Κυριακή 25 Απριλίου 2021

«Τσουχτερά» πρόστιμα για τις φωτιές στην ύπαιθρο – ο διοικητής της ΠΥ Λασιθίου στην “Α” (βίντεο)

 

Λίγες ημέρες μας χωρίζουν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και η Πυροσβεστική Υπηρεσία ετοιμάζεται για να ανταποκριθεί στον επιτελικό αλλά και επιχειρησιακό της ρόλο, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Λασιθίου Πύραρχος Νικόλαος Μητσιογιάννης μίλησε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στο δημοσιογράφο Νίκο Τραντά, σημειώνοντας ότι από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, που διαρκεί η αντιπυρική περίοδος απαγορεύεται να βάζει οποιοσδήποτε φωτιά στο ύπαιθρο, οπότε όλοι – ιδιαίτερα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι – θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλονται τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος.

Τα πρόστιμα  είναι τσουχτερά, γιατί στην περιοχή του Νομού Λασιθίου, ο βαθμός επικινδυνότητας είναι συχνά από 3 και πάνω, οπότε και το πρόστιμο τριπλασιάζεται. Ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας, πολλαπλασιάζεται και το αρχικώς προβλεπόμενο πρόστιμο των 150 ευρώ, τόνισε, εξηγώντας ότι μπορεί να φτάσει ως και πενταπλάσιο, ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας κατά την ημέρα εκδήλωσης της πυρκαϊάς.

«Όλοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μη βάζουν καθόλου γυμνή φλόγα σε εξωτερικούς χώρους ή να μην κάνουν χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες καθ’ όλη την αντιπυρική περίοδο. Τα πρόστιμα είναι βαριά, αλλά ως Υπηρεσία δεν θέλω να ερχόμαστε στη δύσκολη θέση να επιβάλλουμε πρόστιμα σε πολίτες, σε μια περίοδο που όλοι δοκιμαζόμαστε οικονομικά», τόνισε ο διοικητής, εξηγώντας ότι τα πρόστιμα δεν μπορούν να «σβηστούν» γιατί μπαίνουν σε ηλεκτρονικό σύστημα.

 Ο οβελίας και τα μπάρμπεκιου

Στην ερώτηση, τι θα γίνει το «Πάσχα» όπου ο κόσμος θα πάει να ψήσει στην ύπαιθρο τον οβελία και να κάνει «μπάρμπεκιου», ο κ. Μητσιογιάννης εξήγησε ότι οι περιπτώσεις αυτές αφορούν ελεγχόμενη πυρά σε ψησταριές, όμως  και στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται προσοχή και πρόνοια για άμεσα διαθέσιμα μέσα κατάσβεσης.

 

Ο σχεδιασμός

Ο σχεδιασμός της Π.Υ. για την αντιπυρική περίοδο είναι κάθε χρόνο σταθερός, με βελτιώσεις που επιφέρουν οι διαταγές από το Αρχηγείο. Σε επίπεδο νομού, η Διοίκηση της Π.Υ. έχει προβεί σε κατάρτιση των σχεδίων επέμβασης για την αντιπυρική περίοδο, με προγραμματισμό των περιπολιών με περιπολικά και τα πυροφυλάκεια, τα οποία θα αρχίσουν να στελεχώνονται από 1η Μαΐου. Περιπολίες θα κάνουν ακόμη και οι διοικητές των Π.Υ. ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας.

 

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας