Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Ο αγροτικός κόσμος θα πρέπει να προετοιμάζεται για πιθανές απώλειες εισοδήματος από το ελαιόλαδο – αν ξεπεράσει τα 10.000 €

 

Εξαιρετικά σημαντικό μέτρο, χαρακτηρίζει ο Αντιπρόεδρος των λογιστών της Ελλάδας, Παύλος Μπαριτάκης τη ρύθμιση της κυβέρνησης και την απόφαση για μείωση στο 50% του φορολογητέου ποσού σε όλους τους αγρότες που ανήκουν σε ομαδικά σχήματα.

Πρόκειται για τους αγρότες που κάνουν τη συμβολαιακή γεωργία, αλλά και για εκείνους που ανήκουν στις ομάδες παραγωγών και στους συνεταιρισμούς και διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσα από αυτές τις ομάδες και τους συνεταιρισμούς.

«Πάντα βέβαια αυτό ισχύει για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Εκτός δηλαδή από τους συνεταιρισμένους αγρότες, μπορούν και μεμονωμένοι που έχουν συνάψει συμφωνία συμβολαιακής γεωργίας να έχουν τον προμηθευτή, τον έμπορο τους με τον οποίο να διαθέτουν τουλάχιστον το 75% της παραγωγής τους και θα έχουν την έκπτωση της φορολόγησής τους κατά 50%. Είναι ένα νέο μέτρο που ισχύει από φέτος και ήδη έχει ανοίξει η πλατφόρμα προκειμένου να κατατίθενται τα συμβόλαια για όσους είναι στο σύστημα της συμβολαιακής γεωργίας. Όσοι είναι πιστοποιημένοι αγρότες σε συνεταιρισμούς, απλώς θα πρέπει να διαθέτουν τα προϊόντα στους συνεταιρισμούς που είναι εγγεγραμμένοι και να είναι πιστοποιημένος συνεταιρισμός», τονίζει το κορυφαίο συνδικαλιστικό στέλεχος των λογιστών της χώρας.

Να σημειωθεί πως η πλατφόρμα για το συγκεκριμένο μέτρο θα μείνει ανοιχτή ως τις 28/02/2023.

 

Κίνδυνος απώλειας

Την ίδια ώρα ωστόσο ο αγροτικός κόσμος θα πρέπει να προετοιμάζεται για πιθανές απώλειες εισοδήματος από το ελαιόλαδο. Αν συμπληρώσει κάποιος ως δηλωθέν εισόδημα τα 10.000 € και πάνω υπάρχει αυτό το δεδομένο. Τη φετινή χρονιά μάλλον φαίνεται αρκετά πιθανό να συμβεί.

Όπως εξηγεί ο κ. Μπαριτάκης φέτος είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής του γνωστού νόμου Κατρούγκαλου που προέβλεπε περικοπή 60% στα αγροτικά εισοδήματα από μηδενική βάση. Ακολούθησε ο νόμος Βρούτση που έθεσε το όριο στα 10.000 ευρώ. «Τώρα όσοι βρίσκονται στην κατηγορία αυτή και υπερβαίνουν το ποσό των 10.000 € από τα αγροτικά εισοδήματα θα διαπιστώσουν περικοπή στο 30% των συντάξεών τους. Και βέβαια, είναι πιθανόν να του ζητήσουν και ασφαλιστικές εισφορές, με ασφάλιστρα του ΕΦΚΑ».

Ο εκπρόσωπος των λογιστών εξηγεί πως ο νόμος θα ισχύει από την 01/03/2023. «Είναι λοιπόν το πρώτο έτος εφαρμογής και αυτό θα πρέπει να το ξέρουν οι συνταξιούχοι. Εξαιρούνται μόνο οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, δηλαδή κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι δεν έχουν καμία επιβάρυνση ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος, το οποίο θα δηλώσουν. Επειδή φέτος και το λάδι έχει μια καλή τιμή, εκτιμώ πως αν κάποιος έχει μια παραγωγή με 2 περίπου τόνους λάδι και μια επιδότηση είναι πολύ πιθανό να φτάσει τα 10.000 €. Αν συμπληρώσουν το ποσό αυτό υπάρχουν περιπτώσεις που υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε το πρόβλημα αυτής της μείωσης του εισοδήματος κατά 30%.

Η μόνη λύση σύμφωνα με τον κ. Μπαριτάκη που υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις «είναι να δηλώνουν τα έξοδά τους με τα οποία μπορούν να συμψηφίσουν αντίστοιχα ποσά, έτσι ώστε να μην υπάρχει αυτή η απώλεια. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, φαίνεται ότι οι απώλειες που θα καταγραφούν τη φετινή χρονιά στο εισόδημα αυτό θα είναι μεγάλες».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας