Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Καλοκαιρινές Διαπιστώσεις

Γράφει: Γιώργος Αλεβίζος – Πρόεδρος Μικρασιατών Ποντίων

& Αρμενίων Σητείας

Ακόμη ένα καλοκαίρι στη γενέτειρα Σητεία, όπου επί 42 χρόνια ζούμε τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η Σητεία με βασικές υποδομές: Λιμένα, αεροδρόμιο, νοσοκομείο, καθαρή παραλία, με αρκετούς επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους, προσκυνηματικούς, θρησκευτικούς. Με βιοποικιλότητα, γεωπάρκο, φαράγγια, φοινικόδασος. Με ακτοπλοϊκή σύνδεση προς Κυκλάδες, προς Πειραιά, προς Δωδεκάνησα.

Όμως στοιχειωμένη η τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή, έστω η ήπια, αυτή για την οποία κανείς δεν διαφωνεί. Τις πταίει; Η Κεντρική Διοίκηση; Η Περιφέρεια; Η Τοπική Αυτοδιοίκηση; Εμείς οι πολίτες; Καθένας έχει μερίδιο ευθύνης. Μπράβο στον Άγιο Νικόλαος. Μπράβο στην Ιεράπετρα και απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από τη Σητεία.

Στην οποία η καθημερινότητα του πολίτη, σε κάποιους τομείς, συνεχώς βελτιώνεται. Όπως:

  1. Αυξήθηκαν οι κάδοι απορριμμάτων. Δεν εμφανίζεται το χάλι των εκτός κάδων σωρευμένων σκουπιδιών. Η βελτίωση πιστώνεται:

α. Στην επί Δημαρχίας Θοδωρή Πατεράκη έγκριση-προμήθεια έξι (6) νέων σύγχρονων απορριμματοφόρων αυτοκινήτων. Στην έγκριση, σταδιακή προμήθεια, περίπου 200 κάδων απορριμμάτων. Στην βελτιστοποίηση του τρόπου ανακυκλούμενων και μη ανακυκλούμενων απορριμμάτων.

β. Στην παρούσα επί της καθαριότητας αρμόδια αντιδήματχο κα Ελένη Πλατανάκη.

γ. Στην υπευθυνότητα και φιλότιμες προσπάθειες όλους του επί της καθαριότητας του Δήμου Σητείας Προσωπικού. Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές.

  1. Η υδροδότηση της πόλης, παρά τις συνθήκες ανομβρίας και καύσωνα, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Ελάχιστες οι παρατεταμένες διακοπές νερού.
  2. Ο κυκλοφοριακός δακτύλιος έξω από το ξενοδοχείο ΒΑΪ βοήθησε αποτελεσματικά. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τη διαγράμμιση στη ‘στενή» Βιτσέντζου Κορνάρου. Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη διαδρομή παραμένει δυσεπίλυτο. Ούτε και διαφαίνεται αποτελεσματικότερη λύση.
  3. Βελτιώθηκε εντυπωσιακά ο δημοτικός φωτισμός εντός και εκτός πόλης. Το παραλιακό μέτωπο προς και μετά τον Πετρά, επαρκώς τώρα φωτισμένο, παρέχει αίσθημα ασφάλειας στους εποχούμενους. Το ίδιο συμβαίνει και στους αγροτικού, εκτός πόλη, δρόμους. Όπου ο αδιάκοπος ηλεκτροφωτισμός παρέχει αίσθημα ασφάλεια στους μοναχικούς διερχόμενους. Δεν είναι λίγα.
  4. Ύστερα από 2 χρόνια ηλεκτροφωτισμού της Σητείας με λαμπτήρες LED προκύπτει:

α. Εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας ετησίων περίπου κατά 67% με αντίστοιχη μείωση της δαπάνης του Δήμου για την ΔΕΗ.

β. Προκύπτει επίσης ανάλογη μείωση κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο), υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος. Ας το έχουν υπόψη οι περιβαλλοντολογούντες.

γ. Να θυμήσουμε δε ότι ο εργολάβος-ανάδοχος του ηλεκτροφωτισμού με LED έχει 10ετή συμβατική υποχρέωση συντήρησης του δικτύου και παροχής αναλώσιμου υλικού (λαμπτήρες κ.ά.).

Και θυμήθηκα επί τελευταίας Δημαρχίας του Θοδωρή Πατεράκη τις αντιπολιτευτικές αψιμαχίες γραπτές και δια λόγου. Όταν ο επί του δημοτικού φωτισμού αρμόδιος αντιδήμαρχος Λεωνίδας (Δάκης) Τερζής, με στοιχειοθετημένη οικονομοτεχνική μελέτη, προσπαθούσε να αποδείξει στους αντιφρονούντες ότι από την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού της πόλης τα οφέλη, εκτός από ποιοτικά, θα ήταν και οικονομικά.

Για την βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού της πόλης μας ουδείς εγκωμιάζει. Ως ενεργός πολίτης  εγκωμιάζω. Όχι για να αβαντάρω τον Μικρασιατικής καταγωγής Λεωνίδα Τερζή, αλλά για να πάω κόντρα στον μεγάλο ιστορικό του Πελοποννησιακού Πολέμου Θουκυδίδη «Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΦΥΣΗ ΜΙΣΕΙ ΚΑΘΕ ΤΙ ΠΟΥ ΥΠΕΡΕΧΕΙ». Αλλά και στον δικό μας Βιτσέντζο Κορνάρνο «Δεν το κατέχεις φυσικά στον άνθρωπο ότι γίνει, πάντα να παίρνει το κακό και το καλό ν’ αφήνει;»

Επί Δημαρχίας του φίλου Νίκου Κουρουπάκη θυμήθηκα τις κραυγές των αλμυρικολάγνων για το κόψιμο των αλμυρικιών. Ύστερα από 20 χρόνια καθημερινά δικαιώνεται η τότε απόφαση του Κουρουπάκη. Τα παραλιακά μαγαζιά (ρακάδικα) πρέπει να τον ευγνωμονούν καθότι με την επέκταση και της προκυμαίας απέκτησαν ευρύχωρο στεγασμένο και αστέγαστο χώρο.

Σε αυτά δε τα 20 χρόνια δεν είδαμε κανένα αλμυρικολάγνο να φυτέψει αλμυρίκι προς το παραλιακό μέτωπο Πετρά ούτε στον περιφερειακό ανατολικά στα «Κόκκινα». Ποτέ δεν είναι αργά.

Τελειώνοντας, η εκάστοτε δημαρχιακή θητεία δεν κρίνεται εκ των προτέρων. Κρίνεται εκ των υστέρων.

Και η παρούσα Δημοτική Αρχή θα κριθεί από τους δημότες μετά το τέλος της θητείας της. Μακάρι όλα να πάνε καλά.

 

Γιώργος Αλεβίζος

24-8-2021

 

Πηγή : Style 100Fm

Συνολικες προβολες σελιδας