Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Μαζέψτε φέτος νωρίτερα τις ελιές σας, τι συνιστά η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Λασιθίου

 

«Οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να αλλάξουν τις συνήθειές τους και να αρχίσουν να συγκομίζουν τις ελιές νωρίς. Να μην περιμένουν στην περιοχή εδώ, την εορτή του Αγίου Νικολάου, για να αρχίσουν το μάζεμα των ελιών.

Όταν εμείς ως Υπηρεσία δίνουμε το σύνθημα για έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου και οι ελαιοπαραγωγοί αρχίζουν να μαζεύουν ελιές ένα ή και δύο μήνες αργότερα, με καιρό πολύ ευνοϊκό για την ανάπτυξη του δάκου, αφήνοντας τον καρπό τελείως ακάλυπτο αφού έχουν σταματήσει οι ψεκασμοί, το αποτέλεσμα θα είναι ζημιογόνο».

Αυτό δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στο δημοσιογράφο Νίκο Τραντά η συντονίστρια του προγράμματος δακοκτονίας στο Νομό Λασιθίου, γεωπόνος Αγγελική Καραταράκη, εξηγώντας ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει και αντίστοιχα θα πρέπει να προσαρμοστούν και οι ελαιοπαραγωγοί, αν θέλουν να παράγουν ένα προϊόν με τις μικρότερες δυνατές απώλειες σε ποσότητα και ποιότητα.

Το γεγονός ότι καθυστερεί η έναρξη της ελαιοσυγκομιδής  αποδίδεται πλέον λιγότερο στην παράδοση και περισσότερο στις οικονομικο- κοινωνικές συνθήκες, που έχουν διαμορφωθεί στο πέρασμα των χρόνων.

Ο περισσότερος κόσμος απασχολείται στον τουριστικό τομέα και δεν καταπιάνεται με το μάζεμα των ελιών αν δεν τελειώσει η τουριστική περίοδος που αποτελεί και την κύρια πηγή εισοδήματος, αφού η παραγωγή ελαιολάδου, λόγω της πολύ χαμηλής τιμής του προϊόντος, αντιμετωπίζεται ως συμπλήρωμα εισοδήματος ή απλά συλλέγεται για ίδιες διατροφικές ανάγκες, για να καλύψει δηλαδή, απλά, την οικιακή χρήση σε ένα νοικοκυριό.

Φέτος, βέβαια, η κατάσταση που διαμορφώθηκε στον τουρισμό, πιθανόν να διευκολύνει την πρωιμότερη συλλογή των ελιών, όπως συνιστά και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας.

Η χρονιά, μπορεί φέτος να είναι λίγο πιο όψιμη, αλλά στην πορεία εξομαλύνεται και προς το τέλος, στον ενδεδειγμένο χρόνο για το μάζεμα της ελιάς.

 

Τα φορτωμένα δέντρα

Στην παρατήρησή μας για την εικόνα των βαρυφορτωμένων δέντρων με ελαιόκαρπο, που αντικρίζομε παντού γύρω μας, η κ. Καραταράκη είπε ότι ειδικά στο Δήμο Αγίου Νικολάου, με λίγες εξαιρέσεις, έχουμε μια εξαιρετικά καλή καρποφορία, που είχαμε χρόνια πολλά να δούμε τέτοια. Αυτή σχετίζεται και με το ότι είχαν ακριβώς πολλά χρόνια να δώσουν τα δέντρα καλή παραγωγή και παράλληλα οφείλεται και στο γεγονός ότι επί δύο συνεχή χρόνια είχαμε  καλές βροχοπτώσεις. Στην πολύ μεγάλη καρποφορία οφείλεται και το ότι δεν έχομε πολύ υψηλό ποσοστό δακοπροσβολής, είπε η γεωπόνος.

Η όποια πτώση ελαιοκάρπου, που παρατηρούν κάποιοι οι οποίοι μάλιστα προσκομίζουν και πεσμένες ελιές στην Υπηρεσία, ζητώντας απαντήσεις για τους λόγους του φαινομένου σε κάποιες καλλιέργειες, αποδίδεται σε παράγοντες που αν και εμφανείς, ακόμη και μεγάλοι και έμπειροι ελαιοπαραγωγοί δεν μπορούν να αναγνωρίσουν ότι δεν οφείλονται στο δάκο. Μπορεί να οφείλονται στη δράση του ρυγχίτη ή και πυρηνοτρήτη, που δρουν παράλληλα με τον δάκο. Ειδικά, ο ρυγχίτης (γνωστός και ως «μπίμπηκας») προκαλεί σοβαρές ζημιές τα τελευταία χρόνια, είπε η κ. Καραταράκη.

Σε ερώτημά μας, αν εντοπίζεται ο άλλος εχθρός της ελιάς, το γλοιοσπόριο, απάντησε ότι ο συγκεκριμένος μύκητας, όπως και άλλοι μύκητες, δρουν δευτερογενώς πάνω στον ελαιόκαρπο, που έχει ήδη πληγεί από το δάκο, αλλά από τις δειγματοληψίες που έχουν γίνει δεν εντοπίστηκε πουθενά στην Κρήτη.

Η Περιφέρεια Κρήτης έχει σύμβαση με την ΕΛΓΟ «Δήμητρα» για την άμεση εξέταση δειγμάτων με υποψία δράσης μυκήτων. Έχουν σταλεί δύο δείγματα ήδη από την περιοχή Σητείας, αλλά στην περιοχή του Αγίου Νικολάου δεν εντοπίστηκε κανένα τέτοιο σύμπτωμα από εξέταση τεράστιου αριθμού δειγμάτων που συνελέγησαν από επόπτες του προγράμματος δακοκτονίας όλη την προηγούμενη περίοδο.  Αναγνωρίστηκαν κάποιοι άλλοι τύποι μυκήτων ως τώρα, όμως πουθενά δεν έχει πιστοποιηθεί ύπαρξη γλοιοσπορίου στο νησί, τόνισε.

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας