Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Λόγω καιρού και τιμών μηδενικό ενδιαφέρον από τους καταναλωτές του ν. Λασιθίου να προμηθευτούν πετρέλαιο

 

Το γεγονός πως δεν έχει μπει ακόμα ο χειμώνας, αλλά και η φθινοπωρινή δροσιά που κυριαρχεί στην Κρήτη αυτή την περίοδο δεν απαιτεί θέρμανση, σε συνδυασμό με τις τιμές που άνοιξε η σεζόν του πετρελαίου θέρμανσης, οδηγούν το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο καύσιμο στο ναδίρ.

«Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι δεν ασχολούνται. Περιμένουν να δουν το Δεκέμβριο αν θα ασχοληθούν, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες», σημειώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Μιχάλη Ατσαλάκη ο Πρόεδρος των Βενζινοπωλών του Λασιθίου Παντελής Επιτροπάκης, δίνοντας το στίγμα του μηδενικού ενδιαφέροντος των καταναλωτών του Λασιθίου.

 

Από 1,18 έως 1,24 ευρώ

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυτή την περίοδο στο ξεκίνημα της σεζόν κυμαίνεται από 1,18 έως 1,24 ευρώ το λίτρο. Πάντως η τιμή θεωρείται πολύ υψηλή με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ενδιαφέρον για αγορές.

«Το καταναλωτικό κοινό είναι καλό να κρατήσει μια στάση ψύχραιμη, αν μπορεί. Δεν είναι οι συνθήκες πολικές, είναι μεσογειακές και αντιμετωπίζονται», προτρέπει ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών, σημειώνοντας πως δεν έχουμε αξιοποιήσει ως λαός την δύναμη που έχουμε ως καταναλωτές ώστε να διαμορφώνουμε τις τιμές στην αγορά με όρους πραγματικούς και προς όφελος των καταναλωτών.

 

Ειδικός φόρος κατανάλωσης

Το δεδομένο ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης φτάνει τα 347 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, μεταφράζεται σ’ ένα τεράστιο κόστος για τον καταναλωτή. Ο Ειδικός αυτός Φόρος Κατανάλωσης «είναι από τους ψηλότερους στην Ευρώπη. Δεν αναφερόμαστε μόνο στην Ε.Ε., αλλά στο σύνολο των χωρών της Ευρώπης», σημειώνει ο κ. Επιτροπάκης. Αλλά και υπογραμμίζει πως εάν κατέβαινε κατά 200 ευρώ, δηλαδή από τα 347 στα 147 ευρώ, τότε το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης θα έπεφτε και στην παρούσα συγκυρία στο ένα ευρώ το λίτρο περίπου. Αυτό σημαίνει πως θα υπήρχε μια τιμή αγοράς για τον καταναλωτή που θα άφηνε περιθώρια να κινηθεί και να αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης, σε αντίθεση με την παρούσα συνθήκη.

«Με μια καλή, προσιτή και λογική τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης, οι καταναλωτές θα έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα λέγαμε πως έχουμε μια λογική χρονιά που μπορεί να ανταποκριθεί ο κόσμος και να έχει ενδιαφέρον. Στο ένα ευρώ λοιπόν θα είχαμε πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά στο 1,20 αυτό δεν συμβαίνει», τονίζει ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του Λασιθίου. 

Οι πρατηριούχοι

Εκτός όμως από την πλευρά των καταναλωτών, οι οποίοι δείχνουν απόλυτα μουδιασμένοι και δεν επιλέγουν σε μια συγκυρία γεμάτη ακρίβεια και αυξήσεις να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης, υπάρχει και η πλευρά των πρατηριούχων.

Αν και αποφεύγουν να μιλήσουν δημόσια για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, οι περισσότεροι επισημαίνουν πως, ενώ οι καταναλωτές πληρώνουν ακριβά, με αποτέλεσμα να δυσανασχετούν κι εκείνοι δεν κερδίζουν, αλλά βρίσκονται σε δυσχερή θέση αφού δεν έχουν κέρδη. Οι πρατηριούχοι δεν είναι ευχαριστημένοι από την εξέλιξη της ακρίβειας, αφού αντιστοιχούν περίπου 22 ευρώ στον τόνο σε αυτούς που διακινούν το πετρέλαιο. Επί της ουσίας, όπως αναφέρουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, πρόκειται για ένα ποσό που εξανεμίζεται από το κόστος των καυσίμων μεταφοράς, ειδικά στα πολλά χιλιόμετρα, καθώς και το κόστος συντήρησης και διανομής με προσωπικό.

Η άποψη που εκφράζουν οι περισσότεροι είναι πως το πετρέλαιο θέρμανσης αποτελεί ένα καύσιμο χωρίς πραγματικά οικονομικά οφέλη για τους βενζινοπώλες. Το δεδομένο αυτό οδηγεί αρκετούς να αποφεύγουν την συστηματική ενασχόληση, ειδικά σε περιοχές με λίγο κόσμο και χαμηλές καταναλώσεις.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

 

Πηγή : Ανατολή

 

 

Συνολικες προβολες σελιδας