Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Διακοπές ρεύματος: Οι ντιζελομηχανές «σώζουν» την Κρήτη – Γιατί δεν κινδυνεύει το νησί

 https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/files/2020-03-11/energeia.jpg

Φόβοι για διακοπές ρεύματος στην υπόλοιπη στην Ελλάδα εξαιτίας της έλλειψης φυσικού αερίου 

 

Απομακρύνεται για την Κρήτη, έως και τον Μάιο τουλάχιστον, το ενδεχόμενο των διακοπών ρεύματος, που αναμένεται να αντιμετωπίσει στο αμέσως προσεχές διάστημα η υπόλοιπη Ελλάδα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της έλλειψης του φυσικού αερίου.

Όπως όλα δείχνουν, το γεγονός ότι ακόμα μέχρι σήμερα η παραγωγή του ρεύματος στην Κρήτη βασίζεται στο μαζούτ και όχι στο φυσικό αέριο σώζει την κατάσταση για την περίοδο αυτή, καθώς το νησί μας δεν έχει μεγάλες καταναλώσεις ρεύματος και μπορεί να καλύψει τις καταναλώσεις του στηριζόμενο στην παραγόμενη ενέργεια των ντιζελομηχανών, χωρίς να έχει εξάρτηση ούτε από τον λιγνίτη. Όμως, μπαίνοντας στην τουριστική περίοδο, οι ανάγκες θα αυξηθούν και ήδη προγραμματίζεται ενίσχυση του φορτίου παραγωγής ενέργειας με μικρές μηχανές που θα εγκατασταθούν στον Αθερινόλακκο, όπως αποκάλυψε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» χθες, το μέλος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Γιάννης Βρέντζος.

Αναλυτικότερα, χθες ο πρόεδρος ΓΕΝΟΠ/ΔEΗ Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας στο Open, πυροδότησε μεγάλη αναστάτωση, αποκαλύπτοντας πως μέσα στις επόμενες μέρες θα δούμε στη χώρα μας «δελτίο ρεύματος», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ηλεκτροδότηση των μεγάλων επιχειρήσεων αρχικά και στη συνέχεια ίσως και των νοικοκυριών. Αφού τόνισε πως δεν είναι επαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι από τον πόλεμο δεν έχουμε ακόμα επιπτώσεις, γιατί το φυσικό αέριο έρχεται κανονικότατα. «Δεν έχουμε έλλειψη φυσικού αερίου, το παιχνίδι γίνεται στη χονδρική, όπου θησαυρίζουν με ανέλπιστα κέρδη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ μίλησε για την εμμονή της κυβέρνησης να κρατά χαμηλά τη λιγνιτική παραγωγή. «Με την απολιγνιτοποίηση κλείσαμε μονάδες και το προσωπικό συνταξιοδοτήθηκε. Όλο τον Μάρτη κρατούμε την παραγωγή αυτή χαμηλά. Τα μηχανήματα είναι εκεί, αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα να πιάσουμε το προηγούμενο τονάζ στην εξόρυξη λιγνίτη», σύμφωνα με τον συνδικαλιστή.

Όπως είπε ο κ. Αδαμίδης, «είναι βέβαιο ότι θα έχουμε διακοπές ρεύματος και όχι μόνο στις βιομηχανίες. Το επόμενο διάστημα, όταν θα αυξηθεί η ζήτηση και αν έχουμε προβλήματα με το φυσικό αέριο, θα έχουμε περίπου ρεύμα με δελτίο». Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, είπε χαρακτηριστικά: «Συγκεντρώνουμε λιγνίτη στις αυλές, για να μπορούμε να το κάψουμε όταν θα σταματήσει το φυσικό αέριο. Έχουμε αυτή την ώρα απόθεμα ενός μήνα», τόνισε ο κ. Αδαμίδης.

Αναθεωρεί η ΔΕΗ και δρομολογεί εξελίξεις

Την ίδια ώρα, σε αναθεώρηση των πλάνων για την παραγωγή των ορυχείων λιγνίτη προχωρά η ΔΕΗ στο πλαίσιο της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση σεναρίων διακοπής του ρωσικού αερίου.

Χθες διέρρευσαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η ΔΕΗ παραδίδει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετήσιο πλάνο παραγωγής των ορυχείων της, το οποίο προβλέπει αύξηση της παραγωγής λιγνίτη σε ποσοστό 40-50%. Με την αύξηση της εξορυκτικής δραστηριότητας κατά 40-50%, η ΔΕΗ έχει στόχο να μεγιστοποιήσει τα αποθέματά της σε λιγνίτη. Κι αυτό προκειμένου να είναι σε θέση να καλύψει την ηλεκτροπαραγωγή με μεγαλύτερη χρήση λιγνίτη στην περίπτωση που η τιμή του φυσικού αερίου αυξηθεί ακόμη περισσότερο ή αν διακοπεί η τροφοδοσία με ρωσικό αέριο.

Μάλιστα, χθες ο λιγνίτης συμμετείχε στο μείγμα καυσίμου με ποσοστό μόλις 4%, καθώς λειτούργησε μόνο η μονάδα 3 του Αγίου Δημητρίου. Η μεγάλη πτώση της παραγωγής των ΑΠΕ (8%) υποκαταστάθηκε από το φυσικό αέριο, το οποίο συμμετείχε στο μείγμα καυσίμου με ποσοστό 59%, “εκτοξεύοντας” τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στα 334,43 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Εξάλλου, την προηγούμενη Τετάρτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, προκειμένου να αξιολογηθούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια για να διασφαλιστεί ο ομαλός ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, έως χθες Τρίτη η ΔΕΗ επρόκειτο να καταθέσει στο ΥΠ.ΕΝ. το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο γενικός διευθυντής Ενέργειας του ΥΠ.ΕΝ., Δημήτρης Τσαλέμης, ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, ο πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και Β’ αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης, η προϊσταμένη του Τμήματος Ενεργειακού Σχεδιασμού και Ασφάλειας Εφοδιασμού της ΡΑΕ, Μαρία Κερκίδου, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Ιωάννης Κοπανάκης, και ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης. Από τη ΔΕΗ διαβεβαιώνουν, πάντως, ότι δεν αλλάζει ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για απολιγνιτοποίηση.

Η Κρήτη δεν κινδυνεύει σήμερα  - «Τα δύσκολα έρχονται το καλοκαίρι»

Το μέλος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Γιάννης Βρέντζος, δήλωσε κατηγορηματικά: «Αν γίνει κάτι, θα γίνει συνδυαστικά. Όλα είναι πιθανά. Αλλά σήμερα που μιλάμε δεν έχει το νησί μας τέτοιους φόβους. Όμως, από τον Μάιο και μετά, αν θα έχει και η Κρήτη πρόβλημα θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Θα εξαρτηθεί από το αν θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία και θα έχουμε μεγάλα φορτία. Κι αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι η καλωδιακή διασύνδεση της Κρήτης δεν έχει ολοκληρωθεί. Και το μικρό καλώδιο που μας συνδέει με την Πελοπόννησο δε σηκώνει και πολλά... Αυτή τη στιγμή πάντως, η Ελλάδα καταναλώνει 9% λιγνίτη, 35% φυσικό αέριο, 4% υδροηλεκτρική ενέργεια, 23% ΑΠΕ και έχουμε και διασύνδεση 29%. Δηλαδή παίρνουμε και από άλλες χώρες ρεύμα»...

Και συνεχίζει λέγοντας πως «αυτή τη στιγμή η Ελλάδα αγοράζει 51 MW (Μεγαβάτ) από την Ιταλία, 9 MW (Μεγαβάτ) από την Αλβανία, 398 MW (Μεγαβάτ) από τη Βουλγαρία, από τη Βόρεια Μακεδονία 141 MW (Μεγαβάτ) και 604 MW (Μεγαβάτ) από την Τουρκία»...

Τι θα γίνει, όμως, από τον Μάιο και μετά; «Η περίοδος που θα κινδυνεύουμε θα είναι μετά τον Μάη, Ιούνιο- Ιούλιο- Αύγουστο. Και αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί από τις θερμοκρασίες και από τον τουρισμό. Αν έχουμε αύξηση του φορτίου, θα έχουμε πρόβλημα. Και γνωρίζουμε ότι ήδη ο ΑΔΜΗΕ έχει επισημάνει στον ΔΕΔΔΗΕ ότι πρέπει να βάλει μηχανές έξτρα. Δηλαδή, μικρά ντιζελάκια, τα οποία θα εγκατασταθούν μάλλον στον Αθερινόλακκο. Είναι γύρω στα 100 MW (Μεγαβάτ) και ίσως και παραπάνω, για να μπορέσουμε να παλέψουμε την κατάσταση αυτή, για να μη “σβήσει” η Κρήτη. Γιατί αλλιώς, όντως θα έχουμε θέμα».

Στο μεταξύ, ο Γιάννης Βρέντζος δεν αμφισβητεί το ενδεχόμενο ο ΑΔΜΗΕ στην υπόλοιπη Ελλάδα να εφαρμόσει το “δελτίο ρεύματος”, ξεκινώντας από τις διακοπές του ρεύματος σε μεγάλες επιχειρήσεις. «Δεν είναι μόνο η ΔΕΗ. Ένα μεγάλο κομμάτι είναι η ΔΕΗ, αλλά μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και άλλοι “παίχτες” στην αγορά του ρεύματος».

Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής δηλώνει υπέρ του λιγνίτη, «γιατί είναι το εθνικό μας καύσιμο, γιατί μας έδινε ενέργεια. Δε λέμε όχι στην πράσινη ενέργεια, αλλά για να έχεις πράσινη ενέργεια από αιολικά ή φωτοβολταϊκά, πρέπει να έχεις χώρους ενέργειας. Μπαταρίες. Αυτή τη στιγμή δε διαθέτουμε τέτοια τεχνολογία πουθενά στον κόσμο. Δηλαδή δεν μπορείς να κάνεις στην Κρήτη μια μπαταρία 700 MW και να γεμίσεις την Κρήτη με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά».

Και καταλήγοντας, ο ίδιος, ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί ή όχι, θεωρεί ως την ενέργεια του μέλλοντος το υδρογόνο και την πυρηνική ενέργεια. Καταρχήν, οι Βούλγαροι χρησιμοποιούν πυρηνική ενέργεια. Και δίνουν σε μας ένα μεγάλο κομμάτι από την πυρηνική ενέργεια. Όχι, δεν είμαι υπέρ, αλλά οι Γερμανοί κλείνουν τα πυρηνικά τους εργοστάσια γιατί είναι παλιά, για να προχωρήσουν σε μια άλλη τεχνολογία. Και έχουν βάλει την Ευρώπη να της “κουβαλάει” πράσινη ενέργεια».

 

Πηγή : Nέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας