Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

Υψηλές προσδοκίες για την ανακύκλωση στο Δήμο Σητείας

 

Υψηλές είναι οι προσδοκίες σε ότι αφορά τον τομέα της ανακύκλωσης στο Δήμο Σητείας και το 2022. Η προηγούμενη χρονιά έκλεισε με πολύ καλά αποτελέσματα και θετικό πρόσημο, αφού όπως ανέφερε η αρμόδια Αντιδήμαρχος Καθαριότητας,  Περιβάλλοντος και Πρασίνου Ελένη Πλατανάκη, τα ανακυκλώσιμα υλικά που συγκεντρώθηκαν, ξεπέρασαν τους 600 τόνους ενώ περίπου 40 τόνοι ήταν σε γυαλί.

Το 2021 δημιουργήθηκαν νέες διαδρομές ανακύκλωσης κάτι που θα συνεχιστεί και το τρέχον έτος. «Στόχος μας είναι να φτάσουμε την ανακύκλωση όσο ‘’πιο μακριά‘’ μπορούμε.  Να δώσουμε την δυνατότητα στους πολίτες να ανακυκλώνουν.  Να κατανοήσουμε τα σημαντικά οφέλη της ανακύκλωσης  για τον πλανήτη, το περιβάλλον  και για εμάς τους ίδιους.  Να εκτρέπουμε όσο το δυνατό περισσότερα απορρίμματα από τον ΧΥΤΑ που πάνε για ταφή σε ανακύκλωση που αυτά μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.  Στόχος μας λοιπόν για φέτος είναι να φτάσουμε την ανακύκλωση και μέσα στο Ξερόκαμπο ο οποίος είναι ένας ενεργός οικισμός από  κατοίκους και επισκέπτες.  Πέρυσι αυτό δεν κατέστη δυνατό,  φέτος θα το προσπαθήσουμε και πιστεύουμε ότι τα καταφέρουμε».

Όπως πρόσθεσε υποστηρικτικά  συνετέλεσε και η τοποθέτηση νέων κάδων,  περιμετρικά και μέσα στην πόλη της Σητείας με την ανταπόκριση των πολιτών να είναι πολύ θετική.  Προβλέπεται επίσης η τοποθέτηση και νέων καμπανών γυαλιού σε περιοχές όπως την Πλαστήρα,  το γήπεδο,  τα Κόκκινα στην πόλη της Σητείας αλλά και σε κάποιες τοπικές κοινότητες «ώστε να δώσουμε την δυνατότητα στους πολίτες να ανακυκλώνουν σε γυαλί.»

Η κ. Πλατανάκη ευχαρίστησε για την συμβολή τους,  τους εργαζόμενους της Υπηρεσίας οι οποίοι όπως είπε τόσο αυτές τις ημέρες αλλά και καθ’ ολη τη διάρκεια του έτους εργάζονται υπό δύσκολες συνθήκες,  είτε με κρύο και βροχές είτε με καύσωνες.

Ευχαρίστησε από καρδιάς τους πολίτες που ανταποκρίνονται και βοηθούν στην αύξηση της ανακύκλωσης,  τονίζοντας ότι οι προσπάθειες ευαισθητοποίησης του κόσμου από την πλευρά της Υπηρεσίας θα συνεχιστούν με έμφαση τα παιδιά:

«Ήδη σχολεία έχουν μπει σε εκπαιδευτικά προγράμματα για την ανακύκλωση. Έχουμε τοποθετήσει μπλε κάδους ανακύκλωσης στα μεγάλα σχολεία του Δήμου,  σε δημοτικά,  στα γυμνάσια. Έχουμε έρθει σε επαφή με την Εταιρεία Ανακύκλωσης κι έχουμε ζητήσει να κάνουμε μία δράση προς το καλοκαίρι ώστε να ευνοούν και οι καιρικές συνθήκες,  μία δράση σε εξωτερικό χώρο με παιχνίδια,  παζλ,  ενημερωτικό υλικό με στόχο την περαιτέρω ευαισθητοποίηση των πολιτών και δη των παιδιών,  για να μάθουμε να ανακυκλώνουμε σωστά. Επίσης προγραμματίζουμε δράση και με τον ΕΣΔΑΚ στο πλαίσιο της οποίας θα προσφέρουμε 120 κάδους στα σχολεία για να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε περισσότερα σχολεία να κάνουν τέτοιες δράσεις».

Ο ρόλος του πολίτη, όπως πρόσθεσε, είναι καθοριστικός στην ανακύκλωση «γι’ αυτό ευχαριστούμε θερμά τους πολίτες που βάζουν στην καθημερινή τους δράση την ανακύκλωση.  Αν σκεφτούμε πόσα πράγματα μπορούμε να ανακυκλώνουμε στο σπίτι μας – σχεδόν όλα – θα καταλάβουμε ότι το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας θα είναι πολύ θετικό».

Ζητούμενο ασφαλώς  είναι να γίνεται σωστά η ανακύκλωση. Δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις και ιδιαίτερα στις τοπικές κοινότητες,  στους μπλε κάδους συγκεντρώνονται κι άλλα αντικείμενα όπως κλαδιά ή συμβατικά απορρίμματα. «Όταν υπάρχουν αυτά, ο κάδος δεν έχει το σωστό περιεχόμενο και απορρίπτεται… Γι αυτό και κάποιες φορές το συμβατικό απορριμματοφόρο παίρνει μπλε κάδο, γιατί έχει ενημερωθεί ότι δεν είναι κατάλληλο το περιεχόμενο,  θα χαλάσει την ανακύκλωση.»

Προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στις τοπικές κοινότητες προβλέπεται με την καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών και των συνθηκών της πανδημίας να γίνουν ενημερωτικές δράσεις για την ανακύκλωση.

 

Καινούργιοι κάδοι

Επιπρόσθετα, όπως έκανε γνωστό η Αντιδήμαρχος Σητείας, θα γίνει  με ιδίους πόρους  (30.000) προμήθεια από το Δήμο καινούριων κάδων ανακύκλωσης για να καλυφθούν οι διαδρομές ενώ θα τοποθετηθούν και κάδοι που θα δημιουργηθούν από ανακατασκευή (8.000 ευρώ).  «Θα κάνουμε κι εμείς μία ανακύκλωση στους κάδους μας και με αυτούς όσο και τους νέους κάδους που θα προμηθευτούμε θα βελτιώσουμε και τις συνθήκες,  οπτικά και λειτουργικά της ανακύκλωσης  και στην πόλη μας και στα χωριά μας».

 

Ικανοποίηση για τη νέα χρηματοδότηση

Τέλος η κ. Πλατανάκη εξέφρασε την ικανοποίηση της για την ένταξη του Δήμου και την έγκριση αντίστοιχης πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης για χρηματοδότηση 461.000 ευρώ για προμήθεια δύο απορριμματοφόρων συλλογής βιοαποβλήτων,  270 κάδων  βιοαποβλήτων,  70 μικρούς και 270 σακούλες, οι οποίες  θα διατεθούν στους πολίτες.

«Θα προμηθευτούμε καφέ κάδους και θα δημιουργήσουμε μία ξεχωριστή συλλογή για τα βιοαπόβλητα.  Θα είμαστε έτοιμοι σαν Δήμος  όταν θα φτιαχτεί το εργοστάσιο βιοαποβλήτων στην Ιεράπετρα το οποίο θα είναι ο αποδέκτης των βιοαποβλήτων.  Είναι το επόμενο βήμα. Θα έχουμε δηλαδή τρία ρεύματα, τον πράσινο κάδο για τα συμβατικά απορρίμματα,  τον μπλε για την ανακύκλωση και τον καφέ για τα βιοαπόβλητα. Τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά. Πρέπει μέχρι τον Ιούνιο να έχει γίνει ο διαγωνισμός. Θέλω να πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.  Θέλω να ευχαριστήσω  ιδιαίτερα τον κ. Μανόλη Ψυλλινάκη που έτρεξε  το πρόγραμμα για να ενταχθούμε.  Είναι πολύ σημαντικό για το Δήμο μας.  Υποβλήθηκαν πολλές προτάσεις  αλλά βγήκαν εκτός.  Εμείς είμαστε στις έξι, είχαμε όλα εκείνα τα εχέγγυα και τις προδιαγραφές για να ενταχθούμε στο πρόγραμμα και να μιλάμε για δύο απορριμματοφόρα και κάδους βιοαποβλήτων».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολη

 

Συνολικες προβολες σελιδας