Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Είναι αναγκαία η ενίσχυση της ελαιοκαλλιέργειας προκειμένου να υπάρχουν κίνητρα να ασχοληθούν με τον κλάδο οι νέοι άνθρωποι

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2023/06/x-mistikakipou-elia-veltiosi-karpodesis-anthoforias.jpg

Ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Παπαγιαννάδων του Δήμου Σητείας κ. Κων. Ξενικάκης, μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ για το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας -που φέτος σημειώνεται και στην περιοχή της Σητείας και τους χειρισμούς για την διαχείριση της κατάστασης από την πλευρά του ΤΟΕΒ Παπαγιαννάδων- είπε:

«Εμείς ως ΤΟΕΒ είχαμε προβλέψει μία τέτοια συνθήκη κι έχουμε ξεκινήσει από χρόνια μία προσπάθεια με τους παραγωγούς για την εφαρμογή ποτίσματος με σταγόνες. Οι γεωτρήσεις μας δεν έχουν πρόβλημα, δεν έχει κατέβει η στάθμη. Και φέτος και την επόμενη χρονιά θα αντέξουμε εκτός βέβαια κι αν οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες, με συνέχιση της ανομβρίας, όπου θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο πρόβλημα. Αν γίνει αυτό που λέμε: Πέρασαν οι κακές μέρες κι έρχονται χειρότερες. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα, ζητούμενο είναι τί θα προκύψει στο άμεσο μέλλον».

«Ο ΤΟΕΒ Παπαγιαννάδων», συνέχισε, «λειτουργεί βάσει ενός σχεδιασμού με στόχο την υλοποίηση έργων χρήσιμων για τους πολίτες και την περιοχή (Συκιά, Παπαγιαννάδες, Βορί, Σκλάβοι) έχοντας καταφέρει να έχει οικονομικό περίσσευμα. Στην κατεύθυνση αυτή, την τελευταία πενταετία έχει δημιουργήσει ιδιόκτητα γραφεία μην έχοντας πλέον το θέμα του ενοικίου καθώς και ιδιόκτητη αποθήκη που ήταν ανάγκη. Επίσης έχει προχωρήσει στην ασφαλτόστρωση 3,8 χιλιομέτρων δρόμου προς το Αζάλι στην περιοχή των Λιθινών με μελέτη του ΤΟΕΒ, μέσω ένταξης σε πρόγραμμα. Αυτή την περίοδο, βρίσκεται στο στάδιο της υπογραφής η χρηματοδότηση ύψους 1.800.000 ευρώ για την ανακαίνιση των επτά γεωτρήσεων της Συκιάς, Παπαγιαννάδων και Βορί. Ακόμα προχώρησε σε μελέτη ύψους 7.500 ευρώ κι εγκρίθηκε μέσω προγράμματος ποσό 480.000 με το οποίο κατασκευάστηκε δεξαμενή -δρόμος και κονεκτέρ – στην περιοχή Πέρα Μπάντα προκειμένου να αρδεύονται περίπου 200 στρέμματα. Γενικά ο ΤΟΕΒ Παπαγιαννάδων είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Δεν έχουμε προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλοι ΤΟΕΒ. Επενδύουμε σε μελέτες για να εντασσόμαστε σε προγράμματα και να υλοποιούμε έργα προς όφελος του αγροτικού κόσμου».

 

Για τις ελιές και το λάδι

Για την διαμορφούμενη κατάσταση αυτή την περίοδο σε ό,τι αφορά τις ελιές λόγω των καιρικών συνθηκών, ανέφερε ότι «στην περιοχή την συγκεκριμένη η κατάσταση δεν είναι τόσο δραματική, όπως σε άλλες, αλλά γενικά, αν συνεχιστεί η ανομβρία, αν τους επόμενους έξι-επτά μήνες δεν πέσει σταγόνα ή τα ποσοστά του νερού είναι ελάχιστα, θα είναι μεγάλο πρόβλημα. Και βέβαια αυξάνεται και το κόστος, διότι διαφορετικά είναι να έχουμε βροχές το χειμώνα και να ποτίσεις 3-4 φορές το καλοκαίρι και διαφορετικά να μην έχουμε βροχές και να αναγκαστείς να ποτίσεις τις διπλάσιες. Και το θέμα είναι να καταφέρουν να δέσουν οι ελιές και να έχουμε παραγωγή.

Για τις φετινές τιμές του ελαιολάδου σημείωσε ότι η κατάρρευση της Ισπανίας στην παραγωγή οδήγησε στην αύξηση των τιμών στην Ελλάδα. Ζητούμενο είναι να μπορεί να αντεπεξέλθει ο καταναλωτής, αλλά και οι παραγωγοί, οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν είχαν προϊόν. Και βέβαια ο αγρότης μπορεί μία χρονιά να λάβει μία καλή τιμή για το προϊόν του, 9 ή 10 ευρώ, αλλά πολλές άλλες χρονιές οι τιμές ήταν πολύ χαμηλές έχοντας φτάσει και κάτω από 2 ευρώ το κιλό «κι έπρεπε να ζήσει, να ανταπεξέλθει, να συνεχίσει να καλλιεργεί με αυξημένο κόστος παραγωγής και να μην ξέρει αν θα καταφέρει λόγω των καιρικών συνθηκών να έχει παραγωγή».

Ο κ. Ξενικάκης εστίασε στην ανάγκη ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα και της ελαιοκαλλιέργειας προκειμένου, όπως είπε, να υπάρχουν κίνητρα να ασχοληθούν με τον κλάδο οι νέοι άνθρωποι. Δυστυχώς και στην περιοχή των Παπαγιαννάδων, όπως και ευρύτερα, παρατηρείται μία εγκατάλειψη των χωριών άρα και της καλλιέργειας από νέους ανθρώπους.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι, «ενώ στο παρελθόν η διατιθέμενη ποσότητα νερού από τον ΤΟΕΒ ήταν περίπου 700.000 κυβικά, πλέον είναι γύρω στις 400.000. Υπάρχουν εγκαταλελειμμένα χωράφια. Τώρα βέβαια υπάρχει μία κινητικότητα σε ό,τι αφορά την ενασχόληση με την ελιά, νομίζω λόγω της τιμής του προϊόντος. Επιστρέφουν κάποιοι στα χωράφια και τα ξανακαλλιεργηθούν. Όμως αυτό πρέπει να συνεχιστεί. Πρέπει να υπάρχουν οι προϋποθέσεις και ο κόσμος, οι νέοι άνθρωποι να μπορούν να μείνουν στα χωριά, να δουλέψουν… Και μιλάμε για την Συκιά, που έχουμε νερό 24 ώρες το 24ωρο, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Τα χωριά μας -στην ευρύτερη περιοχή του οροπεδίου – δυστυχώς γερνάνε… Και οι γνήσιοι αγρότες που ασχολούνται συστηματικά, δεν είναι πλέον πολλοί στην επαρχία Σητείας. Μάλλον ελάχιστοι. Κι αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας