Κυριακή 25 Απριλίου 2021

«Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης» – Μια παράσταση στη Σητεία αφιερωμένη στην αλησμόνητη Χάρι Ροδουσάκη

Μία παράσταση αφιερωμένη σε έναν εξαιρετικό άνθρωπο που πριν από ένα χρόνο έφυγε από τη ζωή, θα δοθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο στη Σητεία. Ο λόγος για την ξεχωριστή Χάρι Ροδουσάκη, η οποία εξακολουθεί να συντροφεύει όχι μόνο τους ανθρώπους της οικογένειας της αλλά και τους φίλους της, τους ανθρώπους – και είναι πολλοί – οι οποίοι την γνώρισαν, έζησαν και μοιράστηκαν ωραίες στιγμές μαζί της.

Στην Χάρι λοιπόν θα είναι αφιερωμένη η παράσταση «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης», η προετοιμασία της οποίας έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να παρουσιαστεί στο κοινό της Σητείας τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Νάσος Ζαγκότης μίλησε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και τη δημοσιογράφο Μαρίζα Ψαράκη γι’ αυτό το ιδιαίτερο εγχείρημα σε μία ιδιαίτερη εποχή λόγω και κορονοϊού ασφαλώς. Όπως μας είπε ο κ. Ζαγκότης «αρχικά να αναφέρω ότι με πλησίασαν κάποιοι άνθρωποι και συγκεκριμένα ο Γιώργος Βιτσεντζάκης και η Μαρία Αχλαδιανάκη για να συζητήσουμε για την πιθανότητα να ανεβάσουμε ένα έργο.

Το έργο ονομάζεται “Απόψε Τρώμε στης Ιοκάστης” του Άκη Δήμου και πρόκειται για μία κωμωδία. Ο κύριος λόγος για να ανεβάσουμε το έργο ήταν να το αφιερώσουμε στη μνήμη της Χάρις Ροδουσάκη που δυστυχώς έφυγε από κοντά μας τόσο πρόωρα. Μάλιστα για αυτό το λόγο απευθυνθήκαμε τόσο στο Θέατρο της Σητείας όσο και στον Σύλλογο Φίλων Μουσικής ώστε να γίνει μία συνεργασία, μία συμπαραγωγή προκειμένου όλοι μαζί να τιμήσουμε την Χάρι η οποία συμμετείχε και είχε προσφέρει τόσα πολλά και στους δύο αυτούς συλλόγους».

Έτσι αποφασίστηκε να ανέβει η παράσταση. Η προετοιμασία έχει ξεκινήσει και έχει ιδιαιτερότητες φυσικά λόγω πανδημίας. «Τα προβλήματα της πανδημίας είναι υπαρκτά. Αναγκαζόμαστε και κάνουμε πρόβες μέσω ψηφιακής πλατφόρμας –ευχαριστούμε και την Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος για την συμβολή της σε αυτό– επί του παρόντος.  Όταν καταφέρουν να ανοίξουν τα πράγματα θα βρεθούμε και από κοντά. Έχουμε προγραμματίσει την παράσταση για τον Οκτώβριο ώστε να προλάβουμε το Καλοκαίρι να κάνουμε εντατικές πρόβες διότι το θέατρο και ιδιαίτερα η κωμωδία έχει έντονες απαιτήσεις ρυθμού και δεν μπορούν να επιτευχθούν μόνο με πρόβες που γίνονται από απόσταση. Έτσι ελπίζουμε το Καλοκαίρι να μας δοθεί η δυνατότητα να βρεθούμε από κοντά ώστε να μπορέσουμε μέχρι τον Οκτώβριο να ανεβάσουμε την παράσταση, φοβούμενοι πιθανά lock down και τον επόμενο Χειμώνα, οπότε θέλουμε να τα προλάβουμε. Ελπίζουμε βέβαια να μην υπάρξει αυτή η εξέλιξη, σίγουρα το ότι ο εμβολιασμός προχωράει και αναπτύσσεται και μία ανοσία στον γενικό πληθυσμό είναι ενθαρρυντικά στοιχεία που δείχνουν πως – αν και τώρα είμαστε σε ένα σκοτεινό σημείο – θα βγούμε από αυτή την δύσκολη κατάσταση και θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε μία κάποιου είδους ομαλότητα. Κάνουμε λοιπόν μία μεγάλη προσπάθεια αλλά με όλη την καρδιά και την ψυχή μας. Η Χάρι έφυγε από κοντά μας πριν περίπου ένα χρόνο και μας λείπει πάρα πολύ. Όλοι εμείς που είμαστε τόσο κοντά της θα θέλαμε να κάνουμε κάτι. Μας χάρισε τόσα πολλά πράγματα με όλη αυτή τη γενναιοδωρία που είχε και με όλη αυτή την τόσο δυνατή και όμορφη ψυχή. Την θυμόμαστε και θέλουμε να τη θυμάται και ο κόσμος. Και βέβαια να παρηγορήσουμε και λίγο τους δικούς της ανθρώπους που σαφέστατα είναι αυτοί που βιώνουν τη μεγαλύτερη απώλεια».

 

«Ναι» του συγγραφέα

Όπως πρόσθεσε ο κ. Ζαγκότης ήδη έχει υπάρξει επαφή με τον συγγραφέα του έργου και υπήρξε η σύμφωνη γνώμη για να ανέβει η παράσταση και μάλιστα έχει διατεθεί και μία καινούρια εκδοχή, του 2019, πιο σύγχρονη.

Οι ηθοποιοί της παράστασης είναι οι: Μαρία Αχλαδιανάκη (Ιοκάστη), Γιώργος Βιτσεντζάκης (Ρωμύλος) και Τάσος Γιαννακέας, Αριστέα Κακουράκη, Γωγώ Σταυρακάκη, Βαλάντης Καντώρος, Εύη Τσικαλάκη.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Ζαγκότης «προς το παρόν είμαστε μία ψηφιακή παρέα που ελπίζουμε όμως να γίνουμε και μία κανονική παρέα. Έχει δυσκολία αυτό το εγχείρημα όπως ανέφερα διότι είναι μία κωμωδία, στηρίζεται στην ατάκα, στον ρυθμό, χρειάζεται μία σχετική σωματικότητα, οι ηθοποιοί πρέπει να συνοδεύουν το χιούμορ, που είναι πραγματικά εξαιρετικής ποιότητας. Ο Άκης Δήμου είναι ένας συγγραφέας που ασχολείται κυρίως με ένα θέατρο πιο ποιητικό. Δεν κάνει κωμωδίες. Αυτή είναι η μοναδική κωμωδία που έχει γράψει αλλά έχει τεράστια επιτυχία και εμπορική και καλλιτεχνική. Ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, παρουσιάστηκε στην Αθήνα, η παράσταση έχει ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα. Είναι μία πολύ δημοφιλής παράσταση, όπου έχει παρουσιαστεί προξενεί γέλιο αλλά αυτό είναι δύσκολο γιατί η κωμωδία για να προκαλέσει γέλιο χρειάζεται πολλά πράγματα άρα πολλή δουλειά. Έχουμε ξεκινήσει τις πρόβες και ελπίζουμε να πάνε όλα καλά. Έχουμε η αλήθεια είναι και χρόνο αφού μετά τις εννέα δεν έχουμε και πολλά να κάνουμε. Οπότε συναντιόμαστε διαδικτυακά και κάνουμε πρόβα. Όλη αυτή η κατάσταση έχει και τα “καλά” της. Αναθεωρούμε πολλά πράγματα που είχαμε συνηθίσει να κάνουμε αλλιώς. Εύχομαι βέβαια να μην συνηθίσουμε σε αυτό. Εύχομαι όταν τελειώσει αυτή η ιστορία αυτά που θα δούμε, αυτά που θα έχουν ανακαλυφθεί και δημιουργηθεί για να αντιμετωπιστεί η απομόνωση, να συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται προς όφελος μας χωρίς αυτό να αποβεί σε βάρος της κοινωνικής μας ζωής. Γιατί οι άνθρωποι είναι κοινωνικά πλάσματα τα οποία θέλουν να βρίσκονται, να συναντιούνται και επειδή ακριβώς αυτή είναι η φύση μας αισιοδοξώ ότι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονική μας ζωή».

 Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας