Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Θετική απόφαση υπό προϋποθέσεις στο ΔΣ Ιεράπετρας για τον ΒΟΑΚ στο Καβούσι – Αρνητική η κοινότητα

Μετά από μια πολύωρη συζήτηση η οποία επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις της νέας χάραξηςτου ΒΟΑΚ που περνά από το Καβούσι και στην οποία ακούστηκαν πλήθος απόψεων και παρευρέθηκαν αρκετοί κάτοικοι από το Καβούσι η τελική απόφαση  του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν τελικά θετική βάζοντας κάποιες προϋποθέσεις.


Ζητούμενο ήταν η έκφραση γνώμης για τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της νέας χάραξης, μιας μελέτης η οποία όπως φάνηκε από τη χθεσινή συνεδρίαση ξεκίνησε το 2009 και βρίσκεται πλέον σε τελικό στάδιο χωρίς μεγάλες πιθανότητες για αλλαγές και βέβαια χωρίς να έχει ενημερωθεί και προηγηθεί διαβούλευση με την τοπική κοινωνία αλλά και τον Δήμο Ιεράπετρας τα περασμένα χρόνια.

Μια μελέτη που έχει ήδη εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο της Σητείας στα τέλη του 2019 και την Παρασκευή ανάλογη γνώμη θα εκφράσει και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης. Δίκτυο με προϋπολογισμό 190 εκατ. ευρώ που μειώνει την απόσταση Καβούσι Σητεία κατά 10 χιλιόμετρα.

Σε ότι αφορά το Καβούσι πρόκειται για ένα δρόμο που ξεκινά από τον αναδασμό και την εκκλησία του Αγίου Φανουρίου, προχωρά στο υφιστάμενο δίκτυο, στη συνέχεια αποκτά κατεύθυνση βόρεια προς τον κάμπο του Καβουσίου τον οποίο διασχίζει και συνεχίζει προς την περιοχή της Μαλάβρας όπου μέσω από ένα τούνελ συνεχίζει προς Σητεία.

Στη χθεσινή συνεδρίαση από την πλευρά της κοινότητας ακούστηκε ξανά από την πρόεδρο Μ. Χαλκιαδάκη η ομόφωνα αρνητική απόφαση της τοπικής κοινότητας, ενώ από την πλευρά του αρχιτέκτονα και πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μιχάλη Δερμιτζάκη παρουσιάστηκε μια εναλλακτική χάραξη η οποία περνά υπόγεια κάτω από το Καβούσι  από τη μια του άκρη ως την άλλη και έτσι ο νέος ΒΟΑΚ θα μπορούσε να περάσει χωρίς να κόψει τον κάμπο στη μέση.

Πρόταση η οποία έγινε δεκτή από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής ώστε να εξεταστεί και να μπει ως όρος στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ από την πλευρά της η κοινότητα Καβουσίου πρότεινε να παρθεί αρνητική απόφαση ως προς τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Η τελική ψηφοφορία κατέληξε να εγκρίνει την πρόταση της Δημοτικής Αρχής με ψήφους 9-9, ισοψηφία στην οποία τελικά υπερισχύει η πρόταση που στηρίζει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πηγή : Ράδιο Λασίθι



Συνολικες προβολες σελιδας