Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) διοργάνωναν προ ημερών τηλεδιάσκεψη με θέμα τη διαχείριση των υδάτων και την έγκαιρη προειδοποίηση για επικίνδυνα φαινόμενα.
Όπως αναφέρθηκε, στην Κρήτη το ΕΛΚΕΘΕ έχει εγκαταστήσει πέντε αυτόματους σταθμούς παρακολούθησης των υδάτων. Αυτοί οι σταθμοί είναι εξοπλισμένοι με αισθητήρες που συλλέγουν συνεχώς δεδομένα υψηλής ακρίβειας και αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο για την προστασία και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της Κρήτης. Οι δύο από αυτούς βρίσκονται στην περιοχή της Σητείας και οι υπόλοιποι στο Μύρτος Ιεράπετρας, σε Κερίτη Χανίων και Γιόφυρο Ηρακλείου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το σύνολο του νησιού θα μπορούσε να καλυφθεί με 50-60 σταθμούς.
Οι σταθμοί αυτοί παρέχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για κρίσιμες παραμέτρους, όπως τη στάθμη των υδάτων, την ξηρασία, ακόμη και ενδεχόμενη ρύπανση. Παράλληλα το δίκτυο έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί στοιχεία από μετεωρολογικούς σταθμούς, ώστε να προειδοποιεί για τον κίνδυνο πλημμύρας τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα, αυξάνοντας έτσι σημαντικά τον χρόνο αντίδρασης του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
Ανακαλώ την εκπληκτική φωτογραφία από το λιμάνι της Σητείας, μετά το σεισμό της 9ης Ιουλίου του 1956, 7.3 ρίχτερ, όπου τα νερά της θάλασσας στο λιμάνι «τραβήχτηκαν» τόσο πολύ που φάνηκε ο πυθμένας! Μάλιστα έχουμε φωτογραφία με 3 Στειακούς να έχουν κατεβάσει 3 καρέκλες και ένα τραπέζι και να έχουν καθίσει στο… βυθό της θάλασσας!
ΛΕΩΝ.Κ.
Πηγή : Ανατολή