Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας Κρήτης που χαρτογραφεί την εξέλιξη των ανισοτήτων και της φτώχειας στο νησί, το 30,6% του πληθυσμού της Κρήτης βιώνει υλική αποστέρηση. Ο δείκτης υλικής αποστέρησης αφορά το ποσοστό των νοικοκυριών που αδυνατούν να εκπληρώσουν τουλάχιστον 3 από τις 9 βασικές τους ανάγκες. Το 15,7% του πληθυσμού της Κρήτης βιώνει έντονη αποστέρηση και το 5,8% ακραία αποστέρηση.
* Τί σημαίνει αυτό; Ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες ή και αδυναμία να πληρώσουν δάνεια, λογαριασμούς κοινής ωφελείας, ενοίκια, θέρμανση, να κάνουν διακοπές μιας εβδομάδας το χρόνο, να εξασφαλίσουν σωστή διατροφή και να καλύψουν έκτακτες ανάγκες.
* Ειδικά για το νομό Λασιθίου η μελέτη διαπιστώνει μεταξύ άλλων ότι: «Η περιφερειακή ενότητα Λασιθίου εμφανίζεται περισσότερο χωρικά και κοινωνικά διαιρεμένη (πολωμένη) από τις άλλες περιφερειακές ενότητες». Πολύ σωστά σχολιάστηκε ότι αυτό δεν είναι άμοιρο του γεγονότος ότι η ανάπτυξη πάντα ξεκινά από τα δυτικότερα για να φτάσει στα ανατολικά… καταϊδρωμένη.
* Από την χαρτογράφηση ανά Δήμο, προκύπτει ότι οι Δήμοι στους οποίους οι αποστερημένες κοινότητες αποτελούν την πλειονότητα των κοινοτήτων που τους συγκροτούν είναι οι δήμοι Γόρτυνας, Φαιστού, Βιάννου, Σητείας (4η θέση), Ιεράπετρας (5η θέση) και Μινώας Πεδιάδας. Στην 7η θέση το Οροπέδιο Λασιθίου στη 10η θέση του Ηράκλειου, στην 11η θέση του Αγίου Νικολάου, στη 16η του Ρεθύμνου και στη 19η των Χανίων. Όπως διαπιστώνουμε από το σχετικό χάρτη, ο δείκτης υλικής αποστέρησης είναι μειωμένος στις περιοχές του Αγίου Νικολάου και της Ελούντας (λευκό χρώμα), αλλά αυξημένος (με πράσινο σκούρο ή ανοιχτό) σε αρκετές άλλες περιοχές του νομού μας.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ
Πηγή : Ανατολή