Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Θετικά νέα για τον τόπο και το σητειακό ελαιόλαδο- Ένταξη Λιθινών και Ορεινού στην Ζώνη ΠΟΠ

 

Εν μέσω σεισμών και καταστροφών που βρίσκονται καθημερινά το τελευταίο χρονικό διάστημα στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων στην περιοχή της Σητείας, στο ξεκίνημα της εβδομάδας γνωστοποιήθηκαν και κάποια πολύ θετικά νέα για τον τόπο και το Σητειακό ελαιόλαδο. Ο λόγος για την ένταξη των Λιθινών και του Ορεινού στη Ζώνη Παραγωγής Ελαιολάδου «ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου Κρήτης», όπως ανακοινώθηκε από την Ένωση Σητείας Α.Ε.Σ.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη σε μία προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από 27 ολόκληρα χρόνια! Πέρασε από πολλά κύματα στο διάβα του χρόνου, όπως γίνεται αντιληπτό, μέχρι να επέλθει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, προφανώς όχι τυχαία, αλλά έπειτα από μεγάλη επιμονή.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Σητείας Μανόλης Μαυροματάκης αναφέρθηκε στο ιστορικό του σημαντικού αυτού θέματος: «Όλα ξεκίνησαν το 2006, όταν έγινε η υποβολή του αιτήματος από την Ένωση Σητείας για την τροποποίηση των προδιαγραφών του ΠΟΠ Ελαιολάδου με την ονομασία Σητεία Λασιθίου Κρήτης σύμφωνα με τον κανονισμό 510/2006 και κυρίως για να γίνεται η τυποποίηση αποκλειστικά στη Σητεία, αλλά και να συμπεριληφθούν οι περιοχές των Λιθινών και του Ορεινού στην Ζώνη Παραγωγής ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης).

Ενώ εγκρίθηκε το αίτημα το 2012 από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και υποβλήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν ολοκληρώθηκαν οι απαιτούμενες ενέργειες τροποποίησης που αφορούσαν πλέον το νέο κανονισμό 1151/2012 και το αίτημα είχε καταλήξει στο αρχείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με δύο επιλογές: την απόρριψη, οπότε δεν υπήρχε πλέον καμία δυνατότητα για οποιαδήποτε τροποποίηση ή την ανάκληση για να έχουμε το δικαίωμα να επανέλθουμε με νέο αίτημα για τις τυχόν προσθήκες ή αλλαγές. Αμέσως μετά την ανάκληση, συλλέξαμε στοιχεία και τεκμηριώσαμε ανάλογα το αίτημα για την ένταξη των Λιθινών και Ορεινού στην Ζώνη ΠΟΠ και βέβαια έγινε υποχρεωτική προσαρμογή των προδιαγραφών, σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1151/2012.

Η τροποποίηση σε ό,τι αφορά την επικαιροποίηση των προδιαγραφών, ενδεικτικά αναφέρεται στην πιστοποίηση των ελαιουργείων, στα νέα στοιχεία για το έδαφος και το κλίμα της περιοχής, την σύνδεση των χαρακτηριστικών του ελαιολάδου με τους φυσικούς κι ανθρώπινους παράγοντες της περιοχής. Επίσης δόθηκε μεγάλο βάρος στην ποικιλία Κορονέικη καθώς και στα ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία. Η οξύτητα παραμένει στο 0,8, ενώ η μάλαξη του ελαιοκάρπου σύμφωνα με τον κανονισμό πρέπει να γίνεται σε θερμοκρασίες μικρότερες των 27 βαθμών.

 

Αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον

«Σε ό,τι αφορά την ένταξη των Λιθινών και του Ορεινού», πρόσθεσε, «ήταν πράγματι ένα σημαντικό γεγονός και ικανοποιείται ένα αίτημα των παραγωγών 27 ετών. Γιατί το λάδι των περιοχών αυτών θα αξιολογείται πλέον με τις προδιαγραφές ΠΟΠ, οι παραγωγοί θα εισπράττουν την ίδια τιμή που αναλογεί στο ποιοτικό ελαιόλαδο και το σπουδαιότερο θα αυξηθεί το εμπορικό ενδιαφέρον, κάτι που προβλημάτιζε αρκετά τους παραγωγούς, εκτός από τη διαφορά που υπήρχε στην τιμή.

Η υποβολή του αιτήματος έγινε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας, ο οποίος χρηματοδότησε την μελέτη.

Καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για να γίνει η ένταξη των δύο περιοχών πριν την έναρξη της φετινής ελαιοκομικής περιόδου αφ’ ενός μεν γιατί είχαν προκύψει αρκετά τεχνικά και τυπικά προβλήματα για την επικαιροποίηση των προδιαγραφών που υπήρχαν στην πιστοποίηση του 1993 με αυτές που προβλέπονται στον κανονισμό 1151/2012 κι αφ’ ετέρου γιατί ο κορονοϊός δεν άφηνε πολλά περιθώρια άμεσης ανταπόκρισης τόσο στον έλεγχο όσο και στις αποφάσεις».

 

Για την εμφιάλωση

Ολοκληρώθηκε λοιπόν μία μεγάλη προσπάθεια, ωστόσο πρέπει να υπάρχει και συνέχεια. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Μαυροματάκης:

«Μετά από αυτό το θετικό αποτέλεσμα, θεωρώ ότι θα πρέπει να επανέλθουμε στην τροποποίηση των προδιαγραφών με μοναδικό θέμα πλέον στο αίτημα, την εμφιάλωση του ελαιολάδου ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου Κρήτης στην περιοχή παραγωγής, στην Σητεία. Είναι ίσως το μοναδικό ελαιόλαδο, που έχουν ζητηθεί τόσες πολλές άδειες εμφιάλωσης, έχει ένα από τα ισχυρότερα εμπορικά ονόματα και έχει μεγάλη προτίμηση από τους καταναλωτές και έχει ίσως τα περισσότερα βραβεία και διακρίσεις ποιότητας στην κατηγορία του.

Γι’ αυτό με την εμφιάλωση στη Ζώνη ΠΟΠ, τα οικονομικά οφέλη θα μένουν στην περιοχή, θα διασφαλίζεται κατά το πλείστο η ποιότητα και βέβαια θα βοηθήσει στη μείωση της ανεργίας.

Οι ενέργειες για το νέο αυτό αίτημα θα δρομολογηθούν το επόμενο διάστημα και θα έχει την έγκριση όλων αυτών που εμπλέκονται στον τομέα του ελαιολάδου και κυρίως των ελαιουργικών και τυποποιητικών μονάδων της περιοχής».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Σητείας Μανόλης Μαυροματάκης

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας