Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Διαβεβαιώσεις για την πολύ καλή ποιότητα του πόσιμου νερού Σητείας

 

Θέματα που αφορούν την έγκριση μελετών για έργα και δράσεις της ΔΕΥΑΣ συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης, υπό την προεδρία του κ. Σταύρου Συλλιγαρδάκη.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ με αφορμή το θέμα που συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της ΔΕΥΑΣ που αφορούσε την ανάθεση της υπηρεσίας για τις αναλύσεις του νερού (2021-2022), ερωτηθείς σχετικά ο κ. Συλλιγαρδάκης για το θέμα της ποιότητας του πόσιμου νερού στο Δήμο Σητείας, δεδομένης και συζήτησης πρόσφατα στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας, τόνισε ότι η ποιότητα του νερού είναι πολύ καλή όπως δείχνουν και οι συνεχείς αναλύσεις που πραγματοποιούνται.

Σε μηνιαία βάση διενεργούνται αναλύσεις στην πόλη, κάθε δίμηνο στις μεγάλες τοπικές κοινότητες του Δήμου και στα μικρά χωριά κάθε τρεις μήνες. Βάσει των αναλύσεων η ποιότητα του νερού είναι πολύ καλή.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΣ Σταύρος Ψωμαδάκης, ο οποίος μάλιστα επισήμανε ότι για τα αποτελέσματα των ελέγχων του νερού στο Δήμο Σητείας μπορεί να ενημερωθεί ο κάθε πολίτης που επιθυμεί μέσω της σχετικής εφαρμογής https://edeya.gr/ από το κινητό ή τον υπολογιστή του, ανά πάσα ώρα και στιγμή. Πρόκειται για μία δυνατότητα στο πλαίσιο και της σχετικής νομοθεσίας. Υπάρχει συγκεκριμένη όπως τόνισε νομοθεσία που διέπει την διαδικασία δειγματοληψιών και αναλύσεων, για όλους τους φορείς που ασχολούνται με την ύδρευση άρα και τη ΔΕΥΑΣ. Η ελληνική νομοθεσία – όπως και αυτές των κρατών μελών – είναι εναρμονισμένη με αυτή της ΕΕ. Η τελευταία νομοθεσία αναφορικά με το νερό, την συχνότητα δειγματοληψιών κλπ, διέπεται με μία ΚΥΑ του 2017 και είναι αυτή που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα. Βέβαια έχει ήδη ψηφιστεί – τον Δεκέμβριο του 2020 – από την ΕΕ νέα ντιρεκτίβα με βάση τα νέα δεδομένα λόγω της κλιματικής αλλαγής η οποία περιλαμβάνει κάποιες αλλαγές, μικρής όμως κλίμακας. Ωστόσο είναι υποχρεωμένα όλα τα κράτη μέλη μέχρι το 2023 να εναρμονιστούν με το νέο ευρωπαϊκό νομοθέτημα.

Στο πλαίσιο λοιπόν της κείμενης νομοθεσίας, η ΔΕΥΑΣ παρακολουθεί συστηματικά το θέμα του νερού όπως τόνισε ο κ. Ψωμαδάκης.

«Γίνονται οι απαραίτητες δειγματοληψίες και αναλύσεις που προβλέπει η συγκεκριμένη ΚΥΑ και από το 2017 όλα αυτά τα δεδομένα είναι στη διάθεση του καθενός που μπορεί να ενημερωθεί σχετικά μέσω διαδικτύου, από την εφαρμογή του Υπουργείου Υγείας. Μπορεί ο κάθε πολίτης να ενημερωθεί για τη ΔΕΥΑ που τον ενδιαφέρει, για όλα τα σημεία δειγματοληψιών και τα αποτελέσματα των αναλύσεων. Μάλιστα αν υπάρχουν κάποιες παραμετρικές τιμές για το νερό που είναι εκτός των ορίων που προβλέπει η νομοθεσία, φαίνονται και αυτές. Άρα τίποτα δεν είναι κρυφό. Εμείς ευτυχώς δεν έχουμε καμία τέτοια τιμή, όλες είναι εντός των ορίων που προβλέπει η νομοθεσία και όχι μόνο, είναι πολύ χαμηλές.

Συγκεκριμένα, για τα νιτρώδη και νιτρικά που πράγματι είναι παράμετροι επιβλαβείς για την υγεία, ενημερώνω ότι βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που ισχύει και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το όριο για τα νιτρικά είναι το 50 και εμείς ανιχνεύουμε 5. Για τα νιτρώδη το όριο είναι 0,5 μιλιγκράμ ανά λίτρο και στο νερό μας δεν ανιχνεύεται καν. Σε καμία ανάλυση που έχουμε κάνει.

»Παρακολουθούμε επίσης φυσικοχημικούς παραμέτρους του νερού, μικροβιολογικούς καθώς και ραδιενεργά όπου σε καμία περιοχή του Δήμου Σητείας δεν ανιχνεύτηκε καμία παράμετρος ραδιενεργών ουσιών.

Επίσης σε ότι αφορά τα φυτοφάρμακα, η οδηγία προβλέπει συγκεκριμένα πράγματα. Έχει γίνει δειγματοληψία για όλες τις παραμέτρους, έχουν αναλυθεί και δεν ανιχνεύτηκαν καθόλου. Ζητούμενο δεν είναι η ονομασία των φυτοφαρμάκων αλλά η δραστική ουσία που περιέχεται σε κάθε φυτοφάρμακο. Αυτές είναι συγκεκριμένες, είναι σε διαδικασία παρακολούθησης, υπάρχουν κάποια όρια. Έχουν όλες αναλυθεί. Δεν ανιχνεύτηκαν σε καμία ανάλυση που κάναμε και οι αναλύσεις γίνονται από εργαστήρια διαπιστευμένα, είναι δημόσια έγγραφα, δεν είναι κρυφά και ούτε μπορεί κανείς να τα παραποιήσει. Ως εκ τούτου στο Δήμο μας και στην αρμοδιότητα της ΔΕΥΑΣ, δεν έχουμε ανιχνεύσει πουθενά τέτοιες ουσίες στο πόσιμο νερό. Και είναι φυσικό διότι οι υδροληψίες γίνονται από γεωτρήσεις πολύ βαθιές. Είναι πολύ δύσκολο να περάσουν στον υδροφορέα τα φυτοφάρμακα.

Οι μόνες πηγές που χρησιμοποιούμε και παίρνουμε νερό είναι η πηγή της Ζου, της Ζάκρου και κάποιες άλλες πιο μικρές οι οποίες επίσης ελέγχονται και δεν έχουν παρουσιάσει πρόβλημα. Θεωρώ λοιπόν ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία από την πλευρά του κόσμου σε ότι αφορά το νερό διότι εμείς παρακολουθούμε το θέμα συστηματικά και οτιδήποτε αρνητικό προκύψει είμαστε υποχρεωμένοι εκ του νόμου να ενημερώσουμε το Υπουργείο μέσω της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, ώστε αν υπάρξει πρόβλημα να ληφθούν μέτρα. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας από την πλευρά του κόσμου. Η ΔΕΥΑΣ παρακολουθεί συνεχώς το πόσιμο νερό, εναρμονίζεται με τους νέους κανονισμούς πάντα και προχωράει χωρίς κανένα πρόβλημα» τόνισε ο κ. Ψωμαδάκης.

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας