Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Κίνητρα σε νέους αγρότες αλλά και στη βιολογική Γεωργία

 

Τα στρατηγικά σχέδια Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Λιθουανίας, ύψους 30,5 δισ. ευρώ, 13,4 δισ. ευρώ και 3,9 δισ. ευρώ αντίστοιχα, δηλαδή συνολικού ύψους 47,8 δισ. ευρώ σε κονδύλια της ΕΕ ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από τα κονδύλια για τις τρεις αυτές χώρες, πάνω από 14 δισ. ευρώ θα διατεθούν για περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους και οικολογικά προγράμματα και 1,6 δισ. ευρώ για τους νέους γεωργούς.

«Η προτεραιότητα που δίνει στους νέους γεωργούς είναι σημαντική», επισημαίνει η Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή Τομέα Κρήτης Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη. Όπως εξηγεί είναι κρίσιμη για τον πρωτογενή τομέα η στήριξη γιατί και «ηλικιακά ο πληθυσμός των αγροτών πρέπει ν’ ανανεωθεί και θα δώσουμε και ένα κίνητρο σε ανθρώπους που δεν έχουν εργασία να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή, κάτι που για την Κρήτη αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο. Έχουμε προοπτικές. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ ικανοποιημένοι οι νέοι από την στήριξη διότι αν θες να κάνεις δουλειά σου δίνουν μία πρώτη ώθηση και ένα πρώτο κεφάλαιο για αρχή κι αν το αξιοποιήσεις σωστά και μπορέσεις να αυξήσεις στη συνέχεια αυτό που σου έχουν δώσει και να εκσυγχρονίσεις και την παραγωγή σου, αυτό είναι σημαντικό. Γιατί σου δίνουν ελαφρύνσεις, σου δίνουν κίνητρα και μια προτεραιότητα και στα σχέδια βελτίωσης, είναι σημαντικό», επισημαίνει η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης.

Ραχοκοκαλιά της ελληνικής γεωργίας

Το σχέδιο της Ελλάδας θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής γεωργίας. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της παροχής βοήθειας στοχευμένης εισοδηματικής στήριξης και πρόσθετης αναδιανεμητικής ενίσχυσης. Το ελληνικό σχέδιο αποσκοπεί επίσης στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της γεωργίας και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων.

Η νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ), η οποία θα ξεκινήσει να ισχύει την 1η Ιανουαρίου 2023, είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να διαμορφώσει τη μετάβαση σε έναν βιώσιμο, ανθεκτικό και σύγχρονο ευρωπαϊκό γεωργικό τομέα. Η ΚΓΠ θα λάβει χρηματοδότηση ύψους 270 δισ. ευρώ για την περίοδο 2023-2027.

Βιολογική Γεωργία

Σε ότι αφορά τη σημασία της βιολογικής γεωργίας η κα Χουδετσανάκη υπογραμμίζει πως μετά από την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Πράσινης Συμφωνίας, δίνεται πολύ μεγάλη σημασία στη βιολογική γεωργία, αλλά και σε ότι αφορά τα φιλοπεριβαλλοντικά θέματα.

«Προβλέπει μέτρα για να μπορέσουμε να έχουμε μια καλύτερη υγεία και να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Μπορούμε να έχουμε βιολογικής καλλιέργειας επενδύσεις στην Κρήτη και αυτό θα προχωρήσει τα επόμενα χρόνια γιατί σίγουρα θα χρηματοδοτηθούν σε αυτό το μέτρο επενδύσεις. Γιατί στόχος της Ευρώπης είναι να πάμε σε πιο φιλοπεριβαλλοντικά  πρότυπα», αναφέρει η Αντιπεριφερειάρχης που υποστηρίζει με θέρμη πως «Η Κρήτη προσφέρεται για βιολογική γεωργία και θα πρέπει οι παραγωγοί να εμπλακούν σε αυτό που λέγεται βιολογική γεωργία, γιατί έχουμε εκείνες τις εδαφοκλιματικές συνθήκες που θα βοηθήσουν για να παράγουν βιολογικά προΐόντα. Θέλει όμως λίγο να αλλάξει η κουλτούρα μας, θέλει να εφαρμοστεί σε κάποιους τόπους πιλοτικά για να μπορέσει να τραβήξει όλη την Κρήτη. Δεν μπορεί όλη η παραγωγή μας να είναι βιολογική. Να μπουν αυτοί που τώρα δεν είναι, δεν είναι τόσο απλό. Αλλά νομίζω ότι ήδη κάποιοι το έχουν ξεκινήσει και νομίζω θα πάει καλά στην Κρήτη γιατί προσφέρεται για βιολογική γεωργία. Έχουμε τον ήλιο, έχουμε μικροκλίματα που και αυτό βοηθάει να έχουν βιολογική γεωργία», τονίζει η κα Χουδετσανάκη.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας