσπάθεια χρόνων με πρωτεργάτη τον Σύλλογο Τουριστικών Καταλυμάτων Ιτάνου, που εστίασε κι εξακολουθεί με κάθε τρόπο στην ανάδειξη αυτού του πολύ σημαντικού πλεονεκτήματος της περιοχής.

Αυτό εξάλλου αποδεικνύεται και από την φιλοξενία στην περιοχή κατά το παρελθόν, σπουδαίων αθλητικών γεγονότων, όπως Πανευρωπαϊκών (2009) και Πανελλαδικών Πρωταθλημάτων (2017) windsurfing.

Από την Ευρώπη

Προέλευση των τουριστών που αναμένεται να επισκεφθούν φέτος την περιοχή, είναι σχεδόν όλη η Ευρώπη- και όχι μόνο. Οι χώρες που ως τώρα καταγράφεται πολύ μεγάλο ενδιαφέρον είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, αλλά και από κοντά η Πολωνία, Αυστρία, η Ελβετία κι άλλες.

Δοθείσης ευκαιρίας ο κ. Κοξαράκης ανέφερε ότι «μπορεί η νέα χρονιά να είναι διαφοροποιημένη προς το καλύτερο σε ό,τι αφορά τα θέματα κορονοϊού, όχι όμως και ιώσεων, γρίπης. Μάλιστα στην περιοχή υπήρξε πολύ μεγάλη έξαρση -έφθασε κάποια στιγμή όλο το χωριό να νοσεί- και προκειμένου να αποφευχθεί όσο το δυνατό η μετάδοση των ιώσεων και να προστατευθούν οι πολίτες ο Σύλλογος αποφάσισε φέτος να μην πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας, μετά την οποία είθισται να ακολουθεί και συζήτηση διαφόρων θεμάτων».

Ο κ. Κοξαράκης απευθυνόμενος προς όλα τα μέλη του Συλλόγου και μέσω της ΑΝΑΤΟΛΗΣ τόνισε ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου είναι στην διάθεση τους καθημερινά για οποιοδήποτε θέμα τους απασχολεί, προκειμένου να βοηθήσει με κάθε δυνατό τρόπο.

Στο πλαίσιο επίσης της δράσης και της προσφοράς του, ο Σύλλογος διέθεσε και φέτος 900 € (300 ανά περιοχή δράσης του, δηλαδή Παλαικάστρου, Ζάκρου, Ξεροκάμπου) για την πραγματοποίηση εργασιών που άπτονται του τουρισμού, όπως για τον καθαρισμό παραλιών, ενταγμένο στην προετοιμασία για τη νέα σαιζόν.

Για τις Εκθέσεις

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου εξέφρασε τον προβληματισμό του, μεταφέροντας παράλληλα τα ερωτήματα μελών, για τη συμμετοχή της περιοχής της Σητείας σε εκθέσεις τουρισμού.

«Σαφώς και είναι απαραίτητη. Θα έπρεπε όμως να συμπεριλαμβάνεται και ο Σύλλογος Ιτάνου με την συμμετοχή εκπροσώπου του, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν -σε εκθέσεις τουρισμού στην Γερμανία και τη Γαλλία, κάτι που δεν έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια», σημείωσε.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας