Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Ο Μητροπολίτης Κύριλλος δεν θα είναι υποψήφιος για τη θέση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης

 

Μειωμένη κατά έναν είναι η λίστα των Ιεραρχών της Κρήτης που είναι δυνητικά υποψήφιοι για την διαδοχή του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου μετά την προχθεσινή απαλλαγή του από τα καθήκοντά του

λόγω της βεβαρημένης κατάστασης της υγείας του, όπως ομόφωνα αποφάσισε η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης έπειτα και από τις σχετικές γνωματεύσεις των τριών Πανεπιστημιακών γιατρών που κλήθηκαν να εξετάσουν τον Αρχιεπίσκοπο.

Όπως δήλωσε σχετικά στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος για τη θέση.

Όπως σημειώνει ο Σεβασμιώτατος, «εν δυνάμει υποψήφιοι είμαστε όλοι, κανείς όμως ακόμη δεν έχει εκφραστεί, εγώ πάντως από την πλευρά μου το δηλώνω ότι δεν επιθυμώ. Υπάρχουν άλλοι ικανότεροι και παλαιότεροι».

Η διαδικασία της διαδοχής

Σημειώνεται ότι η εν λόγω απόφαση της Ιεράς Συνόδου έχει αποσταλεί προς έγκριση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, που στην επόμενή του Σύνοδο, στις 1-2-3 Δεκεμβρίου, θα την εξετάσει.

Εάν ο Οικουμενικός Πατριάρχης αποδεχθεί την βασισμένη στο ιατρικό πόρισμα απόφαση –κάτι που αναμένεται να συμβεί – θα την αποστείλει στην Εκκλησία της Κρήτης, θα γίνει η δημοσίευση στο ΦΕΚ και ο Αρχιεπισκοπικός Θρόνος θα τεθεί εν χηρεία.

Εν συνεχεία, μέσα σε 20 ημέρες, θα πρέπει, όπως προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κρήτης, να συνέλθει προκειμένου να ψηφιστεί το τριπρόσωπο των εν ενεργεία Μητροπολιτών, τα ονόματα των οποίων θα σταλούν στο Φανάρι.

Η επόμενη Σύνοδος του Πατριαρχείου, που είναι προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο, λίγο μετά την εορτή των Θεοφανείων, θα είναι και αυτή που θα εκλέξει τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης.

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας