Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Λύνεται το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων για τουλάχιστον 25 χρόνια

Εντός του τρέχοντος έτους, έως 31/12/2020 αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής της νέας μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στη Σητεία, ενός πολύ σημαντικού έργου με ημερομηνία λήξης πράξης την 1/12/2022.

Ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης, όπως ανέφερε σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ, η μονάδα έχει δυνατότητα να δέχεται 15.000 τόνους περίπου αστικά απορρίμματα και 300 τόνους περίπου αφυδατωμένη ύλη από τον βιολογικό καθαρισμό Σητείας. Θα εξυπηρετεί τους Δήμους Σητείας και Ιεράπετρας.
«Προβλέπεται να λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων για 25 χρόνια. Σε συνδυασμό με το εργοστάσιο που θα γίνει στην Ιεράπετρα και το οποίο θα δέχεται τα οργανικά απορρίμματα των δύο περιοχών, θεωρούμε ότι στο επίπεδο των δύο Δήμων, η διαχείριση των απορριμμάτων μπαίνει σε μία κατεύθυνση, η οποία έπρεπε να είχε τεθεί εδώ και πολλά χρόνια. Τα συγκεκριμένα έργα, όπως έχουμε επισημάνει, κι άλλη φορά, είναι έργα πολιτισμού, διότι δείχνουν όχι μόνο τον σεβασμό, που πρέπει να έχουμε στο περιβάλλον και να ακολουθούμε και τις επιταγές της Ε.Ε., αλλά είναι έργα που συνάδουν με την καθημερινότητα, την ποιότητα της δικής μας ζωής», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.
Στη μονάδα θα εισέρχονται τα σύμμεικτα απορρίμματα, που θα συλλέγουν οι Δήμοι. Θα πραγματοποιείται η διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών -χαρτιού, πλαστικού, μετάλλου, γυαλιού- και το οργανικό κλάσμα των σύμμεικτων απορριμμάτων -που απομένει- θα οδηγείται σε μία κλειστή μονάδα αερόβιας κομποστοποίησης. Έτσι και το υπόλειμμα θα είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται είτε σαν εδαφοβελτιωτικό, είτε σαν το υλικό για χρήση στον ΧΥΤΥ για την επικάλυψη όσων  θα τοποθετούνται εκεί αποδιαλεγμένων απορριμμάτων.
Το έργο, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, θα κατασκευαστεί από τον ΕΣΔΑΚ, δίπλα στον χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Το κόστος του ανέρχεται σε περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ συν ΦΠΑ.
Όπως προαναφέρθηκε, εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο ως 1/12/2022.
«Λύνει λοιπόν ένα πρόβλημα στους δύο Δήμους κατά 25 τουλάχιστον χρόνια. Το εργοστάσιο είναι μεγαλύτερης δυναμικότητας. Ο τρόπος που θα λειτουργεί τώρα θα είναι με λιγότερα απορρίμματα, αλλά έχει μεγαλύτερη δυναμικότητα, προβλέπεται δηλαδή με βελτιώσεις να μπορέσει να λειτουργεί κανονικά και μετά την πάροδο της εικοσιπενταετίας»,  πρόσθεσε ο κ. Ζερβάκης.
Το κόστος και το όφελος
Ο Δήμαρχος εστίασε και στην εξοικονόμηση πόρων για το Δήμο Σητείας, αφού «δε θα έχουμε μεγάλο κόστος μεταφοράς. Τα απορρίμματα θα αποκτούν μία αξία μέσω των ανακυκλώσιμων υλικών και δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την έναρξη της μετάβασης στην κυκλική οικονομία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Θεωρώ ότι όλοι μας πρέπει να κατανοήσουμε ότι και τα απορρίμματα που δημιουργούμε έχουν κάποιο κόστος και για τους δημότες και για το Δήμο.
Πρέπει να καταλάβουμε λοιπόν ότι όσο λιγότερα απορρίμματα οδηγούνται στις μονάδες επεξεργασίας -στο ΧΥΤΑ στην παρούσα φάση, τόσο μεγαλύτερο όφελος έχουμε όλοι μας. Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η παραγωγή μεγάλων όγκων απορριμμάτων δημιουργεί ένα μεγάλο κόστος και γι’ αυτούς που το διαχειρίζονται και κατ’ επέκταση στους δημότες. Μέχρι τώρα δεν είναι γνωστό το κόστος εισόδου ανά τόνο των απορριμμάτων που θα οδηγούνται στο εργοστάσιο, δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, ωστόσο προβλέπεται αυξημένο σε σχέση με τώρα. Γι’  αυτό λέμε ότι στο άμεσο μέλλον πρέπει να σκεφτόμαστε και την οικονομία στην παραγωγή των απορριμμάτων».

Πηγή : Ανατολή



Συνολικες προβολες σελιδας