Η Αναπτυξιακή Λασιθίου βρέθηκε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης μετά από τις χθεσινές δηλώσεις του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Παπαγιαννίδη,
κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για την πορεία των προγραμμάτων Leader στην περιοχή. Ο φορέας κατηγορήθηκε για αναποτελεσματικότητα και χαμηλή απορροφητικότητα κονδυλίων, γεγονός που προκάλεσε αναστάτωση και έντονο ενδιαφέρον για την λειτουργία και αποτελεσματικότητά του.Σήμερα, ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Λασιθίου, Χαράλαμπος Αντωνακάκης, μίλησε στο Ράδιο Λασίθι, προσφέροντας μια αναλυτική και λεπτομερή εικόνα για την πορεία του φορέα, απαντώντας στις κριτικές και εξηγώντας τον πολύπλοκο ρόλο της αναπτυξιακής εταιρείας στην υλοποίηση των τοπικών προγραμμάτων.
Η Πολυπλοκότητα των Προγραμμάτων Leader
Ο κ. Αντωνακάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του εξηγώντας τον τρόπο λειτουργίας ενός τοπικού προγράμματος Leader, τονίζοντας ότι στην υλοποίηση εμπλέκονται τέσσερις φορείς: το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως εθνικός διαχειριστικός φορέας, οι ομάδες τοπικής δράσης (αναπτυξιακές εταιρείες) που είναι υπεύθυνες για την υλοποίηση των τοπικών προγραμμάτων σε τοπικό επίπεδο, οι επενδυτές (ιδιώτες και δημόσιοι φορείς) που υλοποιούν τα έργα, και οι μελετητές που συντάσσουν τις προτάσεις και παρακολουθούν την πορεία των έργων.
Ο ίδιος τόνισε πως ο ρόλος της Αναπτυξιακής Λασιθίου είναι να εκδίδει προσκλήσεις ενδιαφέροντος, καλώντας ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς να υποβάλουν προτάσεις, βάσει των υπουργικών αποφάσεων και των υποδειγμάτων προσκλήσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο τοπικό πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 64 έργα, τα οποία αξιολογήθηκαν από την ίδια την εταιρεία και ελέγχθηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Περιφέρεια Κρήτης. Για 57 από αυτά τα έργα, οι αποφάσεις ένταξης υπογράφηκαν στις 29 Σεπτεμβρίου του 2020, ενώ το 2023 πραγματοποιήθηκε και δεύτερη πρόσκληση για 7 ιδιωτικά έργα.
Καθυστερήσεις και Χαμηλή Απορροφητικότητα
Ο κ. Αντωνακάκης παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έναρξη υλοποίησης των έργων, τόσο των δημοσίων όσο και των ιδιωτικών. Ως αποτέλεσμα, παρατηρείται χαμηλή απορροφητικότητα, την οποία κανείς δεν αμφισβητεί. Παρόλα αυτά, διευκρίνισε ότι οι πληρωμές που έχουν γίνει για ιδιωτικά και δημόσια έργα ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι δαπάνες της εταιρείας αγγίζουν το 1.168.000€.
Αναγνώρισε ότι υπάρχει μεγάλος αγώνας δρόμου για την επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων και ότι βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τους επενδυτές, προσθέτοντας ότι πρόσφατα η εταιρεία έστειλε επιστολή σε επενδυτές που καθυστερούσαν, ενημερώνοντάς τους για την καταληκτική ημερομηνία υλοποίησης του προγράμματος (30 Σεπτεμβρίου 2025) και ζητώντας τεχνικές εκθέσεις για την πορεία των έργων. Σε περίπτωση μη έγκαιρης υλοποίησης, οι επενδυτές θα απενταχθούν και το Υπουργείο θα αναζητήσει πίσω τις επιχορηγήσεις που έχουν δοθεί.
Η Ευθύνη και ο Τελευταίος Τροχός της Αμάξης
Σχετικά με την ευθύνη για τις καθυστερήσεις, ο κ. Αντωνακάκης τόνισε ότι η αναπτυξιακή εταιρεία δεν ευθύνεται, αφού η δουλειά της γίνεται με ακρίβεια και έχει δεχτεί επιτυχώς πολλούς ελέγχους. Επιπλέον, αναγνώρισε ότι η εταιρεία είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης στη διαδικασία υλοποίησης, υποστηρίζοντας ότι οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις οφείλονται στους επενδυτές και τα μελετητικά γραφεία.
Έφερε ως παράδειγμα δύο έργα του Δήμου Αγίου Νικολάου συνολικού προϋπολογισμού 598.000€ που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα από το 2020, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα πληρωμής. Σύμφωνα με τον κ. Αντωνακάκη, αυτό καταδεικνύει ότι και οι ίδιοι οι Δήμοι φέρουν ευθύνη για την χαμηλή απορροφητικότητα.
Γραφειοκρατία και Δυσκολίες για τους Επενδυτές
Ο κ. Αντωνακάκης παραδέχτηκε ότι η γραφειοκρατία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Οι επενδυτές είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν πλήθος δικαιολογητικών και να είναι απόλυτα νόμιμοι, ενώ θα πρέπει να έχουν διαθέσιμα τα χρήματα για να πληρώσουν αρχικά και να πάρουν στη συνέχεια την επιχορήγηση. Αυτό καθιστά τη διαδικασία ιδιαίτερα δύσκολη για τους μικρομεσαίους και νέους επενδυτές.
Σχετικά με αυτό, ο κ. Αντωνακάκης διευκρίνησε ότι η εταιρεία είχε προτείνει να δέχεται τιμολόγια επί πιστώσει και να τα εξοφλεί μόλις ο επενδυτής λάβει την επιχορήγηση, αλλά δυστυχώς αυτό δεν έχει γίνει δυνατό.
Το Νέο Πρόγραμμα Leader και οι Προοπτικές
Ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Λασιθίου αναφέρθηκε και στο νέο πρόγραμμα Leader 2023-2027, το οποίο θα χρηματοδοτήσει κυρίως μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, βιοτεχνία, αγροτουρισμό και μικρά τουριστικά καταλύματα. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η περιοχή του Λασιθίου έχει μεγάλες προοπτικές στην αγροτική παραγωγή και χρειάζεται επενδύσεις σε ποιοτικά, ανταγωνιστικά προϊόντα.
Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του νέου προγράμματος, ο κ. Αντωνακάκης δήλωσε πως εκτιμά ότι οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων θα ξεκινήσουν περίπου την άνοιξη. Επιπλέον, διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία θα πραγματοποιήσει ανοιχτές ενημερωτικές εκδηλώσεις σε όλο το νομό και θα υπάρξει ένα μεγάλο χρονικό περιθώριο για την προετοιμασία και υποβολή των προτάσεων, ενώ παράλληλα θα ενημερώνει διαρκώς μέσω διαφόρων καναλιών.
Ο κ. Αντωνακάκης έκλεισε τη συνέντευξη τονίζοντας ότι η Αναπτυξιακή Λασιθίου έχει ως στόχο την υποστήριξη των τοπικών επενδύσεων και ότι το πρόγραμμα Leader είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη της περιοχής. Ωστόσο, η πολυπλοκότητα των διαδικασιών και η γραφειοκρατία, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις από τους επενδυτές και τα μελετητικά γραφεία, δυσχεραίνουν την κατάσταση. Η ουσία, σύμφωνα με τον κ. Αντωνακάκη, είναι πως το πρόγραμμα Leader είναι σχεδιασμένο για όσους έχουν ήδη την οικονομική δυνατότητα να κάνουν επενδύσεις, παρά το γεγονός πως θα έπρεπε να δίνεται η δυνατότητα σε όλους.
Το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει το διοικητικό συμβούλιο της Αναπτυξιακής Λασιθίου, ενώ η εταιρεία θα επανατοποθετηθεί με συγκεκριμένα στοιχεία και με περισσότερες δημόσιες τοποθετήσεις.
Πηγή : Ράδιο Λασίθι