Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

Νίκος Καραμανωλάκης: Να καταδικάσουμε την απόφαση της Κυβέρνησης να υποβαθμίσει το ΕΦΚΑ (ΙΚΑ-ΟΑΕΕ) Σητείας

 

Σας καλώ όλους-ες να καταδικάσουμε την απόφαση της Κυβέρνησης να υποβαθμίσει το ΕΦΚΑ (ΙΚΑ-ΟΑΕΕ) Σητείας με στόχο την αναβάθμιση του ΕΦΚΑ Αγίου Νικολάου. Είναι ακατανόητο, είναι αδιανόητο, είναι απαράδεκτο.

Υποβάθμιση ΕΦΚΑ σημαίνει απίστευτη ταλαιπωρία για όλους τους ασφαλισμένους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους αφού θα πρέπει να τρέχουν στο Άγιο Νικόλαο για ένα σωρό ζητήματα που αφορούν το κλάδο τους. Δεκαπέντε συμπολίτες μας, εργαζόμενοι σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ βιώνουν ήδη απίστευτη αγωνία και ανασφάλεια για το μέλλον τους αφού καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής της απόφασης της κυβέρνησης είναι η 29/8/2021!! Σε λίγες μέρες δηλαδή. Θα ακολουθήσει-όπως ενημερωθήκαμε όλοι από τον Αντιπεριφερειάρχη-το κλείσιμο του Μηχανολογικού Τμήματος που σημαίνει ότι για έκδοση διπλώματος, για εξετάσεις, για ταξινομήσεις, για μεταβιβάσεις και πολλά άλλα θα τρέχουμε στον Άγιο Νικόλαο. Και το χειρότερο.  Μας λένε κατάμουτρα, (ο Διοικητής των διασυνδεομένων Νοσοκομείων και άλλοι φιλοκυβερνητικοί παράγοντες του Νομού) ότι στα πλαίσια της μετατροπής του Νοσοκομειακού Χάρτη μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού, το Νοσοκομείο μας θα υποβαθμιστεί σε Κέντρο Υγείας και δεν ανοίγει ούτε μύτη.  Δεν μπορώ να το πιστέψω. Τέτοια αδυναμία να ορθώσουμε  ανάστημα, τέτοια αδράνεια, τέτοια ηττοπάθεια. Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη και πρόοδο, για μεγάλες αλλά και μικρές επενδύσεις,  με μειωμένες έως καθόλου  παροχές υγείας και κοινωνικής ασφάλισης. Πρέπει να το φωνάξουμε δυνατά και προς πάσα κατεύθυνση και έως ότου γίνει απόλυτα κατανοητό. Το Λασίθι έχει εντελώς ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά. Εδώ δεν μπορούν να γίνουν συγχωνεύσεις. Ποτέ ο Άγιος Νικόλαος δεν ήταν το κέντρο του Νομού. Ανέκαθεν, από την αρχαιότητα, υπήρχαν τρία μεγάλα αστικά κέντρα. Ο δε Δήμος Σητείας, λόγω του κάκιστου οδικού δικτύου και των πολύ απομακρυσμένων χωριών, έχει χαρακτηριστεί με ΦΕΚ ως άγονη περιοχή με τεράστια όμως προοπτική ανάπτυξης λόγω του κάλους του και των μεγάλων υφιστάμενων υποδομών, αεροδρόμιο και λιμάνι . Ως εκ τούτου είναι απόλυτα κατανοητό ότι περαιτέρω υποβάθμιση θέτει σε κίνδυνο το μέλλον αυτού του τόπου. Ποια συμφέροντα επεξεργάζονται τη μετατροπή της Σητείας σε χωριό του Αγίου Νικολάου; Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε στη Κυβέρνηση -και σε καμμιά Κυβέρνηση- να υλοποιήσει τέτοιες αποφάσεις εις βάρος του τόπου μας. Είναι προφανές ότι εκμεταλλεύονται την πανδημία για να πάρουν μέτρα και αποφάσεις. Δεν θα τολμούσαν να το κάνουν σε κανονικές συνθήκες.

Πρέπει η Κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα. Αν επιμείνει, αν στις 30/8/2021 το ΕΦΚΑ Σητείας έχει μεταφερθεί στον Άγιο Νικόλαο, ως Δημος, ως κοινωνία θα έχουμε χάσει. θα έχουμε κάνει πολλά βήματα πίσω.

Νίκος Καραμανωλάκης

 

Πηγή : Style 100Fm

Συνολικες προβολες σελιδας