Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

Ο Δήμος Σητείας σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης

 

Στην ενεργειακή αναβάθμιση στο Δήμο Σητείας, στο πλαίσιο του προγράμματος «ELENA» αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ πρόσφατα υπεγράφη προγραμματική σύμβαση στην Περιφέρεια Κρήτης για την ωρίμανση έργων ενεργειακής αναβάθμισης σε 13 Δήμους του νησιού, ένας εκ των οποίων και ο Δήμος Σητείας. Η προγραμματική σύμβαση έχει συνολικό προϋπολογισμό 812.000 και χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Περιφέρεια Κρήτης. Εστιάζει στην προετοιμασία και ωρίμανση έργων βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας και εξοικονόμησης ενέργειας, ώστε εν συνεχεία οι φορείς να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίησή τους.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζερβάκης, «υπεγράφη στην Περιφέρεια, μεταξύ αυτής και Δήμων της Κρήτης, προγραμματική σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμηση ενέργειας κτηρίων που θα προωθήσουν οι Δήμοι ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Εκτός τούτου, σκοπός είναι και η αναβάθμιση του Δημοτικού και του επαρχιακού φωτισμού.

Όπως έχουμε πει, μπαίνουμε σε μία μεταβατική περίοδο και πρέπει σιγά -σιγά και το κομμάτι της ενέργειας να αλλάξει κατεύθυνση. Έρχονται καινούρια δεδομένα, στα οποία πρέπει να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε. Στο πλαίσιο αυτό υπογράψαμε την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια. Θα υπάρχει Τεχνικός Σύμβουλος, στον οποίο θα δώσουμε όλα τα στοιχεία που θεωρούμε ότι επιφέρουν βελτιώσεις, θα γίνει μελέτη, θα ωριμάσει το έργο, ούτως ώστε οι Δήμοι ακολούθως -εξειδικευμένα κάθε Δήμος, να έχει τη δυνατότητα, αφού υπάρχει συγκεκριμένη μελέτη, να βρει τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσει να εντάξει τα έργα της ενεργειακής αναβάθμισης σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα».

 

Προσαρμοστικότητα και αναγκαιότητα

«Η ενέργεια είναι ένα θέμα, το οποίο θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια. Έχουν αλλάξει και οι ντιρεκτίβες της Ε.Ε., αλλάζουν άρδην κάποια δεδομένα. Θεωρώ ότι η μετάβαση σε άλλου τύπου μορφές ενέργειας είναι δεδομένη. Ο Δήμος Σητείας όπως είναι γνωστό είναι πρωτοπόρος στο θέμα αυτό, έχοντας ήδη εγκαταστήσει ένα πλήθος ανεμογεννητριών, ηλιακών πάρκων. Συμβάλουμε ως Δήμος πάνω από το 50% σε ό,τι έχει να κάνει με την καθαρή ενέργεια στην Κρήτη. Η διασύνδεση του καλωδίου δημιουργεί άλλα δεδομένα σχετικά με τη λήψη παράδοση ρεύματος στην κεντρική Ελλάδα.  Εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις.

Είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε σε κάποια πράγματα και εκτιμώ ότι και ο κόσμος της περιοχής έχει αντιληφθεί την συγκεκριμένη αναγκαιότητα. Προχωρούμε μαζί και θεωρώ ότι κάποια πράγματα που μπορούν να γίνουν και σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα αλλάξουν σε ό,τι έχει να κάνει την καθημερινότητα μας σε σχέση με το ενεργειακό κομμάτι», κατέληξε ο Δήμαρχος.

 

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας