Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Λ. Τερζής - Απόδοση του Τέλους Α.Π.Ε. στους οικιακούς καταναλωτές

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn%3AANd9GcTwPNBiSxWfvJ2Yv3MG5CsF-PjGbyPnBZKnz-T1Rs30CmeTM-LR&usqp=CAUKύριε Πρόεδρε, αναφορικά  με τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεση μας,
στο Δήμο Σητείας έχουν αναπτυχθεί Α.Π.Ε (Αιολικά Πάρκα) με παραγόμενη ισχύ περίπου 100 MW.

Σύμφωνα το Ν. 3851/2010 άρθρο 7,  οι οικιακοί καταναλωτές των περιοχών όπου είναι εγκατεστημένες  οι Α.Π.Ε. (Αιολικά Πάρκα) θα πρέπει να εισπράττουν το 1% των εσόδων προ φόρων από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στον διαχειριστή (ΔΕΔΔΗΕ). Στην περίπτωση του δήμου Σητείας , αυτές οι περιοχές είναι οι Τοπικές Κοινότητες Χανδρά, Ζήρου, Παλαικάστρου, Μαρωνιάς , Αχλαδίων ( Αχλάδια, Παρασπόρι, Κιμουριώτης), Κρυών, .
Μέχρι σήμερα έχουν αποδοθεί ποσά που αφορούν την περίοδο 2011-2014, με τα όποια λάθη που προέκυψαν στην πρώτη κατανομή και τις ενστάσεις.
Για την περίοδο 2015 έως και σήμερα ( 5 και πλέον έτη )ο ΔΕΔΔΗΕ (διαχειριστής )δεν έχει αποδώσει τα αντίστοιχα ποσά  στους οικιακούς καταναλωτές .
Η επίσημη θέση για την μη απόδοση των ποσών ήταν η μη σύσταση έως τώρα της  αρμόδιας επιτροπής εξέτασης των ενστάσεων.
Ωστόσο  το ΦΕΚ 2172/7-6-19 (τεύχος Β΄) προσδιορίζεται η συγκρότηση της επιτροπής εξέτασης των ενστάσεων η οποία θα πρέπει να συγκροτηθεί εντός του έτους 2019, όπως προβλέπεται στο άρθρο 6 του ανωτέρω ΦΕΚ.
Θεωρούμε επιβεβλημένη την σύσταση της ανωτέρω επιτροπής προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες απόδοσης των ποσών στους οικιακούς καταναλωτές που δικαιωματικά τους ανήκουν.
Η αρωγή της ΠΕΔ Κρήτης  και  η προσωπική σας παρέμβαση, θεωρώ πως θα επιταχύνουν τις διαδικασίες και θα ενισχύσουν το δίκαιο αίτημα των συμπολιτών μας.
Στις δύσκολες κοινωνικά και οικονομικά ημέρες που διανύουμε , τα ποσά αυτά θα αποδειχθούν ιδιαίτερα σημαντικά για τους συμπολίτες μας, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις ανέρχονται σε κάποιες χιλιάδες ευρώ.

Δημοτικός Σύμβουλος  δήμου Σητείας
Λεωνίδας Τερζής

Συνολικες προβολες σελιδας