Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Μ. Θραψανιώτης: “Κινδυνεύει σε μεγάλο βαθμό το Γεωπάρκο της Σητείας και οι περιοχές natura”

 

Στην συνεδρίαση  του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας για το Υβριδικό Αμαρίου συμμετείχε διαδικτυακά ο Βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης.

Ο κ. Θραψανιώτης στην τοποθέτηση του ανέφερε ότι δυστυχώς όπως εξελίσσονται τα πράγματα,  η μετάβαση στις ΑΠΕ είναι αναγκαία αν θέλουμε να περισώσουμε ό,τι έχει απομείνει,  ιδιαίτερα από την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο όπως πρόσθεσε το πρόβλημα έχει αρκετές πλευρές που πρέπει να εξεταστούν. «Επί ΣΥΡΙΖΑ είχαμε προχωρήσει στο ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ το οποίο δυστυχώς δεν προχώρησε και δεν προχώρησε ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ. Το συγκεκριμένο έργο ξεκίνησε το 2011. Το 2015  μέχρι το 2019 δεν προχώρησε για συγκεκριμένους λόγους.  Προχωρήσαμε στην επεξεργασία ειδικής ρύθμισης για το ειδικό χωροταξικό των ΑΠΕ,  δηλαδή να τοποθετούνται σε συγκεκριμένα μέρη κι όχι όπου θέλουν οι επενδυτές.   Από κει και πέρα όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα σήμερα, η κυβέρνηση δυστυχώς προχώρησε στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων τον Οκτώβριο του 2019. Είναι γνωστό ότι για την  προσφυγή στο ΣτΕ δεν έχει βγει απόφαση».

Μάλιστα ο κ. Θραψανιώτης δεν έκρυψε την ανησυχία του για το γεγονός ότι η απόφαση του ΣτΕ πολύ πιθανόν  να μην  είναι ευνοϊκή για την περιοχή της Σητείας.

Όπως πρόσθεσε   η Σητεία αυτή την στιγμή έχει κορεστεί από την εγκατάσταση όχι μόνο των ανεμογεννητριών αλλά και  εγκαταστάσεων όπως ηλιοθερμικά κι άλλα έργα.  «Κινδυνεύει σε μεγάλο βαθμό το Γεωπάρκο της Σητείας και οι περιοχές natura οι οποίες έχουν εγκριθεί κι όπου δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση.  Να σημειώσουμε επίσης και την αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης και μία σειρά αποφάσεις που δεν έχουν ληφθεί υπόψη μέχρι τώρα. Να σημειώσω επίσης ότι  το 2020 έχουμε καταθέσει ερώτηση οι Βουλευτές της Κρήτης για το συγκεκριμένο έργο και δεν έχουμε πάρει ακόμα απάντηση».

Ερωτηθείς σχετικά στην συνέχεια από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μαρία Γιαννακάκη για την άποψη που εξέφρασε εκτιμώντας ότι η  απόφαση του ΣτΕ  θα είναι υπέρ της εταιρείας,  ο κ. Θραψανιώτης  απάντησε «γιατί συνήθως – συνήθως λέω κι εύχομαι αυτή να μην είναι – οι αποφάσεις οι οποίες έχουν παρθεί μέχρι τώρα από το ΣτΕ,  είναι απορριπτικές,  σε ότι αφορά  τις χωροθετήσεις των ΑΠΕ.  Έχουμε την ελπίδα ότι επειδή  κινδυνεύει  το Γεωπάρκο Σητείας ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς,  επειδή είναι περιοχή  natura, η απόφαση θα είναι ευνοϊκή για την περιοχή μας».

«Διατηρούμε την ελπίδα κι έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελληνική δικαιοσύνη ότι θα μας δικαιώσει» ανέφερε η κ. Γιαννακάκη.

«Εγώ είμαι μαζί σας και σε οποιαδήποτε ενέργεια προβείτε θα είμαι μαζί», πρόσθεσε ο κ. Θραψανιώτης.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας