Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Από τη γεώτρηση Ρίζας θα εξασφαλισθεί η υδροδότηση της Σητείας για 60 – 70 χρόνια

 

Θέματα που αφορούν την έγκριση μελετών για έργα και δράσεις της ΔΕΥΑΣ συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης, υπό την προεδρία του κ. Σταύρου Συλλιγαρδάκη.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ στο πλαίσιο αυτό, εγκρίθηκε η οριστική παραλαβή της μελέτης «Περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου: Αξιοποίηση γεώτρησης Ρίζας και κατασκευή αγωγών μεταφοράς νερού για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών του Δήμου Σητείας». Επίσης, η μελέτη που αφορά την «Συντήρηση και λειτουργία Η/Μ εξοπλισμού εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και αντλιοστασίων ΔΕ Σητείας», η μελέτη αντίστοιχα αντλιοστασίων ΔΕ Ιτάνου, καθώς και η μελέτη για την συντήρηση και λειτουργία Η/Μ εξοπλισμού ΕΕΛ Λιθινών, ΕΕΛ Συκιάς και αντλιοστασίου λυμάτων Συκιάς.

Επιπρόσθετα εγκρίθηκε η παράταση προθεσμίας υποβολής και συνολικής προθεσμίας περαίωσης της μελέτης «Μελέτη έργων συλλογής, μεταφοράς και διάθεσης λυμάτων οικισμού Μόχλου Δήμου Σητείας» του υποέργου «Μελέτες έργων διαχείρισης αστικών λυμάτων οικισμού Μόχλου Δήμου Σητείας». Επίσης χορηγήθηκε παράταση συνολικής προθεσμίας περαίωσης της μελέτης «Μελέτη Γενικού Σχεδίου Ύδρευσης (Masterplan ) Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Σητείας.

 

Η αξιοποίηση της γεώτρησης Ρίζας

Με αφορμή την διεξαγωγή της συνεδρίασης, ο κ. Συλλιγαρδάκης εστίασε με δηλώσεις του, στο ζήτημα της αξιοποίησης της γεώτρησης της Ρίζας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα έργο πνοής που θα δώσει τη δυνατότητα κάλυψης της υδροδότησης της πόλης για τα επόμενα 60–70 χρόνια. Το έργο αφορά την αξιοποίηση γεώτρησης, η οποία δεν έχει τύχει ως τώρα εκμετάλλευσης. Προβλέπεται ο μηχανολογικός εξοπλισμός της, η σύνδεση με το Πινί καθώς και η κατασκευή – στο πλαίσιο υποέργων – νέας δεξαμενής και νέων δικτύων αγωγών ως την Σκοπή, από κει ως τον παλιό εθνικό δρόμο και ακολούθως στη δεξαμενή της Σητείας. Επίσης, καινούριο δίκτυο από τις γεωτρήσεις των Αχλαδίων στο Πισκοκέφαλο και αντικατάσταση των σωλήνων της πηγής στη Ζου από την οποία υδρεύεται τώρα η Σητεία.

«Είναι ένα έργο τεράστιας σημασίας. Θα λύσουμε το ζήτημα της υδροδότησης της πόλης, ανεξάρτητα από καιρικές συνθήκες, αν σημειώνονται ή όχι πολλές βροχοπτώσεις, για πολλές δεκαετίες, ενώ φυσικά θα αποφευχθούν τα προβλήματα των βλαβών στο δίκτυο που σήμερα είναι αρκετά. Η μελέτη του έργου είναι έτοιμη και ευελπιστούμε εντός δύο μηνών να έχει ενταχθεί. Ήταν μία προτεραιότητα για εμάς από την στιγμή που αναλάβαμε καθήκοντα στη ΔΕΥΑΣ. Είχαμε την αμέριστη στήριξη και του Δημάρχου Σητείας και μακάρι να προλάβουμε να υλοποιήσουμε το έργο στην τρέχουσα δημοτική περίοδο».

 

Μια άλλη προσέγγιση

Γενικότερα ο κ. Συλλιγαρδάκης επισήμανε ότι η νέα διοίκηση της ΔΕΥΑΣ έχει μία άλλη προσέγγιση των πραγμάτων και παρ’ ότι με την ανάληψη της καθηκόντων της έπρεπε να διαχειριστεί ένα μεγάλο έλλειμμα που βρήκε, το οποίο σήμερα τείνει να μηδενιστεί, παρότι λειτουργεί σε δύσκολες συνθήκες λόγω πανδημίας εδώ και ένα χρόνο, εν τούτοις καταβάλλει καθημερινά κάθε δυνατή προσπάθεια σε συνεργασία με το προσωπικό της δημοτικής επιχείρησης για να επιλύει προβλήματα, να υλοποιεί έργα, να προχωράει μελέτες για να γίνουν έργα, επ’ ωφελεία του τόπου και της τοπικής κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό όπως ανέφερε ο κ. Συλλιγαρδάκης, προχωρεί η διαδικασία σχετικά με την τριτοβάθμια αναβάθμιση του Βιολογικού της Σητείας, ένα έργο της τάξης των περίπου 2,5 εκ ευρώ, με την υλοποίηση του οποίου θα συγκεντρώνεται το καθαρό νερό σε δεξαμενή στο αεροδρόμιο της Σητείας και θα αξιοποιείται για άρδευση. Σύντομα δημοπρατείται και το έργο του νέου βιολογικού του Παλαικάστρου ύψους 4 εκ ευρώ.

 

 Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας