Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Ράγισε ο Άι Γιάννης

 

Γράφει: Γιώργος Αλεβίζος

 

Ο τελευταίος σεισμός των 6,3 ρίχτερ στην περιοχή μας ράγισε τον Άγιο Ιωάννη στα Λειβάδια Σητείας. Την εκκλησία μας.

Την εκκλησία όλων των Μικρασιατών, από τον ερχομό τους, μετά το Καταστροφικό ΄22 μέχρι σήμερα, και για πολλούς αιώνες στο μέλλον.

Οι παππούδες μας, με το τοκερί πατελόνι, με το ντρίλινο πουκάμισο μουσκεμένο από φρέσκο ιδρώτα του μόχθου, επιστρέφοντας από τα «ανταλλάξιμα» μικροχώραφά τους σταματούσαν στο ξωκκλήσι του Άι Γιάννη να ανάψουν κερί, να σταυροκοπηθούν. Όχι να παραπονεθούν για τον ξεριζωμό τους, αλλά να ευχαριστήσουν τον Θεό, τον Χριστό, τον Άγιο που τους έδωσαν τη δύναμη, το κουράγιο, να αντέξουν, να ξεπεράσουν τα βάσανα της Καταστροφής.

Με την επανίδρυση (1998) του Συλλόγου Μικρασιατών Ποντίων και Αρμενίων Σητείας έγινε «άτυπη υιοθεσία» της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννου στα Λειβάδια Σητείας, όπου στον προαύλιο χώρο τοποθετήθηκε η προτομή του Εθνομάρτυρος Αρχιμανδρίτου Ιακώβου Αρχατζικάκη, όπου ανελλιπώς (εκτός 2020 λόγω κορωνοϊού) τελείται μνημόσυνο και η εκδήλωση Μνήμης ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ των Ελλήνων και Αρμενίων της Ανατολής.

Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι συχνές οι τελετές γάμων και βαφτίσεων λόγω γραφικότητας του εξωτερικού και εσωτερικού χώρου.

Ο σεπτός, φιλόκαλος (μερακλής) ενορίτης ιεράρχης αιδεσιμολογιότατος πατήρ Φιλοκτήμων επιμελείται αυτοπροσώπως για τη φιλοκαλία όλου του χώρου, με τη διακονία της ιέρειας κ. Μαρίας Δερμιτζάκη. Τους ευχαριστούμε.

Η Επιτροπή Σεισμολογίας χαρακτήρισε την εκκλησία του Αγίου Ιωάννου ακατάλληλη για λειτουργία. Εσωτερικά απογυμνώθηκε από τα κινητά ιερά σκεύη και αντικείμενα.

Ράγισε ο Άι Γιάννης. Ράγισε η ψυχή μας. Δεν ράγισε…η τσέπη μας.

Όλοι μας Μικρασιάτες, Πόντιοι, Αρμένοι, φίλοι μας, φίλοι της Εκκλησίας, και όχι μόνον, όλοι μας. Και κατά δύναμη θα εισφέρουμε να ξαναχτιστεί η εκκλησία. Αρχιτεκτονικώτερη από πριν.

Ο πατέρας Φιλοκτήμων επιθυμεί την πολυπρόσωπη συμμετοχή. Όχι την μεμονωμένη. Ποικιλοτρόπως συμφωνούμε οι περισσότεροι.

Με θυμική παράκληση προς τις αρμόδιες αρχές, Μητρόπολη, Ναοδομία, Αρχαιολογία, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης. Να επανοικοδομηθεί ο ναός.

Ώστε τον Σεπτέμβριο 2022 να εκκλησιασθούμε κατά την Εκδήλωση της Μνήμης ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ, συμπληρώνοντας 100 χρόνια από την Καταστροφή.

Το δυναμικό νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Μικρασιατών Ποντίων και Αρμενίων Σητείας υπό την προεδρία του Λεωνίδα Τερζή υπόσχεται πολλά.

Πρώτα απ’ όλα όμως τον Άι Γιάννη μας.

 

Γιώργος Αλεβίζος

20-10-2021

 

Πηγή : Style 100Fm

Συνολικες προβολες σελιδας