Γύρισε η κλεψύδρα για τις ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και στη συνέχεια για την εξειδίκευση από τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων ΕΔΕΥ, αναφορικά με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του neakriti.gr, το Μέγαρο Μαξίμου θα δώσει το πράσινο φως την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς τα πράγματα φαίνεται πως είναι αρκετά ώριμα ώστε να ξεκινήσουν οι θαλάσσιες έρευνες στο νησί, σε μία περίοδο αρκετά ευνοϊκή, καθώς η κλιμάκωση των κυρώσεων στη Ρωσία, αλλάζει άρδην τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Δύσης και ωθεί τα κράτη μέλη της ΕΕ στην εξεύρεση εναλλακτικών για την κάλυψη των αναγκών τους σε ορυκτούς πόρους.
Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν πηγές στο neakriti.gr, η διαδικασία θα κρατήσει αρκετά χρόνια, αφενός γιατί πρώτα πρέπει να ολοκληρωθούν οι σεισμογραφικές έρευνες, κάτι που θα κρατήσει ως το 2024, και στη συνέχεια να ενεργοποιήθεί η διαδικασία για τις γεωτρήσεις, πάλι σε ερευνητικό επίπεδο, επίσης χρονοβόρος διαδικασία μεσοσταθμικά.
Από εκεί και ύστερα, αν όλα κυλήσουν εντός χρονοδιαγράμματος και εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, θα ακολουθήσει η διαδικασία της παραγωγής αερίου, με τους επαΐοντες να εκτιμούν πως αυτή η περίοδος, δηλαδή η τελευταία φάση της διαδικασίας, δεν θα μπορούσε να είναι πριν από 2030.
Στόχος των πρωτοβουλιών θα είναι η ολοκλήρωση:
- Των σεισμικών ερευνών, που δίνουν τις πρώτες ενδείξεις για πιθανή ύπαρξη κοιτασμάτων, σε 1-2 χρόνια, δηλαδή το 2023-2024.
- Των ερευνητικών γεωτρήσεων, που επιβεβαιώνουν το μέγεθος και την οικονομικότητα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων σε 3-4 χρόνια (2025-2026) και
- Έναρξη της παραγωγής φυσικού αερίου σε 6-7 χρόνια.
Σύμφωνα με την ΕΔΕΥ, «η δυνητική αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ελλάδας θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα 250 δις. ευρώ, στηρίζοντας τη διαδικασία αντικατάστασης του άνθρακα από φυσικό αέριο στην ευρύτερη περιοχή και επιταχύνοντας τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό σύστημα χαμηλών ρύπων".
Από την πλευρά η Εταιρεία, φέρεται να έχει λάβει εντολή για μια στοχευμένη επανεκκίνηση του προγράμματος στις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο, που έχουν ήδη παραχωρηθεί σε πετρελαϊκές εταιρείες (Τotal-ExxonMobil-EΛ.ΠΕ. στην Κρήτη και ΕΛ.ΠΕ. στο Ιόνιο). Ζητούμενο, σε πρώτη φάση, είναι η διερεύνηση των τριών περιοχών, ώστε να διαπιστωθεί τι υπάρχει, και στη συνέχεια, στον βαθμό που αξιολογηθεί ότι η δυναμικότητα των κοιτασμάτων είναι τέτοια που μπορεί να μετασχηματίσει την ελληνική οικονομία, να προχωρήσει και η εκμετάλλευσή τους.
EE: Απεξάρτηση σε ΦΑ και περισσότερες ΑΠΕ
Και ενώ οι συσκέψεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Μεσογείων είναι διαρκείς, τα δεδομένα ανατρέπονται συνεχώς όχι μόνο ως προς τις ενεργειακές ισορροπίες, αλλά και ως προς τις λύσεις που προκρίνοται. Το προηγούμενο διάστημα συζητήθηκε σε πολλούς κύκλους η επαναφορά του έργου για τον αγωγό EastMed, με το βλέμμα στραμμένο στην προοπτική απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο το πολύ ως το 2027. Αυτό άλλωστε δήλωσε και η Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., η Εσθονή Κάντρι Σίμσον, η οποία βρίσκεται στη χώρα μας, στο πλαίσιο του οικονομικού φόρουμ των Δελφών.
Η κ. Σίμσον που αναμένεται να επισκεφθεί και τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, ζήτησε άμεσες παρεμβάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας και την προοπτική πλαφόν στη χονδρική τιμή του αερίου, ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής. Η Επίτροπος γνωστοποίησε ότι η Ευρώπη πρέπει να απεξαρτηθεί πλήρως σε Φυσικό Αέριο και σε αυτή την κατέυθυνση η Ένωση θα αδειοδοτεί ταχύτερα όλα τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αυτό άλλωστε είναι και το ζητούμενο. Περισσότερες ΑΠΕ και πλήρης απεξάρτηση.
Επιστρέφει στο «ψυγείο» ο EastMed
Σαφείς αποστάσεις από τον EastMed λαμβάνει η υφ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, η βασική “επιτετραμμένη" των ΗΠΑ για την περιοχή μας, η οποία βρίσκεται στην Αθήνα. Η Ουάσιγκτον, υπερασπιζόμενη τα συμφέροντά της, απόρροια των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία και των κυρώσεων της ΕΕ στην Ρωσία, έδωσε οριστικό τέλος στα σενάρια του αγωγού EastMed ή άλλων αγωγών, προκρίνοντας τη λύση του υγροποιημένου αερίου (LNG), το οποίο θα μεταφέρεται με πλοία από την Αμερική στους τερματικούς σταθμούς των Κρατών, όπως η Ρεβυθούσα στην Ελλάδα και στη συνέχεια θα εισέρχεται απευθείας στο δίκτυο των υφιστάμενων αγωγών.
Μάλιστα, η κ. Νιούλαντ, συμπεριλαμβάνει και την Τουρκία στις χώρες που θα συνεργαστούν με την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο. Μάλιστα εκτιμά ότι η περιοχή μπορεί να γίνει ενεργειακή μηχανή για τη Βόρεια Ευρώπη. Αναφέρεται, ακόμα, εκτενώς στην πρόθεση των ΗΠΑ να βελτιώσουν τη στρατηγική σχέση τους με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι στις επαφές της στην Αγκυρα αντιλήφθηκε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν γνωρίζει ότι οι κυρώσεις Ε.Ε. – ΗΠΑ κατά της Ρωσίας μπορεί να γίνουν αισθητές και εκεί. Επιπλέον αναφέρεται στη σημασία της Αλεξανδρούπολης και των στρατιωτικών βάσεων που χρησιμοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα τόσο για την παροχή ασφάλειας στην περιοχή όσο και για τη μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία.
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα σημείο εισόδου του αερίου
«Η Ελλάδα έχει ξεκάθαρα τη δυνατότητα να αποτελέσει μία μεγάλη δύναμη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να λειτουργήσει ως σημείο εισόδου του αερίου που προέρχεται από την Ανατολική Μεσόγειο, είτε μέσω αγωγών, του project EastMed ή και βραχυπρόθεσμα μέσω υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Συνομιλούμε με όλους τους εμπλεκόμενους. Και βεβαίως θέλουμε να προχωρήσουμε ενισχύοντας τις διασυνδέσεις. Όπως γνωρίζετε, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου είναι ένα έργο το οποίο -κατά την γνώμη μου- θα πρέπει να έχει τη στήριξη της Ευρώπης, αλλά και μέσω του εργαλείου REPowerEU. Θεωρώ πως υπάρχουν κι άλλα project που θα έχουν μεγάλη σημασία για ολόκληρη την Ευρώπη, τα οποία θα μπορούσαν να συγχρηματοδοτηθούν και να ξεκινήσουν πολύ γρήγορα», σημείωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση για την πρόκληση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που είχε με την Επίτροπο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με την Επίτροπο, βρέθηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τα νοικοκυριά από την αύξηση των τιμών ενέργειας.
Σε κάθε περίπτωση, ο συντονισμός Αθήνας-Ιερουσαλήμ είναι κρίσιμος για τις περιφερειακές ισορροπίες και τις ενεργειακές εξελίξεις, καθώς η χώρα μας θέλει να είναι ενεργειακός κόμβος σε κάθε πιθανό σενάριο.
Πηγή : Νέα Κρήτη