Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Όταν η τοπική αυτοδιοίκηση σχεδιάζει και τολμά!

Του Νίκου Κουρουπάκη.

«Στα Τρίκαλα στα δυο στενά σκοτώσανε τον Σακαφλιά» έγραφε ο Τσιτσάνης ο διασημότερος Τρικαλινός. Ένας όμως σύγχρονος άνθρωπος «απειλεί» τον μεγάλο μουσικό.

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου ο δήμαρχος Τρικαίων διδάσκει τι σημαίνει να έχει όραμα ένας πολιτικός για μια περιοχή που μέχρι πριν αναλάβει τη δημαρχία ήταν απλά μια όμορφη πόλη με ποιοτικά λουκάνικα και τυριά, χαρούμενους ανθρώπους και πατρίδα του Τσιτσάνη. Καλά όλα αυτά όμως ο άνθρωπος αυτός είδε ότι με λίγα λουκάνικα και μερικές πενιές του μεγάλου μουσικού, οι δημότες δεν ευημερούσαν. Πήρε λοιπόν την κατάσταση στα χέρια του και μέσα σε 8 χρόνια έκανε την πόλη του την πιο σύγχρονη, ανεπτυγμένη και με πολλές ευκαιρίες πόλη στην Ελλάδα. Μέσα στην απόλυτη κρίση σε ένα περιβάλλον εχθρικό κατάφερε να δώσει τεράστια πνοή ανάπτυξης. Μερικά μόνο απο τα έργα του είναι το ελεύθερο γρήγορο δίκτυο σε όλη την πόλη, την αναμόρφωση όλων των παλαιών εγκαταστάσεων της περιοχής του Μύλου, την εγκατάσταση γνωστής βιομηχανίας μπισκότων, την μεγαλύτερη ενεργειακή κοινότητα της Ελλάδας (σχεδόν κανένας στα Τρίκαλα δεν θα πληρώνει ρεύμα τα επόμενα χρόνια), την εγκατάσταση μεγάλων δομών εκτροφής ζώων κυρίως βοοειδών, πεζοδρομήσεις και ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Τελευταία απίθανη παρέμβασή του ηταν η διανομή φαρμάκων με drone σε σπίτια και ανθρώπους που έχουν αδυναμία μετακίνησης. Τι συνέβη λοιπόν; που βρήκε τα χρήματα αυτός και όχι κάποιοι άλλοι; Η απάντηση είναι απλή: Γνώριζε τι έπρεπε να γίνει, τι χρειαζόταν η περιοχή και το έπραξε. Με λίγα λόγια είχε όραμα, αγαπούσε την πόλη του και φρόντισε να τη κάνει μέσα σε 8 χρόνια την πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη πόλη στην Ελλάδα. Οι κάτοικοι τον εμπιστεύτηκαν διότι έβλεπαν τα κίνητρα του ότι προέρχονταν καθαρά απο το πάθος για την ανάπτυξη της περιοχής του. Ξέρετε αγαπητοί φίλοι, ο κόσμος αντιλαμβάνεται πότε κάποιος ενεργεί υστερόβουλα και πότε απο ενδιαφέρον για το κοινό καλό και αν δεν το καταλάβει αμέσως (τη στιγμή της κάλπης) σίγουρα στην πορεία γίνεται αντιληπτό.

Ανήκουμε στις χώρες με τις περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις παγκοσμίως. Μας αρέσει να ψηφίζουμε γιατί πιστεύουμε ότι οι εκλογές αλλάζουν τα πράγματα και τα αλλάζουν. Αλλά καμιά φορά υπερισχύει το συναίσθημα, στη λογική, η προσωπική φιλία, στον ορθολογισμό και στο κοινό καλό και έτσι τιμωρούμαστε με χαμένες χρονιές απραξίας και μικροπολιτικής. Θυσιάζουμε την ευημερία για την υποχρέωση ή ακόμα χειρότερα για την υπόσχεση…

Το όραμα πρέπει να μας οδηγεί, το όραμα είναι που αλλάζει τον κόσμο (τον κόσμο μας) γιατί κάποιοι πίστεψαν ότι μπορεί να αλλάξει.

Ο Παστεργίου είναι ένας απο αυτούς που μπόρεσαν να εφαρμόσουν το όραμά τους και να το κάνουν πράξη. Το αποτέλεσμα έγινε ορατό σε σύντομο χρονικό διάστημα και η πόλη του ευημερεί. Η δική μας;

Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, πρέπει να τρέξουμε… Μπορούμε!

Νίκος Κουρουπάκης

Δημ. Σύμβουλος


Συνολικες προβολες σελιδας