Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

Πολλούς επαναλαμβανόμενους επισκέπτες θα έχει και φέτος η περιοχή Ιτάνου

 

Με συγκρατημένη αισιοδοξία υποδέχεται τη νέα τουριστική σαιζόν η περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Ιτάνου. Τα πρώτα μηνύματα είναι σίγουρα θετικά, καθώς στην περιοχή από τον περασμένο κιόλας μήνα καταγράφεται μία μικρή επισκεψιμότητα η οποία συνεχίστηκε με μικρή αλλά αυξητική τάση.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων-Διαμερισμάτων Ιτάνου κ. Κων. Κοξαράκης ανέφερε ότι «την περίοδο του Πάσχα υπήρξαν κάποιες κρατήσεις με την ροή να εξελίσσεται ακολούθως με ανοδικές τάσεις.

Στην πλειοψηφία τους οι ξένοι επισκέπτες ως τώρα είναι Γερμανοί και Γάλλοι, ακολουθούν Άγγλοι, Αυστριακοί. Αναμένεται ωστόσο σταδιακά και όπως κάθε χρόνο να επισκεφθούν την περιοχή για να απολαύσουν τις διακοπές τους τουρίστες από διάφορες χώρες του εξωτερικού. Και φέτος ένα μεγάλο ποσοστό αυτών εκτιμάται ότι θα είναι οι επαναλαμβανόμενοι, σταθεροί επί σειρά ετών επισκέπτες που δείχνουν την μεγάλη τους προτίμηση για τον τόπο.

Ευοίωνες προβλέψεις

Η ροή των κρατήσεων εξελίσσεται με έναν καλό ρυθμό. Εφ’ όσον δεν υπάρξουν απρόοπτα, αναμένεται η φετινή να είναι μία καλύτερη σαιζόν από τη περυσινή. Ωστόσο όπως τόνισε ο κ. Κοξαράκης, «ο τομέας του τουρισμού είναι ευαίσθητος και τα δεδομένα αλλάζουν άρδην, όπως έχει γίνει στο πλαίσιο των συνθηκών της πανδημίας τα τελευταία χρόνια ή της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία. Κάθε φορά συμβαίνει κάτι, γι’ αυτό είμαστε επιφυλακτικοί. Υπάρχει δηλαδή ενδιαφέρον φέτος όμως αυτό μπορεί να αλλάξει ανάλογα τις εξελίξεις. Ο οικονομικός παράγοντας είναι πολύ σημαντικός, η αύξηση του κόστους της ενέργειας, η ακρίβεια, που επηρεάζουν κάθε χώρα ανάλογα και που λειτουργούν ανασταλτικά στον τομέα του τουρισμού. Δε βοηθάνε».

Όμως «σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα κι εκτός απροόπτου», όπως συμπλήρωσε ο κ. Κοξαράκης, «πιστεύω ότι η σαιζόν θα κυμανθεί σε καλύτερα επίπεδα από την περυσινή. Θα έχουμε περισσότερο κόσμο. Αυτό φάνηκε και από το φετινό Μάρτιο και τον Απρίλιο. Πέρυσι οι αντίστοιχοι μήνες ήταν νεκροί. Πέρυσι είχαμε ανοίξει τον Ιούνιο. Υπάρχει λοιπόν ένα διαφορετικό κλίμα που δείχνει ότι τα πράγματα πάνε προς το καλύτερο. Υπάρχει ενδιαφέρον από τις κρατήσεις. Και μάλιστα και προς το τέλος της σαιζόν, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, όχι μόνο την υψηλή σαιζόν. Είναι σημαντικό».

Αγκάθι

Ο κ. Κοξαράκης αναφέρθηκε παράλληλα σε ένα -όπως το χαρακτήρισε, «αγκάθι», στην αναγκαιότητα πιο αυστηρών ελέγχων της διαδικασίας Airbnb, αφού «δημιουργούνται προβλήματα. Υπάρχουν σπίτια που δεν δηλώνονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων. Αυτό προκαλεί προβλήματα, δημιουργεί ζημία στον επαγγελματία που πληρώνει φόρους επί φόρων».

Στήριξη τοπικών φορέων

Ο Σύλλογος Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων -Διαμερισμάτων Ιτάνου συνεχίζοντας να στηρίζει τον τόπο ποικιλοτρόπως, προχώρησε στην οικονομική υποστήριξη φορέων και σωματείων της περιοχής προκειμένου να γίνουν δράσεις καλλωπισμού, καθαρισμού στο πλαίσιο προετοιμασίας για τη νέα τουριστική περίοδο καθώς και να καλυφθούν τρέχουσες ανάγκες.

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως ανέφερε ο κ. Κοξαράκης, ο Σύλλογος κατόπιν επιχορήγησης που αιτήθηκε κι έλαβε από την Ομοσπονδία (ποσού 1.500 €), προσέφερε 300 € στην Κοινότητα Ζήρου για να γίνουν εργασίες προετοιμασίας της τουριστικής σαιζόν στον Ξερόκαμπο, 300 € αντίστοιχα στην Κοινότητα Ζάκρου και 300 € στην Κοινότητα Παλαικάστρου (για εργασίες όπως ασπρίσματα, προετοιμασία των παραλιών κλπ). Ακόμα ο Σύλλογος προσέφερε 100 € για την κάλυψη αναγκών στο πλαίσιο ανακαίνισης του ιατρείου του Παλαικάστρου -στο οποίο όπως σημείωσε ο κ. Κοξαράκης κατόπιν μεγάλων προσπαθειών επετεύχθη η παρουσία μόνιμου ιατρού- καθώς και 200 € στο αθλητικό σωματείο «Ίτανος» για κάλυψη αναγκών του.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας