Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Καρδιά, σηψαιμία, αναπνευστικό, καρκίνος οι πρώτες αιτίες θανάτου στα Νοσοκομεία του Λασιθίου

 

Έκτη αιτία θανάτου με 15 συνολικά νεκρούς στα Νοσοκομεία του Λασιθίου αποτελεί κατά τη φετινή χρονιά ο κορωνοϊός, μετά από τα καρδιολογικά περιστατικά, την σηψαιμία, τα αναπνευστικά περιστατικά, τον καρκίνο, τα αγγειακά επεισόδια, που καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία αντλήσαμε από την ιστοσελίδα της 7ηςΥγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης για το χρονικό διάστημα από την 1/1/2021 μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου.

Βάσει της ιατρικής ανάλυσης που έκανε στα εν λόγω στοιχεία για την ΑΝΑΤΟΛΗ ο Συντονιστής covid του Νομού Λασιθίου και Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Νίκος Μουδατσάκης, στο ΓΝΑΝ από την 1/1/2021 μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου, από σημαιψία- σοκ πέθαναν συνολικά 46 ασθενείς, από αναπνευστικά περιστατικά 40  (π.χ. οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, μη καθορισμένη οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού), από καρδιολογικά περιστατικά (καρδιακή ανακοπή, καρδιακή παύση, κά.) 38, από μορφές καρκίνου 23, από αγγειακά επεισόδια 20, από κορονοϊό 5.

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα:

– Στο Νοσοκομείο Σητείας, από καρδιολογικά περιστατικά κατεγράφησαν συνολικά 48 θάνατοι, από σημαιψία -σοκ 6, από αναπνευστικά περιστατικά 2, από μορφές καρκίνου 4, από κορονοϊό 2, από καρδιολογικά νοσήματα 1.

– Στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, πρώτη αιτία θανάτου είναι τα καρδιολογικά περιστατικά με 13 θανάτους, δεύτερη ο κορονοϊός με 8, τρίτη ο καρκίνος με 7 συνολικά νεκρούς από διάφορες μορφές του ενώ από σηψαιμία-σοκ και από εγκεφαλικά επεισόδια πέθαναν 5 ασθενείς και 1 από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια

– Στο Διαλυνάκειο Νοσοκομείο Νεάπολης από μορφές καρκίνου πέθαναν 4 ασθενείς, από σηψαιμία-σοκ 2 και 1 από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια.

Από τα παραπάνω στοιχεία, εξάγεται ότι πρώτη αιτία θανάτου στα Νοσοκομεία του Νομού Λασιθίου για το χρονικό διάστημα από την πρώτη του έτους μέχρι και χθες, είναι με διαφορά τα καρδιολογικά περιστατικά με 99 συνολικά θανάτους. Δεύτερη αιτία αποτελεί η σηψαιμία-σοκ με 59 νεκρούς, τρίτη τα αναπνευστικά περιστατικά με 44, τέταρτη ο καρκίνος με 38, πέμπτη τα αγγειακά επεισόδια με 20 και έκτη ο κορονοϊός με 15 νεκρούς.

Την ίδια ώρα, βάσει και των στοιχείων της 7ης ΥΠΕ, ο κορονοϊός είναι η τρίτη αιτία θανάτου στο ΠΑΓΝΗ με 59 νεκρούς, η πρώτη στο Βενιζέλειο με 120 νεκρούς, η πρώτη στο Νοσοκομείο Χανίων με 77 και η δεύτερη στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου με 18.

Ο κ. Μουδατσάκης βάζει, πάντως, έναν μικρό «αστερίσκο» στον τρόπο ανάγνωσης και καταγραφής όλων των δεδομένων αυτών, με μια πιο λεπτομερή ανάλυσή τους να είναι, όπως αναφέρει, αναγκαία για να μπορούν να εξαχθούν και πιο ασφαλή ιατρικά συμπεράσματα.

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

 

Πηγή : Aνατολή 




 

 

Συνολικες προβολες σελιδας