Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Έκκληση στους πολίτες να συνδράμουν στο έργο της Πυροσβεστικής-Μια πυρκαγιά μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες

 

Στην έναρξη της  νέα αντιπυρικής περιόδου οι αρμόδιοι της Πυροσβεστικής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και καλούν τους πολίτες να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί προκειμένου να αποτραπούν δυσάρεστα συμβάντα φέτος.

Ο ρόλος των πολιτών είναι επίσης σημαντικός και σε ό,τι αφορά την έγκαιρη ενημέρωση σε περίπτωση που αντιληφθούν καπνό ή την εκδήλωση μίας φωτιάς. Σκοπός είναι να εξασφαλιστεί η άμεση παρέμβαση από τις πυροσβεστικές και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την κατάσβεση της.

Ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας, Αντιπύραρχος Παύλος Καπετανάκης απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να είναι προσεκτικοί τηρώντας τα προβλεπόμενα, έχοντας πάντα υπ’ όψιν τους ότι μία πυρκαγιά μπορεί να επιφέρει καταστροφικές επιπτώσεις, πόσο δε σε μία περιοχή, όπως αυτή του Δήμου Σητείας που είναι ξηροθερμική.

«Ξεκίνησε από την 1η Μαΐου η αντιπυρική περίοδος, ωστόσο η Υπηρεσία μας ήταν σε ετοιμότητα όλες τις προηγούμενες ημέρες, καθώς λόγω της καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών έπρεπε να προβαίνουμε σε ελέγχους, σε περιπολίες, προκειμένου να αποτρέψουμε την πιθανότητα να εξελιχθούν πυρκαγιές».

 

Αγροτοδασικές πυρκαγιές

«Διαπιστώθηκε», συνέχισε, «ότι αρκετοί συμπολίτες μας δεν είχαν δώσει την απαραίτητη προσοχή. Δηλαδή σε πολλές περιπτώσεις, πολίτες είχαν αφήσει τις φωτιές, τις μικρές αυτές εστίες ασυνόδευτες που σημαίνει ότι υπήρχαν σοβαρές πιθανότητες αν υπήρχε και άνεμος, να εξελιχθεί μία φωτιά. Κι όντως είχαμε τέτοια περιστατικά όπου από μία φωτιά καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών, εξελίχθηκε μία πυρκαγιά.

Μάλιστα ήδη από το Φεβρουάριο, παρ’ ότι είχαμε έντονες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, έχουν παρατηρηθεί αρκετές αγροτοδασικές πυρκαγιές, ακόμα και σε δύσβατα σημεία καθώς η ξηρασία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό θέμα για την περιοχή μας. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα γεγονός πλέον. Οι πολίτες πρέπει να είναι απόλυτα προσεκτικοί», τόνισε ο κ. Καπετανάκης.

 

Οι απαγορεύσεις

Επιπρόσθετα το τελευταίο χρονικό διάστημα, πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου παρατηρήθηκε ότι αρκετοί πολίτες, θεωρώντας ότι, όπως είχαν το δικαίωμα καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών (υπό προϋποθέσεις πάντα, όπως η χρήση νερού κλπ.), μπορούσαν να κάψουν και διάφορα άλλα πράγματα. Πρακτική που φυσικά δεν ισχύει και επιφέρει την επιβολή αντίστοιχων προστίμων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όπως υπενθυμίζεται, απαγορεύεται η καύση πλαστικών. Από 1η Μαΐου απαγορεύεται η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών.

 

Για τον καθαρισμό

Ένα άλλο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ, Καπετανάκης είναι η υποχρέωση των πολιτών να προχωρήσουν σε καθαρισμό των οικοπεδικών χώρων σε αστικές περιοχές. Για τους πολίτες που δεν έχουν προβεί σε αυτή την ενέργεια προβλέπεται μετάβαση από το Δήμο και επιβολή προστίμου.

«Οι περισσότεροι πολίτες, όπως φαίνεται, έχουν συμμορφωθεί, υπάρχουν ωστόσο κάποιες εκκρεμότητες. Δεν υπάρχει σίγουρα σκοπός και καμία επιθυμία επιβολής προστίμων, όμως κάποιοι άνθρωποι δείχνουν να μην λαμβάνουν υπ’ όψιν τους κινδύνους, να μην δίνουν την προσοχή που απαιτείται», πρόσθεσε.

 

Δεν υπάρχουν περιθώρια

Με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου απαιτείται πλέον η δέουσα προσοχή και εφαρμογή όλων των μέτρων που ισχύουν.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια εκδήλωσης ή εξέλιξης πυρκαγιών των οποίων οι επιπτώσεις είναι πολλές. Στο περιβάλλον, στις περιουσίες, οικονομικές ζημιές και ασφαλώς υπό προϋποθέσεις και σε ανθρώπινες ζωές. Ας μην ξεχνάμε ότι τα προϊόντα του καπνού πάντοτε επηρεάζουν», επεσήμανε ο κ. Καπετανάκης.

 

Το Κλιμάκιο Χανδρά

Στην περιοχή του Δήμου Σητείας με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ξεκίνησε και η 24ωρη λειτουργία του εποχικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Χανδρά. Στο πλαίσιο της λειτουργίας του, ένα όχημα 2,5 τόνων εδρεύει στην περιοχή για να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της συγκεκριμένης γεωγραφικής ενότητας.

Υπάρχει επίσης ένα δεύτερο περιπολικό όχημα στην περιοχή του Ανάλουκα, το οποίο εποπτεύει το κομμάτι της βορειοανατολικής πλευράς της περιοχής.

 

Συνεργασία για αποτελεσματικότητα

«Έχει γίνει συνεννόηση και υπάρχει συνεργασία», συμπλήρωσε ο κ. Καπετανάκης, «με τις ένοπλες δυνάμεις, τις μονάδες της περιοχής και την αστυνομία για την διενέργεια περιπολιών και δη τις ημέρες με μεγάλη επικινδυνότητα. Υπάρχει συνεργασία με την Πολιτική Προστασία του Δήμου, τη Δασική κι όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες ώστε να γίνει η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση και διαχείριση στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου κι ασφαλώς συνεργασία υπάρχει μεταξύ των υπηρεσιών της Πυροσβεστικής σε επίπεδο Νομού.

Επίσης υπάρχει συνεργασία με τις εθελοντικές ομάδες της ΕΔΕΑΚ και του Περιφερειακού Τμήματος Σητείας του ΕΕΣ.

Ιδιαίτερα στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου οι υποχρεώσεις είναι πάρα πολλές δεδομένου ότι γενικότερα ο Νομός είναι μία ξηροθερμική περιοχή με την εκδήλωση πολλών πυρκαγιών και συγχρόνως με πολλά άλλα περιστατικά, όπως διάσωσης σε φαράγγια κλπ, λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας που υπάρχει την καλοκαιρινή περίοδο».

 

Για τις δεξαμενές

Στην περιοχή του Δήμου Σητείας επίσης, υπάρχει μέριμνα από το Δήμο για να τοποθετηθούν δεξαμενές σε συγκεκριμένα σημεία ώστε να υπάρχει υδροδοτική ικανότητα. Ενδιαφέρον επίσης στην κατεύθυνση ενίσχυσης του υδροδοτικού δικτύου καταγράφεται και από κάποιους συνεταιρισμούς και ελαιουργεία.

«Μακάρι να εξελιχθούν ήρεμα τα πράγματα στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Υπάρχει έντονη βλάστηση. Η περιοχή μας είναι ξηροθερμική. Ας ελπίσουμε ότι ο κόσμος θα είναι προσεκτικός κι όταν παρατηρεί ότι κάπου υπάρχει κάποιο πρόβλημα να ενημερώνει αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία καθώς η πρώτη πληροφορία είναι η πολύ σημαντική», κατέληξε ο κ. Καπετανάκης.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας