Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Κρήτη: Τιμές σοκ στα καύσιμα - Σε δυσθεώρητα ύψη το κόστος διαβίωσης

 https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/files/2020-10-17/light-car-wheel-driving-environment-vehicle-station-auto-industry-steering-wheel-gas-station-tire-automotive-energy-pump-gas-pump-motor-diesel-gas-gasoline-oil-petrol-pollution-service-fuel-petroleum-refueling-pr.jpg

Έξι λεπτά πάνω η αμόλυβδη και οκτώ το πετρέλαιο κίνησης σε μια μόλις ημέρα – Το παράδειγμα της Κύπρου, που μείωσε τους φόρους επικαλούνται πρατηριούχοι

Χωρίς όριο ανεβαίνουν διαρκώς, από μέρα σε μέρα, στην Ελλάδα, οι τιμές των καυσίμων, με την Κρήτη να «καίγεται» από τις πρωτόγνωρες τιμές, που βάζουν «χειρόφρενο» στα οχήματα και αφήνουν παγωμένα τα νοικοκυριά, ενόψει του νέου χιονιά που βρίσκεται προ των πυλών και ξεκινάει από αύριο Πέμπτη στο νησί μας.

Όμως, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει κάθε συζήτηση για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα, ανακοινώνοντας πλαφόν μόνο στο κέρδος των πρατηριούχων, η κυπριακή κυβέρνηση (καθώς και άλλες στην Ε.Ε.) έκανε πράξη αυτό που εδώ και χρόνια διεκδικούν οι Έλληνες, δηλαδή τη μείωση της φορολογίας των καυσίμων.

Έτσι, από χθες, η κυβέρνηση της Κύπρου προχώρησε σε σημαντική μείωση του κόστους των καυσίμων, δημιουργώντας τις συνθήκες το κράτος να μειώνει τα έσοδά του, για να ανακουφίζει τους πολίτες του.

Στην Ελλάδα, μάλιστα, η φορολογία στα καύσιμα χαρακτηρίζεται ως ληστρική, αφού, όπως ξεκαθαρίζει στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο πρόεδρος των πρατηριούχων του νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης, «στα καύσιμα οι φόροι ανέρχονται στο 67%. Που σημαίνει ότι, αν κάποιος αγοράσει καύσιμο αξίας 100 ευρώ, τα 67 ευρώ είναι οι φόροι του κράτους και τα υπόλοιπα 33 ευρώ είναι η αγορά του αργού, το κέρδος των διυλιστηρίων, το κέρδος των εταιρειών, το κέρδος των μεταφορέων και το κέρδος του πρατηριούχου».

Στο σημείο αυτό προσθέτει ότι η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις σε ακρίβεια καυσίμων στην Ευρώπη. «Είμαστε κάπου στην τρίτη θέση μαζί με τη Δανία, όταν το κατά κεφαλήν εισόδημα των άλλων χωρών είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τη χώρα μας».

Μάλιστα, όπως λέει ο Λυκούργος Σαμόλης, εκτός από την Κύπρο έχουν προχωρήσει και άλλες χώρες στη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, παρά το γεγονός ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα των άλλων χωρών είναι υψηλότερο και είναι αντιθέτως χαμηλότεροι από τη χώρα μας οι φόροι των καυσίμων.

«Όλη η εβδομάδα αυτή φαίνεται ότι θα έχει αυξήσεις. Αν δεν εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, μπορεί να δούμε ακόμα υψηλότερες τιμές. Ήδη σήμερα (σ.σ. χθες) είχαμε αυξήσεις από 8 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης και γύρω στα 6 λεπτά το λίτρο στην αμόλυβδη», λέει χαρακτηριστικά ο Λυκούργος Σαμόλης.

Μάλιστα, στο Ηράκλειο το πετρέλαιο θέρμανσης έχει φτάσει τα επίπεδα των 1,55 έως 1,60 ευρώ το λίτρο και αυτό αποτελεί ένα ακόμα μεγάλο πλήγμα για τα νοικοκυριά, που πρέπει να θωρακιστούν απέναντι στη νέα κακοκαιρία. «Η κυβέρνηση λοιπόν αφήνει εντελώς ξεκρέμαστο τον κόσμο. Δε βλέπει ότι προσπαθεί να ζήσει ο κόσμος με 500 και 600 ευρώ μισθό; Έχουμε τιμές Ολλανδίας και τιμές Γερμανίας με διαφορετικές τιμές στο κατά κεφαλήν εισόδημα. Δε μειώνει τον ΕΦΚ. Το πλαφόν στο κέρδος που έβαλε δε βοηθάει τον καταναλωτή. Και ουσιαστικά είναι ένα ειδικό τρικ για να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στη μείωση του ΕΦΚ...».

Κι όμως «τόσο η Κύπρος όσο και πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησαν στη μείωση του φόρου. Και μιλάμε ότι πρόκειται για χώρες όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι υψηλότερο και την ίδια ώρα έχουν πολύ πιο μικρό φόρο κατανάλωσης σε σχέση με τη χώρα μας!».

Το νομοσχέδιο της Κύπρου

Λιγότερα κατά 8,3 σεντ το λίτρο πληρώνουν από χθες και θα πληρώνουν μέχρι την 1η Ιουνίου οι Κύπριοι καταναλωτές όταν προμηθεύονται καύσιμα. Το Υπουργικό Συμβούλιο της κυπριακής Βουλής αποφάσισε μείωση στους φόρους κατανάλωσης στη βενζίνη, στο πετρέλαιο κίνησης, καθώς και στο πετρέλαιο θέρμανσης, έτσι ώστε να πάρουν μια “ανάσα” οι καταναλωτές από το “ράλι” στις τιμές των καυσίμων, οι οποίες ήδη χτύπησαν “κόκκινο” και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα, λόγω των συνεπειών από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει τη μείωση των φόρων κατανάλωσης στη βενζίνη 95 και 98 οκτανίων και στο πετρέλαιο κίνησης κατά 7 σεντ το λίτρο. Εάν προστεθεί και ο ΦΠΑ, τότε η μείωση είναι 8,3 σεντ το λίτρο. Παράλληλα, μειώθηκαν οι φόροι κατανάλωσης κατά 5,32 σεντ το λίτρο (περιλαμβανομένου του ΦΠΑ) και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Το δημοσιονομικό κόστος για το κράτος από τη μείωση των φόρων κατανάλωσης κυμαίνεται γύρω στα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Στο μεταξύ το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να παραταθεί για άλλους δύο μήνες η μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό.

Συγκεκριμένα για τα νοικοκυριά η μείωση του ΦΠΑ στο 9% παρατείνεται μέχρι το τέλος Απριλίου. Επίσης οι ευάλωτοι καταναλωτές θα καταβάλλουν 5% ΦΠΑ μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Γιατί υπάρχουν διαφορές; - Οι τιμές από πρατήριο σε πρατήριο

Ο πρόεδρος των πρατηριούχων του νομού Ηρακλείου, Λυκούργος Σαμόλης, λέει τέλος: «Το τελευταίο διάστημα, επειδή οι αυξήσεις είναι απανωτές, θα παρατηρηθούν διαφορές από πρατήριο σε πρατήριο. Δε σημαίνει ότι κάποιος αισχροκερδεί. Απλά, κάποιος αγοράζει καθημερινά και κάποιος αγόρασε πριν πέντε μέρες. Μπορεί να δεις πρατήριο με 7,8 και 10 λεπτά διαφορά. Αυτό το λέμε για να ξέρει ο κόσμος τι πραγματικά συμβαίνει».

Σε δυσθεώρητα ύψη το κόστος διαβίωσης

Σε δυσθεώρητα  ύψη έχει εκτιναχθεί το κόστος διαβίωσης, με τις αυξήσεις να αφορούν πλέον τα περισσότερα βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Στα απολύτως απαραίτητα εξαντλούν τις αγορές τους οι πολίτες, με τον πρόεδρο του ΕΚΗ να σημειώνει ότι η αποτύπωση αυτής της κρίσης αν συνεχιστεί το επόμενο διάστημα συνεχιστεί, οι συνέπειες που θα επιφέρει θα είναι δραματικές.

Η αύξηση της κούρσας στο πετρέλαιο έχει παρασύρει προς τα πάνω τις τιμές σε όλα τα αγαθά. Από το σιτάρι, τα αλλαντικά και τον ελληνικό καφέ, μέχρι τα χαρτικά και τα απορρυπαντικά.Επίσης, εξαιτίας της εκρηκτικής αύξησης στις τιμές στα σιτηρά, η οποία φτάνει ακόμη και το 100% σε σχέση με πέρυσι, αναμένονται νέες ανατιμήσεις στο ψωμί, σε ποσοστό που σε ορισμένες περιπτώσεις θα ξεπεράσει ακόμη και το 10%. Eίναι χαρακτηριστικό ότι η ευρωπαϊκή τιμή στα σιτηρά ανέβηκε επιπλέον 14% σε μια ημέρα, αγγίζοντας την τιμή-ρεκόρ των 424 ευρώ τον τόνο.

Πηγή : Cretalive

Συνολικες προβολες σελιδας